Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εθνική Φρουρά: Ομπρέλα από 16 χώρες σε άμυνα και ασφάλεια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
11.12.2022 - 06:45

Εθνική Φρουρά: Ομπρέλα από 16 χώρες σε άμυνα και ασφάλεια

Οι μεταρρυθμιστικές δράσεις και οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Άμυνας - Βρήκαν 10600 ανένταχτους έφεδρους

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Εθνική Φρουρά αναβαθμίζεται συνεχώς. Διττός είναι ο στόχος του Υπουργείου Άμυνας σύμφωνα και με τα στρατηγικά σχέδια δράσης που εκπονεί για το 2023.

Πρώτο: H θωράκιση της πατρίδας μας έναντι στις διαρκώς αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις και τις αναδυόμενες ασύμμετρες απειλές.

Δεύτερο: H ενδυνάμωση της Επιχειρησιακής Ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης παρουσίασε την Πέμπτη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αξιωματικών τους άμεσους στόχους του Υπουργείου  και η Offsite News τα παρουσιάζει.

Αμυντική συνεργασία

Στις Σχέσεις Αμυντικής Συνεργασίας με άλλα Κράτη, σε μια προσπάθεια θωράκισής μας έναντι στις διαρκώς αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις και τις αναδυόμενες ασύμμετρες απειλές η Κύπρος  ανέπτυξε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες στους τομείς άμυνας και ασφάλειας με 16 περιφερειακές και ευρωπαϊκές χώρες και με άλλους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται «γίγαντες» στο πολιτικό στρατιωτικό γίγνεσθαι όπως  το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Παράλληλα, η συνεργασία  με την Ελλάδα βρίσκεται στο ψηλότερο δυνατό σημείο. 

Η τετραμερής με άλλα κράτη

Σημαντική εξέλιξη στην υλοποίηση της στρατηγικής αυτής είναι και η τετραμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας, η οποία πέραν της ενίσχυσης της εξωστρεφούς πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αποδώσει άμεσα και με απτά αποτελέσματα στην προσπάθεια καθορισμού της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου ως περιοχής ενδιαφέροντος της ΕΕ.

στρατοσ

Συνεργασία με ΗΠΑ

Η Κύπρος έχει  αναβαθμίσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Πέραν της πλήρους άρσης του εμπάργκο, που  αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η Κύπρος συμμετέχει  αδιάλειπτα στο πρόγραμμα διεθνούς στρατιωτικής κατάρτισης (IMET). Μέσω αυτού παρέχεται η εκπαίδευση επί στρατιωτικών πρακτικών και ενδυναμώνεται η στρατιωτική και ευρύτερη συνεργασία με εκπαίδευση στελεχών της Εθνικής Φρουράς στις ΗΠΑ. 

>>>>>>Διαβάστε επίσης: Ε.Φ: Έρχονται οι Exocet Block 3, με υπογραφή Γαλλίας<<<<

Διμερής  συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών

Το Υπουργείο Άμυνας συνομολόγησε  Διμερή Συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας (ACSA). Στις  30 Σεπτεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα εταιρικής συνεργασίας (State Partnership Programme – SPP) με συμβαλλόμενη τη πολιτεία του New Jersey. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα παρέχει στην Εθνική Φρουρά τη δυνατότητα για απόκτηση τεχνογνωσίας, επιστημονικής γνώσης και συνεχούς πρόσβασης στις σύγχρονες εξελίξεις επί των στρατιωτικών θεμάτων.

Συμφωνία με πάντσερς

Σημαντικό βήμα αποτέλεσε επίσης, η υπογραφή διμερούς προγράμματος συνεργασίας με τη Γερμανία και η τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας στην Πρεσβεία μας στο Βερολίνο για πρώτη φορά. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Στροφή Εξ Ανατολών σε άμυνα & ασφάλεια - Στο κάδρο 3 χώρες<<<<

Μεταρρυθμιστικές δράσεις

Μεγάλο βάρος του σχεδιασμού του Υπουργείου Άμυνας έπεσε στις μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν: Hλεκτρονικές υπηρεσίες στρατολογίας (ηλεκτρονική κατάταξη, η δήλωση στοιχείων αρρένων στρατεύσιμων πολιτών που συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους, η υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη ΣΥΟΠ, η έκδοση πιστοποιητικού τύπου Α και η διασύνδεση με ΚΕΠ - ΚΕΠΟ, τμήμα κτηματολογίου και τον κυβερνητικό κόμβο). 

ΣΥΟΠ

Τροποποιήσεις - τομές

Το Υπουργείο προχώρησε σε πολλές  νομοθετικές ρυθμίσεις  του ωραρίου των μελών της Εθνικής Φρουράς και ψηφίστηκαν τροποποιήσεις στους Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμούς. Αυτές αφορούν: Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς του Στρατού, ώστε να καλυφθούν κενά που εντοπίστηκαν, ενώ για το 2023 ετοιμάζονται περαιτέρω τροποποιήσεις. 

Δόθηκαν 3 θέσεις Ταξιαρχών, 6 Συνταγματαρχών, 14 Αντισυνταγματαρχών, 9 Ταγματαρχών για κάλυψη διοικητικών αναγκών. Αναβαθμίσαμε τους απόφοιτους των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών τριτοετούς φοίτησης, που θα τοποθετούνται πλέον στις κλίμακες Α5 (2η βαθμίδα) και Α6(ii). 

Mε τη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών και της Επιτροπής Άμυνας, το συνταξιοδοτικό των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών. Πρόσφατα ψηφίστηκε τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, με την οποία ενισχύεται περαιτέρω ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα σ’ όσους προσλαμβάνονται ως ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά να παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των σαράντα δύο ετών. 

Σε ό,τι αφορά στο θεσμό των ΣΥΟΠ γίνεται επεξεργασία και  άλλων μέτρων, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα ένταξής τους σε μια νέα κατηγορία μελών του Στρατού μετά τη συμπλήρωση του 42ου έτους της ηλικίας τους. Η νέα αυτή κατηγορία θα έχει ως όριο ηλικίας υποχρεωτικού τερματισμού απασχόλησης τα 57 έτη, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους υπαξιωματικούς, αλλά θα προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία και κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, τα οποία θα ενσωματωθούν σε Κανονισμούς.

Ανέντακτοι έφεδροι

Από  την ημέρα έναρξης του συστήματος εντοπισμού εφέδρων, έχουν επιδοθεί συνολικά 10600 Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης. Η διασύνδεση με την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου έχει επιλύσει οριστικά το πρόβλημα του εντοπισμού και της επιστρατευτικής τακτοποίησης των ανένταχτων εφέδρων. 

Home