Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Και επίσημα στο ΥΠΑΜ ο Γιωργάλλας - Οι πρώτες δηλώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Offsite Team -
03.03.2023

Και επίσημα στο ΥΠΑΜ ο Γιωργάλλας - Οι πρώτες δηλώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτιστος στόχος η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε ο νέος Υπουργός Άμυνας

Πρώτιστος στόχος μου είναι η ανάγκη επαύξησης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος και του αξιόμαχου και της ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς με προμήθεια νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων, δήλωσε την Παρασκευή ο νέος Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας κατά την τελετή παράδοσης/παραλαβής του Υπουργείου Άμυνας από τον προκάτοχό του, Χαράλαμπο Πετρίδη.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ανδρέα Λουκά, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού από το Υπουργείο Άμυνας και από το ΓΕΕΦ. Κατά την έναρξη της τελετή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα.

Ο νέος Υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι είναι με εθνική υπερηφάνεια και ύψιστη τιμή που αναλαμβάνει σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας. Ενός Υπουργείου, όπως είπε, εξαιρετικής σημασίας, καθώς έχει ταχθεί από την Πολιτεία να υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι αποτελεί για τον ίδιο τεράστια τιμή η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να του αναθέσει τα καθήκοντα του πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Άμυνας. «Θα δώσω το άπαν των δυνάμεων μου, ούτως ώστε να φανώ αντάξιος των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης του Προέδρου», είπε.

Απευθυνόμενος στις οικογένειες των εθνοφρουρών είπε ότι «τα δικά τους παιδιά από σήμερα είναι και δικά μου παιδιά». Είπε ακόμη ότι έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης και του τεράστιου χρέους που αναλαμβάνει και ότι στόχος του είναι η ανύψωση του εθνικού φρονήματος και του ηθικού του λαού.  

«Στόχος μου οι συμπολίτες μας να νοιώσουν ασφάλεια και σιγουριά. Να νοιώσουν ότι η Εθνική Φρουρά μας είναι αξιόπιστη και ισχυρή έναντι κάθε ξένης επιβουλής», είπε.  Πρώτιστος στόχος μου είναι η ανάγκη επαύξησης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος και του αξιόμαχου και της ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς με προμήθεια νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων, δήλωσε.

«Με απόλυτο σεβασμό και αγαστή συνεργασία επιβάλλεται να εργαστούμε ακούραστα από κοινού, να κτίσουμε την ισχυρή άμυνα που χρειάζεται ο τόπος μας γιατί μόνο έτσι θα δικαιώσουμε όσους πότισαν με το αίμα τους τα χώματά του και έδωσαν την ευκαιρία σήμερα σε εμάς να είμαστε πολιτικοί αξιωματούχοι», κατέληξε ο νέος Υπουργός.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Υπουργός ανέφερε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των δυόμισι ετών που άσκησε τα καθήκοντά του παρέμεινε πιστός σε αυτό που του επέβαλλε η συνείδησή του και πρόσθεσε ότι εργάστηκε για την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σημείωσε ότι κύριος στόχος ήταν η εύρυθμη λειτουργία, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, έχοντας πάντοτε κατά νου το ύψιστο καθήκον της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής πολιτικής «πετύχαμε πολλά και σημαντικά. Ισχυροποιήσαμε τους υφιστάμενους και συνάψαμε νέους δεσμούς στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα κράτη, με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης αλλά και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

Έγινε, πρόσθεσε, επικέντρωση στην εξωστρεφή αμυντική πολιτική, έγινε σύναψη διμερών, τριμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας με δεκαέξι περιφερειακές, ευρωπαϊκές αλλά και άλλες ισχυρές χώρες.

Παράλληλα, είπε ότι κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι έγινε αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ με αποκορύφωμα την απόφαση της Ουάσιγκτον για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης των αμερικανικών όπλων. «Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης σχέσης με τις ΗΠΑ, στελέχη της Εθνικής Φρουράς φοιτούν και εκπαιδεύονται σε αμερικανικά στρατιωτικά ιδρύματα και ακαδημίες», συμπλήρωσε ο κ. Πετρίδης, ενώ υπογράμμισε ότι πραγματοποιούνται και κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις σε ετήσια βάση.

Την τελετή ανάληψης του Υπουργείου Άμυνας, χαιρέτισε ο κ. Λουκά, ο οποίος ανέφερε ότι ο απερχόμενος Υπουργός ανέλαβε τον Ιούλιο του 2020 σε μια κρίσιμη περίοδο γεμάτη προκλήσεις. Απευθυνόμενος προς τον κ. Πετρίδη δήλωσε ότι «με τη δυναμική σας προσωπικότητα και τις ηγετικές σας δεξιότητες χαράξατε τον δρόμο και δώσατε έμπνευση στο προσωπικό, ενισχύοντας τα ήδη γερά θεμέλια που είχαν θέσει οι προκάτοχοι σας».

Πρόσθεσε ότι επί υπουργίας του κ. Πετρίδη το ευρωπαϊκό και διεθνές αποτύπωμα του Υπουργείου έχει καταστεί πλέον κατά πολύ ισχυρότερο. Επί των ημερών σας, είπε, λήφθηκε η ιστορική απόφαση για την Κυπριακή Δημοκρατία για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Απευθυνόμενος προς τον νέο Υπουργό, ο κ. Λουκά, σημείωσε ότι αναλαμβάνει σήμερα το πηδάλιο του Υπουργείου Άμυνας σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις. «Από τη μια ο τουρκικός αναθεωρητισμός και από την άλλη το ρευστό και ραγδαίως αναδιαμορφούμενο, πολύπλοκο και συγκρουσιακό, ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ασύμμετρες απειλές όπως η τρομοκρατία και η παράνομη μετανάστευση» είπε. Καλούμαστε, συνέχισε, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Λουκά ευχαρίστησε και αποχαιρέτησε εκ μέρους όλου του προσωπικού του Υπουργείου τον κ. Πετρίδη για τις υπηρεσίες του. Ταυτόχρονα, καλωσόρισε το νέο Υπουργό ευχόμενος καλή αρχή και καλή επιτυχία στο έργο του

Home