Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μετά τον ΑΓΑΠΗΝΩΡ η Κύπρος στήνει νέες ασκήσεις με το Ισραήλ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
18.08.2022 - 06:00

Μετά τον ΑΓΑΠΗΝΩΡ η Κύπρος στήνει νέες ασκήσεις με το Ισραήλ

Ο ΥΠΑΜ Χ. Πετρίδης μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του έβαλαν τις βάσεις στο Τελ - Αβίβ

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Το Ισραήλ αποτελεί ένα δυνατό συμπαίκτη στη γεωστρατηγική ομπρέλα που στήνει η Κυπριακή Δημοκρατία προς αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Τουρκία στην  Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Όπως πληροφορείται η Offsite News στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη με τον ομόλογό του του Ισραήλ Benjamin Gantz συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από αρμόδιες πηγές, οι δυο Υπουργοί συζήτησαν το σενάριο νέων κοινών στρατιωτικών  ασκήσεων πέραν της άσκησης ΑΓΑΠΗΝΩΡ (έγινε τον περασμένο Ιούνιο) και της ΟΝΗΣΙΛΟΣ - ΓΕΔΕΩΝ που αφορά την ετοιμότητα του κυπριακού συστήματος αεράμυνας.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, την υλοποίηση του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, την εξελισσόμενη συνεργασία στους εξοπλισμούς, την τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, τη συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή, καθώς και τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις .

Συνεκπαίδευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Εκτός από το Ισραήλ η Εθνική Φρουρά συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις με άλλες φίλες χώρες. Τον περασμένο Ιούλιο συνδιοργανώθηκε από τη Διοίκηση Καταδρομών (ΔΚΔ) και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «GUARDIAN-2022» 

Στην άσκηση συμμετείχαν οι αντίστοιχες ομάδες ειδικών επιχειρήσεων. ο σενάριο της άσκησης περιλάμβανε διάφορα είδη  βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού, καθώς και ελευθέρων σκοπευτών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων και εξάσκηση του προσωπικού σε αντικείμενα Α΄ Βοηθειών πεδίου μάχης. 

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην Offsite News ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης στις 24 Ιουλίου 2022: «Ειδικότερα επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη το Υπουργείο Άμυνας έχει επενδύσει στην αμυντική διπλωματία και στη σύναψη διμερών, τριμερών και πολυμερών συνεργασιών. Χρόνο με το χρόνο αυτό το πλέγμα συνεργασιών, ισχυροποιείται και διευρύνεται. Αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, καθώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες για συμμετοχή και περαιτέρω ενίσχυση αυτών των συνεργασιών.

>>>>Διαβάστε επίσης: Υπογραφή Συμφωνίας για προμήθεια 6 ελικοπτέρων στην ΕΦ<<<<

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι αποτέλεσμα αυτής της αθόρυβης δουλειάς που γίνεται, είναι τα μνημόνια συνεργασίας που διατηρούμε με 14 χώρες, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό το γεωπολιτικό μας ρόλο, σεβόμενοι πάντοτε το διεθνές δίκαιο».

Home