Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ναυτική Βάση / Μαρί: Ναυάγιο με Γάλλους-Προσφορές τέλος του 2023

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
25.01.2023 - 06:40

Ναυτική Βάση / Μαρί: Ναυάγιο με Γάλλους-Προσφορές τέλος του 2023

Η νέα Κυβέρνηση θα αναλάβει το project αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί - Το έργο θα αποπερατωθεί εντός δυο ετών

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Η νέα Κυβέρνηση θα αναλάβει το project  αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί που αποτελεί στρατηγικό στόχο. Η Offsite News πληροφορείται ότι στα τέλη του τρέχοντος έτους θα προκηρυχθεί το έργο αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης. Με τα υφιστάμενα δεδομένα το έργο θα ολοκληρωθεί εντός δυο ετων και το κόστος ίσως αγγίξει τα 200 εκ. ευρώ,

Όπως αρμοδίως πληροφορείται η Offsite News, το έργο θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό για το 2024. Το νέο δεδομένο που πηγάζει αυτή τη στιγμή,  είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει μόνη της για αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης, αφού  ναυάγησε η προσπάθεια  συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας για την αποπεράτωση του έργου, Οι  Γάλλοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ναύσταθμο στην περιοχή για τις ανάγκες ελλιμενισμού των Γαλλικων πλοίων.

Σημειώνεται ότι το 2018 ήρθαν στην Κύπρο Γάλλοι εμπειρογνώμονες στη Βάση και διεξήγαγαν μελέτες, εξέτασαν το βυθό και τις υποδομές. 

Όπως  πληροφορούμαστε ωστόσο, οι άριστες σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας με την ολοκλήρωση του έργου θα δώσει την ευχέρεια στους Γάλλους να αξιοποιούν τη Ναυτική Βάση. Μην ξεχνάτε ότι εντός της κυπριακής ΑΟΖ  παρέμεινε για καιρό το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, που βρέθηκε στη Λεμεσό. Είναι σαφές πως τα γαλλικά συμφέροντα, μετά την εμπλοκή της εταιρείας ΤΟΤΑL σε θαλασσοτεμάχια είναι κάτι παραπάνω από προφανή. 

>>>>Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ: Μεταρρυθμίσεις και αμυντικές συνεργασίες σε 2.5 χρόνια<<<<

Με δεδομένες τις εξελίξεις και την απεμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκλειστικά από τη Γαλλία,,στην ανακαινισμένη  Ναυτική Βάση θα μπορούν να ελλιμενίζονται και πλοία από άλλες πανίσχυρες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε 17 πανίσχυρες διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συμφωνίες τα τελευταία χρόνια. Ταυτοχρόνως, η νέα ανακαινισμένη Βάση θα δωσει προπτικές και στη συμφωνία με Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία  με προμετωπίδα την άσκηση  «ΕΥΝΟΜΙΑ».  

 

Home