Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νομοσχέδιο φέρνει πολιτική επιστράτευση… χωρίς έκτακτη ανάγκη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
07.10.2021 - 06:00

Νομοσχέδιο φέρνει πολιτική επιστράτευση… χωρίς έκτακτη ανάγκη

Συζητείται σήμερα στην Επ. Άμυνας της Βουλής - Όλες οι πρόνοιες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Νομοσχέδιο που θα καταπιαστεί με την εφαρμογή των Σχεδίων πολιτικής επιστράτευσης σε περίπτωση κρισης σε εμπόλεμη κατάσταση και όχι μόνο χωρίς να παραλύσει η χώρα συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να κινητοποιεί την Πολιτική Επιστράτευση σε οποιεσδήποτε δυσμενείς συνθήκες όπως πχ. τρομοκτατική απειλή χωρίς να προκύπτει θέμα να τεθεί η χώρα σε έκτακτη ανάγκη. Η Πολιτική Επιστράτευση αποτελεί μια βασική συνιστώσα για την ασφάλεια κάθε σύγχρονου κράτους και αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού σχεδιασμού μιας χώρας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται: «Ο περί Πολιτικής Σχεδίασης ΄Εκτακτων Αναγκών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021».

Σκοπός του τροποποιητικού νομοσχεδίου είναι όπως:  Η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης και Εκτάκτων Αναγκών (ΚΥΠΣΕΑ) να συνδράμει απρόσκοπτα στο έργο του Υπουργείου Εσωτερικών σε ότι αφορά την πολιτική επιστράτευση.

Ουσιαστικά, παρέχεται η δυνατότητα μέρος των διαδικασιών της Πολιτικής Επιστράτευσης να διεκπεραιώνονται από την ΚΥΠΣΕΑ. Mε τα ισχύοντα δεδομένα, η πολιτική επιστράτευση από την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτων Αναγκών κηρύσσεται υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Γιατί πάνε στη Βουλή

Λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας που απαιτείται, της έλλειψης προσωπικού στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και του γεγονότος ότι το προσωπικό στελέχωσης του Τμήματος του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να εκπαιδευτεί και ενημερωθεί σε μεγάλο αριθμό θεμάτων το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αναλάβει δράση.  Σαν πρώτο μέτρο κρίθηκε ότι η ΚΥΠΣΕΑ, που αποτελείται ήδη από εξειδικευμένο για τον σκοπό αυτό προσωπικό, θα πρέπει να συνδράμει το εν λόγω έργο υλοποίησης της πολιτικής επιστράτευσης για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής και την ομαλή διεκπεραίωσή της. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο ρόλος ΥΠΕΣ

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την απεμπόληση του Υπουργείου Εσωτερικών ως αρμόδιου φορέα, αλλά θα έχουν μόνο το χαρακτήρα συνδρομής. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνδρομής η ΚΥΠΣΕΑ θα αναλάβει προσωρινά: 

  • Tην υλοποίηση των θεμάτων πολιτικής επιστράτευσης.
  • Θα δημιουργήσει την υποδομή που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της διαδικασίας και θα χειρίζεται το σχετικό λογισμικό.
  • Θα αναλάβει την εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού των Υπηρεσιών    Πολιτικού Συντονισμού Εκτάκτου Ανάγκης.  

Το Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή του  ημερομηνίας 31.1.2019 εξέφρασε τη συμφωνία του. Για την αποτελεσματική διαχείριση μιας κρίσεως, η οποία στην κορύφωσή της απαιτεί τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί αριθμός σχεδίων Πολιτικής Επιστράτευσης, χωρίς να χρειάζεται η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Σημειώνεται ότι, με βάση το Γενικό Σχέδιο ΠΣΕΑ, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 5.5.2004, οι Υπηρεσίες ΠΣΕΑ θα κληθούν να εφαρμόσουν 22 επιμέρους Σχέδια, με σκοπό την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και παράλληλα την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας, ενισχύοντας την αμυντική ικανότητα της Δημοκρατίας. 

Όπως πληροφορούμαστε, οι βουλευτές της Επιτροπής αναμένουν από τους αρμόδιους πλήρη ανάλυση του νομοσχεδίου και θα προχωρήσουν σε πολλές ερωτήσεις.

Home