Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Ερντογάν απειλεί με γεωτρήσεις - Η Κύπρος απαντά με συμφωνίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
02.12.2021 - 06:00

Ο Ερντογάν απειλεί με γεωτρήσεις - Η Κύπρος απαντά με συμφωνίες

Σκληρό πόκερ σε γεωστρατηγικό επίπεδο με στρατηγικές συμμαχίες / Η Κ.Δ. ενισχύεται σε αέρα, θάλασσα και στεριά

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σε πολύ δυνατές στρατηγικές συμμαχίες προχωρεί η Κύπρος τόσο σε διπλωματικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο. Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με αποκλειστικό σκοπό να ισχυροποιήσει τη θέση της γεωστρατηγικά λόγω και της τεράστιας σημασίας γεωγραφικής της θέσης.

Η Κύπρος οχυρώνεται  και αποκτά ισχύ σε θάλασσα και αέρα, τη στιγμή που την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Mεσόγειο.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η χθεσινή υπογραφή τριμερούς συνεργασίας σε θέματα έρευνας και ασφάλειας με την Ελλάδα και την Ιορδανία αποτελεί ακόμα μια χάντρα στις πολλές συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας  που υπογράφηκαν τους τελευταίους μήνες με: χώρες της περιοχής, όπως: H Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Ιορδανία, το Ισραήλ και ο Λίβανος. Με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σερβία, η Αρμενία και  άλλες χώρες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επίσης, βρίσκεται σε προηγμένο στάδιο η έναρξη συνεργασίας, με την Γερμανία.

ΑΡΜΕΝΙΑ

Λεζ. Από την κοινή άσκηση με την Αρμενία μεταξύ 22 -26 Νοεμβρίου 2021.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο οι συνεργασίες αυτές αφορούν την υλοποίηση ετήσιων διμερών ή και τριμερών Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας, τα οποία περιλαμβάνουν κοινές ασκήσεις – συνεκπαιδεύσεις, εκπαιδεύσεις στελεχών, δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης, ανταλλαγή πληροφοριών όπως επίσης και συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών και στην δυνατότητα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας παροχής υπηρεσιών και διευκολύνσεων.  

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Αεροπορικές ασκήσεις, πλοία και ειδικές δυνάμεις

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Στρατηγός Yousef Al-Hnaity, Αρχηγός των Διακλαδικών Δυνάμεων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας συναντήθηκαν στη Λευκωσία την 1η Δεκεμβρίου 2021. Κατά τη  συνάντηση συμφωνήθηκαν τα εξής:

 H  πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας των τριών χωρών, αποτελώντας την αρχή της αμυντικής συνεργασίας.

Οι Υπουργοί σημείωσαν ότι η τριμερής αμυντική συνεργασία βασίζεται στις αρχές της Κοινής Δήλωσης της Τρίτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελληνικής Δημοκρατίας – Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας – Κυπριακής Δημοκρατίας της 28ης Ιουλίου 2021. 1.Οι Υπουργοί συμφώνησαν στη σύσταση Κοινής Επιτροπής για την προετοιμασία και τη διευθέτηση μελλοντικών συναντήσεων και την υπογραφή προγράμματος τριμερούς συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεών τους.

2.Οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών και περιφερειακών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.

3.Οι Υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη Τριμερή Συνάντηση Υπουργών Άμυνας στην Ιορδανία το 2022. 

Όπως αποκάλυψε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 202 ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης  το Υπουργείο προχωρεί στην υλοποίηση υφιστάμενων και νέων συμβάσεων όπως είναι τα μη Επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s). Παράλληλα, το Υπουργείο διερευνά διάφορες επιλογές όπως την: Προμήθεια σύγχρονου συστήματος αεράμυνας. Προμήθεια αντιαρματικού συστήματος. Την αγορά ελικοπτέρων.  

 

Home