Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι φήμες για αγορά F16 από Ελλάδα και το εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη -
09.08.2022

Οι φήμες για αγορά F16 από Ελλάδα και το εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ

Πρώτα πλήρης άρση εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ, μετά οποιαδήποτε συζήτηση για αγορά F16 της Κύπρου από Ελλάδα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος βρέθηκε στη σφαίρα συζήτησης που άνοιξε για το ενδεχόμενο να αποκτήσει από την Ελλάδα αριθμό αμερικανικών  μαχητικών F-16 Block-30 αφού προηγηθεί η άδεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συγκεκριμένη φημολογία προέκυψε μέσα από την γενικότερη συζήτηση για πιθανότητα αγοράς από την Ελλάδα νέων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ.

Σχετική αναφορά δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ρεπορτάζ του Γιώργου Διονυσόπουλου στην ελληνική εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (protothema.gr). Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ, που έχει ως κύριο θέμα την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την ΕΛλάδα, αναφέρει για το θέμα των F16 και την Κύπρο: 

«Η επικείμενη ένταξη των F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο, έχει ενεργοποιήσει μια πρώιμη συζήτηση ανάμεσα στην κυπριακή και την αμερικανική πλευρά (καταρχήν) ως προς την παραχώρηση ενός αριθμού μαχητικών F-16 Block-30 (τα πρώτα που είχε αποκτήσει η χώρα μας (η Ελλάδα) , μέσω της περιβόητης «αγοράς του αιώνα» επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου) της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κύπρο. Οι συζητήσεις άρχισαν ανάμεσα στις δυο χώρες γιατί είναι απαραίτητη η προηγούμενη άδεια της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές συζητήσεις έχει τεθεί το ενδεχόμενο η παραχώρηση των αεροσκαφών να γίνει είτε υπό μορφή leasing, είτε μέσω απευθείας αγοράς από τη Λευκωσία.

Στέλεχος με γνώση των σχετικών συζητήσεων επεσήμανε (στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑπως η εν λόγω κουβέντα μπορεί να αποτελέσει μια βάση συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί και από την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αλλά και από τον βαθμό που η Ουάσινγκτον θα θελήσει να συνδράμει στην απόσυρση και αναπλήρωση του οπλοστασίου της Κύπρου, η πλειονότητα του οποίου αποτελείται από οπλικά συστήματα σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής. Σύμφωνα, πάντως, με διπλωματικές πηγές ο τέως Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και νυν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τα θέματα ενέργειας είχε επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι έχει έρθει η ώρα για την Κύπρο να απαλλαγεί από τα σοβιετικής κατασκευής όπλα... Ως προς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, πάντως, να επισημάνουμε πως αρχικά για την αγορά τους είχαν ενδιαφερθεί η Κροατία και η Βουλγαρία, αλλά οι σχετικές διαδικασίες τελικά δεν προχώρησαν. Σε κάθε περίπτωση η μεταβίβασή τους σε τρίτη χώρα δεν αναμένεται να γίνει πριν από την είσοδο των F-35 σε ενεργό υπηρεσία στην Π.Α., καθώς η τεταμένη κατάσταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν επιτρέπει την απόσυρσή τους από το ελληνικό οπλοστάσιο τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (protothema.gr), «Ως προς την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να προσθέσουμε πως αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η Λευκωσία. Ηδη μάλιστα από τον περασμένο Μάιο έχουν ξεκινήσει οι σχετικές θεσμικές διαδικασίες, ενώ το θέμα εξετάζεται από τους αρμόδιους φορείς των ΗΠΑ προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις ενδεχομένως ακόμη και μέσα στο έτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία άλλωστε έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις του Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019, που ψήφισε το Αμερικανικό Κογκρέσο ύστερα από πρόταση των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο και ως εκ τούτου θεωρεί ότι το θέμα θα έχει αίσια κατάληξη».

Πρώτα η άρση εμπάργκο...

Αρμόδιες πηγές μιλώντας στην Offsite News δεν διέψευσαν και ούτε επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα αλλά ανέφεραν ότι οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προχωρήσει ενόσω διατηρείται το πλήρες αμερικανικό εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, απαραίτητη προϋποθέση για να προχωρήσει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, είναι η άδεια της Ουάσινγκτον. Ως εκ τούτου, οποιεσδήποτε εξελίξεις εάν προκύψουν, αυτό θα γίνει εάν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν πλήρη άρση του εμπάργκο στην Κύπρο. Όπως θα δείτε και πιο κάτω, από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες. 

Η μερική άρση του εμπάργκο

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Η άρση του εμπάργκο αφορά μη φονικά όπλα. Οι περιορισμοί για την εμπορική πώληση «φονικών» αμυντικών συστημάτων παραμένουν μέχρι και σήμερα. Η απόφαση των ΗΠΑ ανανεώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Offsite News στις 24 Ιουλίου 2022 ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης απάντησε για το θέμα του εμπάργκο όπλων λέγοντας ότι η Κύπρος θέλει να αρθεί η αναχρονιστική αυτή νομοθεσία με το εμπάργκο.

>>>>Διαβάστε επίσης: Σφραγίζουν στρατηγική συνεργασία ΥΠΑΜ Κύπρου - Ελλάδας<<<<

Ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: « Ως Κυπριακή Δημοκρατία θεωρούμε ότι πληρούμε πλέον τις προϋποθέσεις ώστε να αρθεί αυτή η αναχρονιστική νομοθεσία. Ωστόσο, σεβόμενοι πάντα τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, θέσαμε την ανάγκη για άρση του εμπάργκο και πλέον αναμένουμε τα επόμενα βήματα από την Αμερικανική Κυβέρνηση. Οφείλω εδώ να εξάρω τη συμβολή του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και τη γενικότερη υποστήριξή του προς τον Ελληνισμό. Η μερική άρση του εμπάργκο πριν από περίπου δύο χρόνια, εκτιμούμε ότι έχει ανοίξει το δρόμο για να επιτευχθεί η πλήρης άρση, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει πρόσβαση σε μια από τις πιο σημαντικές αμυντικές βιομηχανίες».

ΥΠΕΞ: Τους επόμενους μήνες θα αρθεί το εμπάργκο

Στις 6 Μαϊου πάντως, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε ότι ''Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πλήρους άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία''. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως έτυχε ενημέρωσης από την πρέσβειρα και εκτίμησε ότι σε εννέα έως δώδεκα μήνες το εμπάργκο όπλων θα έχει αρθεί.

Ενίσχυση από Γαλλία

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς στις 24 Ιουνίου 2022 υπογράφηκε  στο Υπουργείο Άμυνας Συμφωνίας για Προμήθεια 6 Ελαφρών Επιθετικών Ελικοπτέρων  με H145Μ της γαλλικής  εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη 6. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Ε.Φ: Έρχονται οι Exocet Block 3, με υπογραφή Γαλλίας<<<<

Το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών. 

Home