Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου: Τα οπλικά συστήματα που θα δούμε σήμερα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
01.10.2022 - 06:00

Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου: Τα οπλικά συστήματα που θα δούμε σήμερα

Η Κύπρος τιμά και γιορτάζει τα 62 χρόνια από την ημέρα της Ανεξαρτησίας της - Τι θα δούμε στην παρέλαση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει σήμερα 62 χρόνια από την επίσημη ημέρα της Ανεξαρτησίας της.

Οι προκλήσεις Ερντογάν και το θερμό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δίνουν άλλη χροιά στους φετινούς εορτασμούς αφού στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση θα βρεθεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με  ολόκληρη την πολιτική,  θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσίας του τόπου.  Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης θα έχει ο Ταξίαρχος Σολωμός Σολωμού.

Θα παρελάσουν τα Τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, καθώς επίσης και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων. 

Νέος εξοπλισμός μαχητή

Για πρώτη φορά φέτος θα παρουσιαστεί ο νέος εξοπλισμός μαχητή που προμηθεύτηκε η Εθνική Φρουρά από το Ισραήλ.

Ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός του μαχητή αποτελείται από κράνος, γιλέκο θωράκισης, ζωστήρα, γάντια και άλλα παρελκόμενα. Ο νέος ατομικός  προστατευτικός εξοπλισμός αυξάνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα της Δύναμης.

Τα υλικά είναι δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης και υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσής τους ανάλογα με τις ανάγκες, την ειδικότητα και την αποστολή. Ο ίδιος προστατευτικός αμυντικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται και από άλλους σύγχρονους στρατούς.

Η εξάρτηση αποτελείται από: 

  • Το τακτικό γιλέκο που τοποθετείται στον κορμό του μαχητή με δυνατότητα τοποθέτησης και προαθαφαίρεσης θηκών ανάλογα με την ειδικότητα.
  • Ζώνη μάχης για την ομοιόμορφη κατανομή βάρους υλικών και μεταφοράς επιπλέον υλικών όταν κριθεί αναγκαίο.
  • Σακίδιο ημέρας: Τοποθετείται και αφαιρείται ταχέως στο πίσω μέρος του γιλέκου. Εσωτερικά μεταφέρει ασκό νερού 3 λιτρών με δυνατότητα πόσης μέσω του ειδικού σωλήνα στο μπροστινό μέρος του μαχητή.
  • Το σύστημα εξάρτησης συνοδεύεται από αριθμό διαφορετικών θηκών όπως: Θήκη ατομικής υγειονομικής συλλογής, θήκες γεμιστήρων, θήκες χειροβομβίδων, καπνογόνου, ασυρμάτων, βομβίδων, γενικής χρήσης και άλλα.
  • Βαλλιστικό κράνος σύγχρονης σχεδίασης με κάλυμμα. 

Την έναρξη θα σηματοδοτήσει η παρουσία της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας ενώ το πρώτο άρμα θα μεταφέρει την Κυπριακή Σημαία.

SHMAIA

ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Πάνω από το χώρο της παρέλασης  θα υπάρχει σχηματισμός ελικοπτέρων της Ε.Φ. Ως εξής:

Ε/Π Mi-35

Σχηματισμός μαχητικών Ε/Π Mi-35. Τα Ε/Π Mi-35, Ρωσικής κατασκευής, μεταφέρουν μεγάλη μάζα πυρός, αποτελούμενη από αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, ρουκέτες 80 και 40 χιλιοστών και πυροβόλα. Θεωρούνται εναέριες πολεμικές μηχανές γιατί συνδυάζουν τη μεγάλη ισχύ πυρός με την ταχύτητα και την ακρίβεια.

 Ε/Π Gazelle

Σχηματισμός Ε/Π Gazelle. Τα Ε/Π Gazelle Γαλλικής κατασκευής είναι αντιαρματικά Ε/Π, εξοπλισμένα με 4 αντιαρματικούς πυραύλους HOT. Έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης βολών εναντίον τεθωρακισμένων στόχων, παρέχοντας υποστήριξη στις επίγειες φίλιες δυνάμεις.

Ε/Π Agusta Westland 139

Σχηματισμός Ε/Π Agusta Westland-139. Τα Ε/Π Agusta Westland-139, Ιταλικής κατασκευής έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών έρευνας και διάσωσης σε θάλασσα και ξηρά, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύκτας, σε ολόκληρο το FIR Λευκωσίας. Στο ευρύ φάσμα των αποστολών τους, συμπεριλαμβάνεται και η εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων με τη μεταφορά ομάδων των ειδικών δυνάμεων.

ΤΑΓΜΑ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑΣ

Στο χώρο της παρέλασης και μπροστά από τους επισήμους θα περάσει το Τάγμα Στρατονομίας, που προηγείται των Μηχανοκινήτων Τμημάτων. Η Στρατονομία, είναι το όργανο που επιβλέπει, ελέγχει και εξασφαλίζει το νόμο, την τάξη, την ασφάλεια, την πειθαρχία και την άψογη παράσταση του στρατεύματος, εκτός των στρατοπέδων. Οι Στρατονόμοι, ευσταλείς και καθ ́ όλα άψογοι, περνούν με απόλυτα πειθαρχημένους σχηματισμούς σε οχήματα, έτοιμοι να αναλάβουν οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί.

ΤΑΓΜΑ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

Θα ακολουθήσει Τάγμα Αντιαρματικών όπλων του Πεζικού.Προηγείται ο Διοικητής με τους επιτελείς του.

ΛΟΧΟΣ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΩΝ

Θα βρεθεί στην παρέλαση η 1η διμοιρία αντιαρματικών όπλων MILAN σε οχήματα Mercedes. Τα αντιαρματικά MILAN είναι όπλα Γαλλο – Γερμανικής κατασκευής, διαθέτουν μεγάλο βεληνεκές και τηλεκατευθυνόμενη σκόπευση. Οι αντιαρματικοί πύραυλοι MILAN-3 ενισχύουν σημαντικά την αντιαρματική ικανότητα της ΕΦ και πλήττουν το στόχο τους με μεγάλη ακρίβεια, σε μεγάλη απόσταση. Οι πυραύλοι MILAN-3 που διαθέτει η Ε.Φ. δεν επηρεάζονται από ηλεκτρονικά αντίμετρα ή παρεμβολές. Ακολουθεί η 2η διμοιρία αντιαρματικών όπλων ΗΟΤ  σε τεθωρακισμένα οχήματα VAB. Οι πύραυλοι HOT είναι Γαλλικής κατασκευής. Είναι τηλεκατευθυνόμενοι, με βεληνεκές 4000 μ., με ισχυρή διατρητική ικανότητα και μεγάλη ακρίβεια προσβολής των Στόχων.

ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ

Η σειρά των τεθωρακισμένων, των μαυρσκούφηδων της Ε.Φ. Μπροστά από την εξέδρα των επισήμων θα περάσει  η πολεμική σημαία σε άρμα Τ-80 και ακολουθεί η Διοίκηση της ΧΧ ΤΘΤ. Στη συνέχεια ακολουθεί Τακτικό Συγκρότημα Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων, του οποίου προηγείται ο Διοικητής με τους Επιτελείς του.

ΑΡΜΑ Τ-80

Το Μέσο Άρμα Μάχης T-80 συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων αρμάτων στον κόσμο. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός που διαθέτει, του παρέχει τη δυνατότητα καταστροφής όλων των τύπων εχθρικών αρμάτων σε μεγάλες αποστάσεις. Διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός, αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου 125 χιλ., εκτελεί βολή εν κινήσει με μεγάλη ταχύτητα και έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης από το πυροβόλο του, κατευθυνόμενων με δέσμη Laser, πυραύλων εναντίον αρμάτων και ελικοπτέρων σε αποστάσεις πέραν των 5000 μ.

Διαθέτει όργανα για παρατήρηση και σκόπευση σε μεγάλες αποστάσεις ημέρα και νύκτα και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Είναι εφοδιασμένο με σύστημα αυτοπροστασίας, με το οποίο μπορεί να εκτρέψει από την πορεία τους κατευθυνόμενα βλήματα που βάλλονται εναντίον του, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί το πλήρωμα του άρματος για την επικείμενη προσβολή.

AΡΜΑ ΑΜΧ 30Β2

Το Άρμα ΑΜΧ 30 Β2 είναι Γαλλικής κατασκευής.Διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός, όργανα παρατήρησης και σκόπευσης σε μεγάλες αποστάσεις ημέρα και νύκτα και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Είναι εφοδιασμένο με ένα πυροβόλο 105 χιλ., ένα Α/Α και συζυγές πυροβόλο 20 χιλ. και ένα πολυβόλο 7,62 χιλ. Δύναται να βάλει με το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου Πυρός όλους τους τύπους των βλημάτων, σε αποστάσεις μέχρι 4000 μ. με άριστα αποτελέσματα νύχτα και ημέρα, και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

ΑΡΜΑ

ΤΟΜΑ ΒΜΡ- 3

Τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-3. είναι αμφίβια και μπορούν να μεταφέρουν ταχέως μία ομάδα Πεζικού στο πεδίο της μάχης. Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης ΒΜΡ-3, διαθέτει 1 πυροβόλο 100 χιλ., 1 πυροβόλο 30 χιλ, και 3 πολ/λα 7,62 χιλ. Εκτελεί βολή εν κινήσει με μεγάλη ταχύτητα και έχει την δυνατότητα εκτόξευσης από το πυροβόλο κατευθυνόμενων, με δέσμη Laser πυραύλων, εναντίον αρμάτων και ελικοπτέρων σε αποστάσεις μέχρι 4000 μ. Διαθέτει όργανα για παρατήρηση και σκόπευση σε μεγάλες αποστάσεις ημέρα και νύκτα και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες

TOΜΠ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ»

Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «ΛΕΩΝΙΔΑΣ» είναι πολύ καλά εξοπλισμένα και με βασικότερο πλεονέκτημα την ερπύστρια μπορούν να κινούνται μέρα και νύχτα σε οποιοδήποτε έδαφος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι δυνατότητες κίνησής τους ημέρα και νύκτα σε δύσβατα εδάφη, τα καθιστούν βασικό συνεργάτη των αρμάτων στο πεδίο της μάχης.

ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ VAB

Τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα VAB είναι Γαλλικής κατασκευής, έχουν την ικανότητα να κινούνται σε ανώμαλο έδαφος με μεγάλες κατακόρυφες και πλευρικές κλίσεις και θεωρούνται από τα πλέον επιτυχημένα στο είδος τους. Έλαβαν πρόσφατα μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιούνται ευρέως από το Γαλλικό στρατό. Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού VAB έχουν ως αποστολή τους να μεταφέρουν το Πεζικό με ταχύτητα και ασφάλεια, εκεί όπου οι απαιτήσεις της μάχης το επιβάλλουν. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Μετά την παρέλαση … προέλαση «ΕΥΝΟΜΙΑ» στην ΑΟΖ<<<<

Στην παρέλαση συμμετέχει διμοιρία όλμων 120 χιλ, που ρυμουλκούν οχήματα ΑCΜΑΤ. Οι όλμοι 120 χιλ. και τα οχήματα ΑCΜΑΤ είναι Γαλλικής κατασκευής. Με το μεγάλο βεληνεκές και την ισχύ πυρός τους μπορούν να παράσχουν υποστήριξη στα μαχόμενα τμήματα σε μεγάλο βάθος.

EIΔΙΚΑ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΛΥΒΟΜΒΙΔΟΒΟΛΟΥ 40ΧΙΛ.

Στην παρέλαση θα βρεθούν 2 ειδικά διασκευασμένα οχήματα φορείς πολυβομβιδοβόλου 40 χιλ. Τα πολυβομβιδοβόλα 40 χιλ. Είναι κατασκευασμένα στη Σιγκαπούρη και έχουν μέγιστο βεληνεκές 2.200μ. Η παρουσία των Πολυβόμβιδοβόλων, στις επιχειρήσεις, εξασφαλίζει την κίνηση των φαλαγγών από οποιαδήποτε επίγεια απειλή και επαυξάνει αισθητά την ισχύ πυρός των αμυνομένων τμημάτων.

ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

Το Πυροβολικό μας, που είναι το κύριο όπλο υποστηρίξεως στο πεδίο της μάχης. Προστάτιδά του η Αγία Βαρβάρα. Με τα εύστοχα και φονικά πυρά του, με την ικανότητα να εκτοξεύει μεγάλο όγκο πυρός με ακρίβεια και σε ελάχιστο χρόνο, το Πυροβολικό υποστηρίζει το Πεζικό και τα Τεθωρακισμένα στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ

Τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 155 χιλ. TRG1 Γαλλικής κατασκευής, τα οποία ρυμουλκούνται από τα οχήματα MAN TGM. Τα οχήματα αυτά, με τα οποία ενισχύθηκε η Εθνική Φρουρά, είναι Ελληνικής κατασκευής στρατιωτικών προδιαγραφών, ευέλικτα με πάρα πολλές δυνατότητες έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο πεδίο της μάχης. Τα πυροβόλα αυτά διαθέτουν σύστημα αυτοκίνησης για μετακίνηση σε μικρές αποστάσεις και σύγχρονα συστήματα, με τα οποία εξασφαλίζεται:

-Ευκολία μετακίνησης. -Ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας για βολή. -Εκτέλεση άμεσων και αποτελεσματικών πυρών.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα με το μεγάλο τους βεληνεκές να προσβάλλουν στόχους ζωτικής σημασίας σε μεγάλο βάθος.

ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. ZUZANA.  Τα πυροβόλα ZUZANA είναι Σλοβάκικης κατασκευής και προέλευσης. Διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ελέγχου πυρός και προσδιορισμού της θέσης τους και με τον ταχύ ρυθμό βολής τους καθίστανται ισχυρά μέσα πυρός του Πυροβολικού.

ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ 155 ΧΙΛ.

,Το τελευταίο απόκτημα του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς. Πρόκειται για το οπλικό σύστημα ALEXANDER TGS, το οποίο παραλήφθηκε πρόσφατα από την Εθνική Φρουρά. Είναι Σέρβικης κατασκευής και προέλευσης.Προηγείται το Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός Πυροβολαρχίας  τεθωρακισμένου οχήματος MILOS. Είναι εξοπλισμένο με συστήματα ελέγχου πυρός και επικοινωνιών τελευταίας τεχνολογίας. Το πυροβόλο NORA 155 χιλιοστών/52 διαμετρημάτων, είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η παγκόσμια πολεμική βιομηχανία στο πυροβολικό. Διαθέτει αυτόνομο σύστημα ελέγχου πυρός και προσδιορισμού θέσεως, σύστημα προσανατολισμού και πλοήγησης και μπορεί να ενεργήσει ως αυτόνομη μονάδα πυρός, πλήττοντας με ταχύτητα και ακρίβεια πολλαπλούς  στόχους, μέχρι την απόσταση των 42 χλμ, ενώ με εξειδικευμένα βλήματα δύναται να προσβάλει στόχους σε μεγαλύτερο βάθος.

ΝΟΡΑ

ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Την παρέλαση των μηχανοκινήτων τμημάτων θα συνεχίσει  το Μηχανικό που αποτελεί το πιο έμπειρο τμήμα της Εθνικής Φρουράς σε θέματα ναρκών και λοιπών εκρηκτικών μηχανισμών με αξιόλογη επιχειρησιακή και κοινωνική προσφορά. Διαθέτει οχήματα MAN TGM, Γενικής Χρήσης (Γ/Χ) 4Χ4, τα οποία βλέπουμε να παρελαύνουν. Είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα ανίχνευσης ναρκών, μέσα επικοινωνίας και υλικά ατομικής προστασίας. Οι ερευνητές που φέρουν μαζί τους είναι οι ML 1620Β Γερμανικής κατασκευής και προέλευσης οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης μεταλλικών και μη αντικειμένων. Την Ομάδα Εκκαθάρισης Ναρκών, ακολουθεί Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανημάτων/Μηχανισμών EOD (Explosive Ordnance Disposal), με 2 ειδικοποιημένα οχήματα και τον ρυμουλκούμενο κλωβό μεταφοράς μη εκραγέντων πυρομαχικών. Το Τμήμα διαθέτει σε άμεση ετοιμότητα εντός των 2 ειδικοποιημένων οχημάτων εξειδικευμένο εξοπλισμό και υλικό για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού μη Εκραγέντων Πυρομαχικών ή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανημάτων/Μηχανισμών.

ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Οι Διαβιβάσεις  θα παρελάσουν με τα ειδικοποιημένα οχήματα και τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, όπως επίσης το  Τμήμα Κυβερνοάμυνας, το οποίο αποτελεί μια από τις καινοτομίες που έχουν εισαχθεί με το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.

Θα ακολουθήσει η διέλευση του Τμήματος Χερσαίας Ηλεκτρονικής Επιτήρησης, αποστολή του οποίου είναι η συνεχής και ουσιαστική επιτήρηση του χερσαίου χώρου, με ηλεκτρονικά μέσα, μέρα και νύχτα. Ακολουθει η διέλευση ενός ζεύγους του συστήματος Κινητών Επικοινωνιακών Κόμβων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ

Παράλληλα θα υπάρξει διέλευση από το Υγειονομικό με ασθενοφόρα νέου τύπου, τα οποία  είναι έτοιμα να φτάσουν όπου χρειαστεί, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το Υγειονομικό Σώμα έχει να επιτελέσει τόσο σε περίοδο ειρήνης όσο και σε περίοδο πολέμου, αξιόλογο έργο, αφού εξασφαλίζει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα στελέχη και τους οπλίτες της Εθνικής Φρουράς.

ΝΑΥΤΙΚΟ

Το Ναυτικό δίνει δυναμικά την παρουσία του στην παρέλαση με τις Επάκτιες Συστοιχίες EXOCET, Γαλλικής κατασκευής και προέλευσης. Είναι από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η ΕΦ.. Το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και οι μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα κατευθυνόμενα βλήματα αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα προσέγγισης εχθρικών πλοίων στο νησί.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Η παρέλαση θα συνεχιστεί με το μηχανοκίνητο τμήμα της Αεροπορίας με το Ρωσικό Οπλικό Σύστημα BUKM1-2 και τα Οχήματα Μάχης «TOR–M1» επί των Αρματοφορέων ΜΑΝ. Ο συνδυασμός και των 2 αυτών αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων δημιουργεί ασπίδα προστασίας τόσο των στρατηγικών υποδομών της ΚΔ όσο και των μαχόμενων τμημάτων της ΕΦ. Δύναται να εμπλέξουν και να καταστρέψουν ταυτόχρονα όλων των ειδών της από ́ αέρος απειλή από μικρές μέχρι μεσαίες αποστάσεις και από πολύ χαμηλά μέχρι μεγάλα ύψη.

Το αντιαεροπορικό Σύστημα ΟΘΕΛΛΟΣ  αποτελεί μέρος της αντιαεροπορικής μας ομπρέλας και περιλαμβάνει αντιαεροπορικά πυροβόλα 35χιλ OERLIKON και αντιαεροπορικών πυραύλων ASPIDE.το ραντάρ SKYGUARD του συστήματος, Ελβετικής κατασκευής και προέλευσης ακολουθεί το αντιαεροπορικό πυροβόλο OERLIKON Ελβετικής κατασκευής και προέλευσης και οι εκτοξευτές πυραύλων ASPIDE, Ιταλικής κατασκευής και προέλευσης.

Ακολουθούν τα οχήματα, τα οποία μεταφέρουν το Α/Α σύστημα ATLAS. Το βλήμα MISTRAL το οποίο εκτοξεύεται από το σύστημα ATLAS, αποτελεί μεγάλη και απρόσμενη απειλή για τα εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Είναι δε βλήμα FIRE AND FORGET δηλαδή εφόσον εκτοξευτεί κατευθύνεται από μόνο του, στην πηγή θερμότητας η οποία εκπέμπεται από τα εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και τα καταστρέφει.

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Το (ΚΣΕΔ) υπάγεται επιχειρησιακά στο Υπουργείο Άμυνας και στελεχώνεται αποκλειστικά από προσωπικό της Ε.Φ. Συμμετέχει στην στρατιωτική παρέλαση με το τμήμα των κινητών πλατφορμών του Συστήματος Παράκτιας Επιτήρησης. Το σύστημα παράκτιας επιτήρησης, έχει τεθεί σε λειτουργία από το Μάιο του 2017 και συνεχώς επεκτείνεται. Με δυνατότητα παρατήρησης ημέρα και νύκτα σε απόσταση μέχρι και 25 χιλ. μπορεί να εντοπίσει σε ξηρά και θάλασσα ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο. Η εικόνα σε πραγματικό χρόνο μεταφέρεται στο υπερσύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων του ΚΣΕΔ για αξιολόγηση και εκτέλεση επιχείρησης διάσωσης με τα αεροναυτικά μέσα της Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς. Οι δυνατότητες του συστήματος επιτήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπληρώνονται με 2 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. 

ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΚΑΜΕΡΩΝ

Τα οχήματα αποτελούν τμήμα του Συστήματος Επιτήρησης του ΚΣΕΔ, το οποίο συνολικά αποτελείται από 12 σταθερές κάμερες, 3 επί οχημάτων και 2 UAV. Έχουν δυνατότητα εντοπισμού ανθρώπων σε απόσταση μέχρι 25 km, μέρα και νύκτα, συμβάλλοντας σημαντικά σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, αλλά και στην πρόληψη των πυρκαγιών.

ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ

Θα ακολουθήσει παρέλαση του Τάγματος Πεζικού. Το Πεζικό είναι το όπλο των κακουχιών, του αίματος και της θυσίας. Είναι οι Στρατιώτες του Πεζικού αυτοί που ελευθερώνουν και διατηρούν, ανεξαρτήτως θυσιών, το έδαφος. Αυτοί που δίνουν τη μάχη, σώμα με σώμα, με τον εχθρό, αυτοί που κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα. Αυτοί που αγρυπνούν μέρα και νύκτα στην Προκεχωρημένη Γραμμή Άμυνας.

>>>>Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ: Κόμβος παροχής υπηρεσιών Έρευνας–Διάσωσης η Κύπρος<<<<

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Στην παρέλαση θα βρίσκονται και τα τμήματα των Δυνάμεων Καταδρομών. Θα προηγηθεί η ένδοξη Πολεμική Σημαία της Διοίκησης Καταδρομών, με τον Διοικητή και το επιτελείο του και θα ακολουθήσουν οι ουλαμοί των Μοιρών Καταδρομών.

KATADROMEIS

Η επάνδρωση των Μονάδων Καταδρομών με Συμβασιούχους Οπλίτες, σε συνδυασμό με το ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των κληρωτών οπλιτών, έχουν αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Διοίκησης Καταδρομών και κατ’ επέκταση του ΓΕΕΦ.

Home