Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πενταράς: Αλλάζει τα δεδομένα η επίσκεψη ΥΠΑΜ στο Πεντάγωνο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.06.2022 - 06:45

Πενταράς: Αλλάζει τα δεδομένα η επίσκεψη ΥΠΑΜ στο Πεντάγωνο

Ο Αντιστράτηγος Εν Αποστρατεία αναλύει την επίσκεψη, τη σημασία της - Τα μηνύματα από την άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Δυο σπουδαίας σημασίας γεγονότα στη διπλωματία, αλλά και τη στρατιωτική συνεργασία για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά σημειώθηκαν τη βδομάδα που ολοκληρώνεται. Τό σπουδαιότερο γεγονός ήταν η επίσκεψη την Τετάρτη 02 Ιουνίου 2022 του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη στο Πεντάγωνο που αποτελεί μια επίσκεψη ορόσημο αφού είναι η πρώτη Κύπριου Υπουργού Άμυνας στο πανίσχυρο Αμερικανικό Υπουργείο.

Επίσης, η διατλαντική άσκηση ΑΓΑΠΗΝΩΡ με τη συμμετοχή  και του Ισραηλ προκαλώντας αντιδράσεις από το Λίβανο έδειξε ότι πλέον η Εθνική Φρουρά ισχυροποιεί τη θέση της στη διεθνή στρατιωτική σκηνή.

>>>>Διαβάστε επίσης: «ΑΓΑΠΗΝΩΡ»: Ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΞ για Λιβανικές ανησυχίες<<<<

Ο Αντιστράτηγος Εν Αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς σχολιάζοντας την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Πεντάγωνο τόνισε ότι είναι σπουδαίας σημασίας αφού είναι η πρώτη Κύπριου Υπουργού Άμυνας. Ο κ. Πενταράς τόνισε ότι η επίσκεψη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αφού πριν από το 2013 οι ΗΠΑ όπως και η Μεγάλη Βρετανία δεν αναγνώριζαν την οντότητα της Εθνικής Φρουράς λόγω της ίδρυσής της το 1964 και όχι το 1960, ενώ το όνομα national guard παραπέμπει για τους Αμερικανούς σε παραστρατιωτική οργάνωση.

Τι άλλαξε

Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συμμαχία 50 κρατών κατά του ISIS που επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα χωρικά μας ύδατα άλλαξε τη στάση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, από τότε η ΚΥΠ άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με την CIA και αντάλλαζαν πληροφορίες. (Σημειώνεται ότι διοικητής της ΚΥΠ ήταν ο κ. Πενταράς που επισκέφθηκε το Πεντάγωνο).

Ο κ. Πενταράς εκτίμησε ότι η επίσκεψη Πετρίδη στο Πεντάγωνο θα οδηγήσει και στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο που υπολογίζεται μέχρι το τέλος του έτους. Μέσω της άρσης των όπλων, η Κύπρος θα εξασφαλίσει και πλεονάζον πολεμικό υλικό των ΗΠΑ (χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες επιχειρήσεις - Η Ελλάδα έλαβε πρόσφατα τεθωρακισμένα).

>>>>Διαβάστε επίσης: Στις ΗΠΑ ο ΥΠΑΜ - Στην ατζέντα θέματα στρατιωτικής συνεργασίας<<<<

Η σημασία του CYCLOP

Στις 06 Απριλίου έγιναν τα εγκαίνια του εκπαιδευτικού Κυπριακού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη Λάρνακα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ,  Τα εγκαίνια έγιναν από την Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Το κέντρο στοχεύει να εξελιχθεί σε ένα περιφερειακό και κυπριακό έργο που θα παρέχει εκπαίδευση, τεχνογνωσία στην ΕΕ και τρίτες χώρες και χώρες εταίρους στην ανατολική Μεσόγειο σε θέματα όπως η ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκαθίδρυση του Κέντρου συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας -ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, με την ονομασία CYCLOPS(Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security) και θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. 

Ο κ. Πενταράς ρωτήθηκε από την Offsite News για τη σημασία του Cyclops τονίζοντας ότι θα  θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της να παρέχουν τεχνική βοήθεια σε περισσότερους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των τελωνείων και των εξαγωγών, της ασφάλειας λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η  εγκαθίδρυση του Κέντρου συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας -ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, με την ονομασία CYCLOPS(Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security) και θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. 

Στις ΗΠΑ ο ΥΠΑΜ συναντήθηκε με την Βοηθό Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφάλειας Δρ. Celeste Wallander. 

 

Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα, υπό το φως της ραγδαίας ανάπτυξης της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ που έχει σημειωθεί τα τελευταία δύο έτη, όπως μεταξύ άλλων, η μερική άρση του εμπάργκο, οι κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, η πρόσβαση στο πρόγραμμα διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης, η δημιουργία του Κέντρου εκπαιδεύσεως CYCLOPS και η εγκαθίδρυση του διαλόγου ασφάλειας.  

Συζητήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρωτοβουλίες για συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου καθώς και η Διατλαντική Συνεργασία ΗΠΑ -Ε.Ε. Σημειώνεται ότι στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν συμφωνίες και προγράμματα συνεργασιών που θα αναβαθμίσουν περεταίρω την πολιτικό-στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Η πρώτη επίσκεψη στο Πεντάγωνο αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε θέματα άμυνας.  

Προάγει την ετοιμότητα Ε.Φ.

Σχολιάζοντας την άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» με τη συμμετοχή του Ισραήλ ο κ.Πενταράς παρατήρησε ότι η άσκηση προάγει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων στέλνοντας μηνύματα σε πολιτικό επίπεδο.

ΑΓΑΠΗΝΩΡ

Όσον αφορά στις ανησυχίες Λιβάνου ο κ. ΄Πενταράς τόνισε ότι «δεν βλέπω τον λόγο που αντέδρασαν και δεν πρέπει να μας απασχολεί».Ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι με το Ισραήλ διεξάγουμε την άσκηση «ΟΝΗΣΙΛΟΣ -ΓΕΔΕΩΝ» που δοκιμάζεται η αεράμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Home