Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στρατιωτικές ασκήσεις η μια μετά την άλλη για την ΑΟΖ και το FIR

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
24.11.2021 - 06:00

Στρατιωτικές ασκήσεις η μια μετά την άλλη για την ΑΟΖ και το FIR

Η Κύπρος «θωρακίζεται» από στεριά, θάλασσα και αέρα / Εκπαιδεύσεις προσωπικού

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος «θωρακίζεται» από στεριά, θάλασσα και αέρα.  Έντονη δράση αναπτύσσει το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά σε διάφορους τομείς. Μοναδικός στόχος η αμυντική μας ικανότητα να αυξηθεί και να είναι αξιόπιστη.

Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας,αναγκάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να  διαδραματίζει ρόλο σε αεροναυτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Hδη προχθές ολοκληρώθηκε η διεθνής άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» στην οποία η Κύπρος συμμετείχε με ομάδα ΟΥΚάδων και το πλοιάριο Ανοικτής αλάσσης «Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ».

Η άσκηση διεξήχθη  στην περιοχή της Κρήτης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΜΕΔΟΥΣΑ 2

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Το τελευταίο κομμάτι της άσκησης παρακολούθησε την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Όπως είπε,αυτή ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία της ΚΔ με χώρες της ευρύτερης περιοχής για την αντιμετώπιση κοινών απειλών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

Τον Οκτώβριο διεξήχθη η τετραμερής άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ». H άσκηση καταπιάστηκε με αντικείμενα σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης.

ΕΥΝΟΜΙΑ2

 

Στην άσκηση συμμετείχαν ελληνικές, γαλλικές και ιταλικές ένοπλες δυνάμεις. Σκοπός των ασκήσεων είναι η διατήρηση και βελτίωση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων χωρών και η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, για την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), του Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου για ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Πέραν αυτών των ασκήσεων η Εθνική Φρουρά συμμετέχει σε διεθνείς ασκήσεις και εκπαιδεύσεις σε διάφορες χώρες όπου τα μέλη και οι αξιωματικοί του Κυπριακού Στρατού διακρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μας ενδιαφέρει και η αεράμυνα

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Κύπρος «δοκιμάζει» και την αεράμυνά της. Χθες Τρίτη 23η Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν  απογευματινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ.

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν προσβολές στόχων για να «δοκιμαστεί» η αεράμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΕΡΑΜΥΝΑ

Οι δραστηριότητες  διεξήχθησαν  εντός του FIR Λευκωσίας και περιλάμβαναν πτήσεις μαχητικών Αεροσκαφών/επεισόδια αεράμυνας και συμμετοχή  εναέριων  και επίγειων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο είδαν το φως πληροφορίες για  επαφές της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο την απόκτηση μιας παραλλαγής του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας "Ιron Dome" του Ισραήλ, για να ενισχυθεί η Κύπρος.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην Offsite ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις επαφές και σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να βρεθούν και άλλοι συμπαίκτες για την Κυπριακή Δημοκρατία σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Home