Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στροφή Εξ Ανατολών σε άμυνα & ασφάλεια - Στο κάδρο 3 χώρες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
09.12.2022 - 06:45

Στροφή Εξ Ανατολών σε άμυνα & ασφάλεια - Στο κάδρο 3 χώρες

Πάει Ιορδανία ο ΥΠΑΜ - Πακέτο συνεργασιών με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

Του Γιώργου Μχαηλίδη

Στο πρόγραμμα που εκπονεί η Εθνική Φρουρά με στόχο τις διεθνείς συνεργασίες περιλαμβάνονται και οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Εθνικη Φρουρά βλέπει προς Ανατολάς και συναπτει τη μια συνεργασία μετα την άλλη. Στο προσεχές διάστημα θα βρεθεί στην Ιορδανία ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης για επαφές με τον Υπουργό Άμυνας της Ιορδανίας στρατηγό Yousef Al-Hnaity. 

Στην Ιορδανία ο Υπουργός θα συζητήσει θέματα κοινών στρατιωτικών  ασκήσεων και εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων,

Οι υπουργοί θα συζητήσουν την  ενίσχυση των διεθνών και περιφερειακών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνικής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας.

>>>>Διαβαστε επίσης: Ε.Φ. Οχυρώνεται εξ Ανατολάς: Δράση - αντίδραση με Αίγυπτο και ΗΑΕ<<<<

«Πακέτο» με Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο κάδρο των συνεργασιών βρίσκονται και άλλες δυο χώρες της Μεσης Ανατολής με στρατηγική σημασία στην περιοχή. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Ήδη, την περασμένη Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022  πραγματοποιήθηκε συνάντηση του  Αντιστράτηγου  Δημόκριτου Ζερβάκη, με τον Ακόλουθο Άμυνας (ΑΚΑΜ) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ταξίαρχο Jassif Shuraf στο  ΓΕΕΦ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός συνεχάρη τον ΑΚΑΜ για την 51η επέτειο της Εθνικής Ημέρας των ΗΑΕ, συζητήθηκαν η αναπτυσσόμενη συνεργασία μετά την υπογραφή του πρώτου Διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε και η πρώτη δράση στην Κύπρο που αφορούσε τη συμμετοχή δύο Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ στο 1ο Διεθνές Αεροπορικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από τη Διοίκηση Αεροπορίας, από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2022. Επιπλέον, η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με 2 Αξιωματικούς στην Προκεχωρημένη Σειρά Μαθημάτων Τακτικής Ηγεσίας (Advance Tactical Leadership Course – ATLC) που διοργανώθηκε από το Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου των ΗΑΕ, στις 09 και 10 Νοε 2022. 

Η συνεργασία εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις αντίστοιχες δυνάμεις φίλιων χωρών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, με απώτερο σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.   

Ταυτοχρόνως τον Φεβρουάριο υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας και με τη Σαουδική Αραβία αφού στην Κύπρο βρέθηκε  ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας οι συνεργασίες με το τρίγωνο των χωρών Ιορδανία - Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν «πακέτο»» και αποσκοπούν στη συνεργασία με αυτές τις χώρες σε θέματα ασφάλεΙας . Παράλληλα, οι συνεργασίες σκοπεύουν σε κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και τρομοκρατίας.

Home