Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

X. Πιερής σε OffsiteNews: Η σημασία των στρατιωτικών ασκήσεων

Offsite Team -
08.06.2022 - 06:15

X. Πιερής σε OffsiteNews: Η σημασία των στρατιωτικών ασκήσεων

Ο εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Φρουράς αναφερθηκε στην άσκηση ‘«ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022» αλλά και στην άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ»

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Φρουράς, Χρήστος Πιερής, φιλοξενούμενος στην εκπομπή Offsite On Air, την Τρίτη (7/6), αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην αξιοσημείωτη πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας του στις ΗΠΑ και τις κοινές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, εξήρε την σημασία των ασκήσεων πιο γίνονται γενικότερα, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Άμυνας αποστέλλει στελέχη της ΕΦ στην Αμερική να παρακολουθούν σχολεία για εκπαίδευση όπως οι διακλαδικές σχολές, επιπέδου σχολών πολέμου και πολιτικής άμυνας.

Επίσης, ο κ. Πιερής, αναφέρθηκε στη σημασία των ασκήσεων που γίνονται ολόχρονα, με πρώτιστο στόχο έχουμε την εκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς για οποιοδήποτε δυσάρεστο γεγονός.

Την ίδια ώρα σχολίασε την άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ» που προηγήθηκε πριν μια εβδομάδα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν.

Ακόμη, ο κ. Πιερή αναφερόμενος στην κατάταξη νεοσυλλέκτων ανέφερε ότι έχουν ήδη προμηθευτεί τα είδη ένδυσης και υπόδησης τους και ότι μέχρι 28 Ιουλίου θα υπάρχει επίσημη απόφαση από το Υπουργείο Υγείας για το αν μπορούν να έχουν στην ορκωμοσία τους συγγενείς και φίλους όπως πριν την πανδημία.

Aναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air:

- Να αρχίσουμε με την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Πεντάγωνο στις ΗΠΑ. Τι προκύπτει από την επίσκεψη αυτή και τις συναντήσεις του Υπουργού;

Ήταν η πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας στο Πεντάγωνο στις ΗΠΑ. Ακολουθήθηκαν διαβουλεύσεις σε πολύ καλό κλίμα και δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα όπως μερική άρση του εμπάργκο που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και αφορά μη φονικά όπλα, ενώ εμείς θέλουμε να προχωρήσει σε πλήρη άρση του εμπάργκο που υπάρχει από την Αμερική για στρατιωτικό υλικό. Έχουμε μιλήσει για κοινές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον, έχει θεσμοθετηθεί ένας διάλογος ώστε να μπορούμε να μιλάμε για θέματα ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Αποκεί και πέρα μίλησαν και για τα θέματα του κέντρου εκπαιδεύσεως Cyclops που ξεκίνησε να δουλεύει στην Λάρνακα,  και είναι περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης για μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και άλλων χωρών για την Μέση Ανατολή. Όλα αυτά ήταν πολύ σημαντικά θέματα για την πρώτη επίσκεψη του κ. Πετρίδη.

Πέραν αυτών είχε συνάντηση με άλλες προσωπικότητες, όπως τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και τους γερουσιαστές Μενέντες κ.α. Ο Υπουργός επίσης προωθεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό να αναδείξουμε το Κυπριακό πρόβλημα και για να δείξουμε τις προσπάθειες που γίνονται για την σταθερότητα που θέλουμε να έχουμε και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

- Χθες ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι θα ολοκληρωθούν συμφωνίες και προγράμματα συνεργασιών, που θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ. Μπορούμε να αναφέρουμε κάτι πιο συγκεκριμένο;

Μπορούμε να πούμε ότι ξεκινήσαμε να στέλνουμε στελέχη στην Αμερική να παρακολουθούν σχολεία για εκπαίδευση όπως οι διακλαδικές σχολές, επιπέδου σχολών πολέμου και πολιτικής άμυνας που έχουμε αντίστοιχες στην Ελλάδα. Ήδη φοιτούν συνάδελφοι στις ΗΠΑ και πολύ σύντομα θα στείλουμε και άλλους συναδέλφους να εκπαιδευτούν σύντομα. Γίνονται πολλές κοινές ασκήσεις ειδικά με τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Τελευταία έγινε η άσκηση με την κατάληψη πλοίου και νηοψία πλοίου στην παρουσία της πρέσβειρας της Αμερικής στην Λεμεσό και του Υπουργού Άμυνας. Οι ασκήσεις αυτές προσδίδουν εμπειρία στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς για αυτό τις κρίνουμε και εμείς ως σημαντικές για την εκπαίδευση των στελεχών μας.

- Πάμε στην άσκηση ‘’ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022’’ που είναι σε εξέλιξη από χθες Δευτέρα. Τι μπορούμε να πούμε για την άσκηση αυτή;

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση ‘’ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022’’, από τις μεγαλύτερες που γίνονται κάθε χρόνο. Το σημαντικό με την συγκεκριμένη άσκηση είναι ότι γίνεται με την συμμετοχή του συνολικού προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και ασκούνται όλες οι μονάδες σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου. Σε αυτή την άσκηση εξετάζεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και μετατροπή τους σε οδηγίες σε περιόδους έντασης και κρίσεων αλλά και επιχειρήσεων αλλά και σε εξάσκηση των τμημάτων σε σενάρια που προσομοιάζουν με πραγματικές συνθήκες. Αυτά τα σενάρια θα κλιμακωθούν ώστε να έχουμε διαφορετικές τελικές φάσεις ανάλογα με τους σχηματισμούς μέχρι την Παρασκευή (10/6).

-  Πάντως η άσκηση ΑΓΑΠΗΝΩΡ που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα με συμμετοχή και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έφερε και κάποιες αντιδράσεις από τον Λίβανο αλλά και από την Τουρκία ως συνήθως. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για το Λίβανο, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, είχε επικοινωνήσει με την πρέσβειρα του Λιβάνου επισημαίνοντας ότι η άσκηση είναι στα καθαρά πλαίσια της διμερούς συνεργασίας που έχουμε με το Ισραήλ και στα πλαίσια συνεκπαίδευσης των δύο χωρών με ασκήσεις. Ήταν όντως μεγάλη άσκηση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών είχαμε συνεργαστεί το τελευταίο 6αμηνο για να πραγματοποιηθεί γιατί είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια τέτοιας κλίμακας άσκηση, καθώς οι εμπειρίες που αποκομίζουν τα στελέχη μας είναι πάρα πολλές. Από εκεί και πέρα η άσκηση διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Όσον αφορά τις αντιδράσεις με την Τουρκία, πάντα υπάρχουν. Εμείς ως πρώτιστο στόχο έχουμε την εκπαίδευση του προσωπικού μας για οποιοδήποτε δυσάρεστο γεγονός, άρα δεν χρειάζεται να επικαλεστώ κάτι άλλο για να αιτιολογήσω γιατί έπρεπε να κάνουμε αυτή την άσκηση.

- Έρχονται το επόμενο διάστημα και άλλες ασκήσεις με άλλες χώρες;

Η καλοκαιρινή περίοδο περιλαμβάνει λιγότερες ασκήσεις, λόγω της ζέστης και επειδή είναι επικίνδυνο το περιβάλλον για να χρησιμοποιήσουμε πυρά. Αναστέλλονται για μια περίοδο (Ιούλιος -Αύγουστος) αλλά τους υπόλοιπους 10 μήνες συνεχίζουν ασκήσεις είτε μεγάλης κλίμακας είτε μικρότερης. 

- Να δούμε τι γίνεται και με τους νεοσύλλεκτους. Πλησιάζουν οι κατατάξεις. Θα γίνουν κανονικά φέτος οι ορκωμοσίες με παρουσία συγγενών κτλ;

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραλαβής ειδών ένδυσης και υπόδησης των νεαρών και της ιατρικής εξέτασης. Η επόμενη μας απόφαση είναι 1η Ιουλίου θα γίνει η αθλητική δοκιμασία για τις ειδικές δυνάμεις, δηλαδή καταδρομείς και στρατονόμους και έχουν ενημερωθεί όσοι θα επιλεγούν. Η επόμενη διαδικασία είναι η εξέταση δοκίμων εφέδρων αξιωματικών στις 4 Ιουλίου η αθλητική δοκιμασία και η γραπτή εξέταση και δοκίμια νοημοσύνης στις 5 Ιουλίου.

Αυτά θα γίνουν πριν την κατάταξη, η οποία θα γίνει 11-15 Ιουλίου. Έχουμε κάνει μια συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για να μας πει αν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις γονέων, αν και εκτιμώ ότι θα είναι εντάξει - αλλά αναμένουμε την απάντηση επίσημα, ώστε μέχρι τις 28 Ιουλίου που είναι η ορκωμοσία να ξέρουν αν θα είναι παρόν οι γονείς ή όχι.

Home