Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ: Προανήγγειλε συμφωνίες και στρατηγική συνεργασία με ΗΠΑ

Offsite Team -
06.06.2022 - 13:19

ΥΠΑΜ: Προανήγγειλε συμφωνίες και στρατηγική συνεργασία με ΗΠΑ

Την ελπίδα τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθούν συμφωνίες συνεργασιών εξέφρασε ο ΥΠΑΜ

Την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν συμφωνίες και προγράμματα συνεργασιών, που θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ, εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του 82ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφέων που έγινε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ο Υπουργός είπε ότι οι νέοι υποβρύχιοι καταστροφείς αποτελούν «την αιχμή του δόρατος σε μία από τις πιο επίλεκτες Μονάδες της Εθνικής Φρουράς».

Πρόσθεσε ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη από νέους «υπεύθυνους, δυναμικούς, πειθαρχημένους, με υψηλό φρόνημα, φιλοπατρία και στρατιωτική συνείδηση. Η συνεχής εκπαίδευση, η ετοιμότητα και το ακμαίο ηθικό που διαθέτουν οι νέοι υποβρύχιοι καταστροφείς, αποτελούν τα ουσιαστικότερα προσόντα για την εκπλήρωση της αποστολής των Ειδικών Δυνάμεων».

Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε επίσης ότι διανύουμε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία με πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. «Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε καταδικάσει την εισβολή και παραμένουμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επίλυση του προβλήματος», σημείωσε.

Σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της ιστορίας, συνέχισε, «αναλογιζόμενοι και την τουρκική εισβολή που βιώνουμε εδώ και 48 χρόνια, δε μπορούμε να παραμένουμε άπρακτοι. Οφείλουμε με νηφαλιότητα, αλλά και γενναία, να λαμβάνουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις σύμφωνα με τις αρχές και αξίες που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, προσδοκώντας σε ένα κόσμο ελεύθερο και δημοκρατικό».

Αφού είπε πως «δεν πρέπει να λησμονούμε ποιον έχουμε απέναντί μας», ο Υπουργός Αμυνας εξήγησε ότι έχουμε απέναντί μας «μια χώρα όπως την Τουρκία η οποία καθημερινά δείχνει τις προθέσεις της, επιδιώκοντας μεθοδικά τη δημιουργία δύο κρατών, προχωρώντας με νέες παράνομες επεμβάσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη και εργαλειοποιώντας τη μεταναστευτική κρίση διευκολύνοντας την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση και την πρόκληση κοινωνικής κρίσης».

Παραμένουμε, όμως, συνέχισε «προσηλωμένοι και έτοιμοι για έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και να τις διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας».

Αφού διαβεβαίωσε πως «οι προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς συνεχίζονται εντατικά και απρόσκοπτα», ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι «βασικός άξονας της εξωστρεφούς πολιτικής μας είναι επίσης η προώθηση συνεργασιών με άλλα κράτη».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός έκανε αναφορά και στην άσκηση «Αγαπήνωρ 2022, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και εντάσσεται όπως είπε «στη διμερή συνεργασία μας με το Ισραήλ και προσέφερε πολύτιμες εμπειρίες στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς στη διεξαγωγή επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα σε κατοικημένους τόπους. Γνώσεις απαραίτητες για κάθε σύγχρονο στρατό».

Οσον αφορά την πρώτη επίσκεψη εργασίας σε ανώτατο επίπεδο στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Υπουργός είπε ότι προωθήσαμε «τη βούλησή μας για στρατηγική συνεργασία σε θέματα άμυνας. Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν συμφωνίες και προγράμματα συνεργασιών που θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ». 

Ο Υπουργός Αμυνας συνεχάρη τους νέους υποβρύχιους καταστροφείς, τον Διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, τον επικεφαλής του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών, τους εκπαιδευτές, τους γονείς και τις οικογένειες τους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι νέοι βατραχάνθρωποι θα υπηρετήσουν «πιστά τις ειδικές δυνάμεις».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ανέφερε ότι μετά από εννέα μήνες σκληρής και επίπονης εκπαίδευσης, οι νέοι βατραχάνθρωποι εντάσσονται «σε μια από τις πλέον αξιόμαχες και επίλεκτες Μονάδες της Εθνικής Φρουράς, τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών». 

Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε "η Εθνική Φρουρά συμμετέχει ανελλιπώς σε συνεργασίες και διεθνείς δραστηριότητες συνεισφέροντας σημαντικό αριθμό προσωπικού και μέσων. Αξιοσημείωτη είναι συμμετοχή μας σε συνεκπαιδεύσεις Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, στις οποίες θα ενταχθείτε, με ξένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Αίγυπτος στις οποίες οι ΟΥΚ πέραν από τον υψηλό επαγγελματισμό που επιδεικνύουν, διδάσκονται και αντιπροσωπεύουν επάξια την Κύπρο».

Παρότρυνε τους νέους βατραχανθρώπους να αδράξουν την ευκαιρία που έχουν να συνεκπαιδευτούν με αντίστοιχες ομάδες ξένων χωρών γιατί αφενός θα τους προσδώσουν σημαντικές εμπειρίες στη στρατιωτική τους καριέρα και αφετέρου θα συμβάλουν στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Μονάδας τους.

Όπως είπε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, «ο αγώνας της απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών μας και της πλήρους εξασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού είναι μακρύς και δύσκολος. Εμείς δεν πρέπει και δεν μας επιτρέπεται να εφησυχάζουμε». Σημείωσε ότι «η ιστορία θα πρέπει να θυμίζει σε όλους μας ότι ο αντίπαλος δεν σεβάστηκε και δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και παράβηκε κάθε κανόνα δικαίου και είναι γνωστοί τέλος οι στόχοι και επιδιώξεις του».

Διανύουμε συνέχισε ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης «περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, στην οποία η Εθνική Φρουρά καλείται να ανταποκριθεί. Ο κυπριακός ελληνισμός περιμένει πολλά από εμάς, έχουμε την τιμή να εκπληρώνουμε μέρος του χρέους μας προς τους προγόνους μας, τους αγνοούμενους ακόμα στα κατεχόμενα ήρωές μας και στα παιδιά μας».

Σημειώνεται ότι στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, βουλευτές, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ γονείς και συγγενείς των νέων βατραχανθρώπων.

ΚΥΠΕ

Home