Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

1.139 καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων σε 6 χρόνια στην Κύπρο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 21.07.2022

1.139 καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων σε 6 χρόνια στην Κύπρο

Οι υποθέσεις διερευνώνται, κάποιες οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου ή κάποιες αρχειοθετούνται

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα αδικήματα  της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων απασχολούν πολύ σοβαρά τις διωκτικές Αρχές. Στο Αρχηγείο  Αστυνομίας λειτουργεί ειδικό γραφείο καταπολέμησης τέτοιων εγκλημάτων. Η Offsite News αποκαλύπτει σήμερα ότι τα τελευταία εξίμισι χρόνια έγιναν  1.139 αναφορές στο εν λόγω γραφείο.

Χαρακτηριστικά, το 2017 έγιναν 138 αναφορές - καταγγελίες. Το 2018 έγιναν 167 αναφορές - καταγγελίες. Το 2019 έγιναν 211 αναφορές - καταγγελίες. Το 2020 έγιναν 197 αναφορές - καταγγελίες. Το 2021 έγιναν 278 αναφορές - καταγγελίες και το πρώτο εξάμηνο του 2022 έγιναν 148 αναφορές - καταγγελίες.

Όπως μας λέχθηκε από αρμόδια χείλη αυτές οι αναφορές διερευνώνται δεόντως και αναλόγως αποφασίζεται ο περαιτέρω τρόπος χειρισμού των υποθέσεων αφού κάποιες οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου ή κάποιες αρχειοθετούνται.

>>>Διαβάστε επίσης: Βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στην κατοχή 27χρονου<<<<

Εμπορία προσώπων

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε μια άλλη εξέλιξη αναβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία 1 στην ετήσια έκθεσή του για την εμπορία προσώπων. Η προηγούμενη έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την περίοδο Απρίλιο 2020 – Μάρτιο 2021 κατέδειξε κενά και ελλείψεις στους τομείς της διερεύνησης, προσαγωγής υπόπτων ενώπιον της δικαιοσύνης και της τεκμηρίωσης των υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων. 

Ο κύριος λόγος της υποβάθμισης της Κύπρου στην Κατηγορία 2 στην περσινή έκθεση ήταν η μη ύπαρξη δικαστικών καταδικών τα τελευταία τρία χρόνια με βάση το Νόμο για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Το Υπουργείο σε συνεργασία με την Αστυνομία, αφού μελέτησε τα πορίσματα της έκθεσης, προχώρησε στοχευμένα στη λήψη μιας σειράς μέτρων, για αντιμετώπιση των κενών και ελλείψεων που αναδείχθηκαν στην έκθεση, πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, τη Νομική Υπηρεσία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Συστηματοποιήθηκαν και εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες όλων, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να έχουμε οκτώ καταδίκες για αδικήματα εμπορίας προσώπων που προβλέπονται στον πολύ αυστηρό νόμο.

Από το Μάρτιο του 2021, λειτουργεί στην Αστυνομία η τηλεφωνική γραμμή 1497, όπου πολίτες μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες ή να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με θέματα εμπορίας προσώπων.

Συστάθηκαν ειδικά κλιμάκια

Σημειώνεται ότι στην Αστυνομία έχουν συσταθεί και λειτουργούν Επαρχιακά Κλιμάκια Διερεύνησης Υποθέσεων/Καταγγελιών Βίας στην Οικογένεια, σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, τα οποία διερευνούν/διαχειρίζονται όλες τις υποθέσεις/αναφορές βίας στην οικογένεια, βίας κατά γυναικών, κακοποίησης παιδιών (πλην σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων) τόσο στην πόλη όσο και στην επαρχία τους. 

Η Αστυνομία αφουγκραζόμενοι δε τις ανάγκες της κοινωνίας και την αύξηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών, έχει προχωρήσει στην εκπόνηση πρωτοκόλλων ενεργειών που δίνουν όλα τα αναγκαία εφόδια στα μέλη μας για τον αποτελεσματικό χειρισμό τέτοιων υποθέσεων.

Home