Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

26.828 πρόσωπα δεν πλήρωσαν το πρόστιμο για μάσκα και λίκνισμα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 18.06.2022

26.828 πρόσωπα δεν πλήρωσαν το πρόστιμο για μάσκα και λίκνισμα

Πόσοι πλήρωσαν, πόσοι δεν πλήρωσαν και πόσοι την γλίτωσαν

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι εκστρατείες που έγιναν από την Αστυνομία με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού γέμισαν τα ταμεία του κράτους. Η OffsiteNews εξασφάλισε στοιχεία αναφορικά με τις καταγγελίες και τα εξώδικα που καταβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες από πολίτες οι οποίοι παραβίασαν τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο.

Μέσα από την έρευνά μας διαπιστώνουμε ότι καταβλήθηκαν 17.466 εξώδικα πρόστιμα. Με δεδομένο ότι το ύψος του εξωδίκου ήταν 300 ευρώ μόνο για πολίτες στα ταμεία του κράτους εισέρευσαν πέραν των 5 εκ. ευρώ και συγκεκριμένα 5.239.800 ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυξάνεται κατά προσέγγιση  ίσως και πέραν του μισού εκατομμυρίου,  αφού το ύψος των εξωδίκων για παραβάσεις σε υποστατικά ανέρχετο από 500 ευρώ μέχρι 16.000 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι κοντά στο 1.300.000 ευρώ εισέπραξε το κράτος - μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα – από τα πρόστιμα που εκδόθηκαν μόνο  σε οδηγούς και πεζούς σχετικά με την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, ενώ μέχρι στιγμής περίπου το 1 στα 2 έμεινε ανεξόφλητο. 

Με  βάση τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από την Αστυνομία εκδόθηκαν συνολικά 44.344 εξώδικα. Από αυτά πληρώθηκαν τα 17.466 ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα 50 που βρίσκονται σε διαδικασία πληρωμής (μέσω δόσεων) ή  άλλης διευθέτησης που έγινε. Άρα το ύψος των καταβληθέντων εξωδίκων θα ανέλθει σε 17.516.

>>>>Διαβάστε επίσης:  >>>>Διαβάστε επίσης: 2 θάνατοι και 3.470 κρούσματα σε μία εβδομάδα<<<<

Δεν πλήρωσαν πολλοί

Μέσα από τα στοιχεία του Αρχηγείου Αστυνομίας, δεν καταβλήθηκε ένας μεγάλος αριθμός εξωδίκων και συγκεκριμένα 26.828 εξώδικα.   Όπως ανέφερε στην Offsite News ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου τα εξώδικα αυτά δεν σβήνονται. Αντίθετα, θα γίνουν ενέργειες για την ετοιμασία ποινικού φακέλου που θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία.

Κάποιοι την γλίτωσαν

Σύμφωνα με την Offsite News κάποια πρόστιμα δεν καταβλήθηκαν αφού πολίτες και ιδιοκτήτες υποστατικών προσέφυγαν σε αρμόδια  τριμελή Επιτροπή της Αστυνομίας αφού δεν αποδέχθηκαν την καταγγελία. Η Επιτροπή είχε την ευχέρεια να προβεί σε εισήγηση στον Γενικό Εισαγγελέα για μη καταβολή του προστίμου και ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε την έγκρισή του.  Τα εξώδικα αφορούσαν την παραβίαση της χρήσης μάσκας και safe pass κατά κύριο λόγο.

Home