Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναμένουν κονδύλι για να προσλάβουν τους 300 «πρασινοφρουρούς»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
09.08.2022

Αναμένουν κονδύλι για να προσλάβουν τους 300 «πρασινοφρουρούς»

Προς μια τελική συνάντηση μεταξύ Αστυνομίας και Υπουργείου Οικονομικών

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Μετά από ενάμιση μήνα οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόσληψη 300  ειδικών αστυνομικών που θα φρουρούν την «πράσινη γραμμή» με σκοπό την αποτροπή ροών παράνομων μεταναστών δεν προέκυψε καμία εξέλιξη.

Διανύοντας τον Αύγουστο και ενώ οι νεοπροσληφθέντες αστυνομικοί θα πρέπει να περάσουν από ταχύρρυθμη εκπαίδευση έξι εβδομάδων δεν έγινε η προκήρυξη. 

Ωστόσο, οι πληροφορίες της Offsite αναφέρουν ότι στο Αρχηγείο αλλά και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένουν το τελικό κονδύλι για να προχωρήσουν στην προκήρυξη. Όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται μια τελική συνάντηση μεταξύ Αστυνομίας και Υπουργείου Οικονομικών για να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Πάντως, στην Αστυνομία θέλουν να είναι πλήρως έτοιμοι προτού να τρέξουν άλλες διαδικασίες. Πέραν της προκήρυξης στην Αστυνομία ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες που αφορούν: Την εξασφάλιση στολών, οχημάτων και σημαντικών «εργαλείων» που θα απαιτηθούν για την πρόσληψη των 300 ειδικών αστυνομικών.

Oι «πρασινοφρουροί» θα προσληφθούν χωρίς εξετάσεις αλλά στη βάση κριτηρίων και μορίων που ξεκαθαρίζονται μέσα από τους κανονισμούς.

Θα εφαρμοστεί το μοντέλο των Συμβασιούχων Οπλιτών αφού θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με απαραίτητη προϋπόθεση οι πρώτοι 300 που θα αιτηθούν θέση να πληρούν τα κριτήρια  (μεταξύ άλλων η γνώση αγγλικής γλώσσας) Θα ισχύσει κατάλογος διάρκειας ενός έτους και μέσω του καταλόγου θα καλύπτονται οι ανάγκες.

Εάν για παράδειγμα, οι πρώτοι 375 αιτητές πληρούν τα κριτήρια θα προσληφθούν οι 300 και οι υπόλοιποι 75 δεν θα «καούν» αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθούν αναπληρώνοντας κενά.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Δικαιοσύνης θα μπορεί να παύσει οποιονδήποτε εάν η απόδοσή του δεν ικανοποιεί. Παράλληλα, κενά μπορεί να δημιουργηθούν από την αυτόβουλη φυγή οποιουδήποτε.

>>>>Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό: Απελάθηκαν 2774 μετανάστες το 2022<<<<

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα όπως:

(α) Περιπολιακή κάλυψη και ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών στην πράσινη γραμμήֹ˙

(β) Έλεγχος παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατώνֹ)˙

(γ) Μεταφορά, μετακίνηση, συνοδεία παράτυπων μεταναστώνֹ˙

(δ) Φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και /ή κέντρων πρώτης υποδοχής και ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστώνֹ˙

(ε) Απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Οι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί θα καλύψουν όλες τις επαρχίες όπου και θα στεγάζονται.

Home