Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άνω των €200.000 έκαναν φτερά μέσα σε 3 μέρες μέσω Διαδικτύου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 17.02.2023

Άνω των €200.000 έκαναν φτερά μέσα σε 3 μέρες μέσω Διαδικτύου

25 καταγγελίες για «ψάρεμα» τραπεζικών λογαριασμών τον Φεβρουάριο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τρέχει και δεν φτάνει η Αστυνομία για να προλάβει την απάτη μέσω Διαδικτύου. Ο ύπουλος εχθρός από την Ασία  καραδοκεί και εφόσον οι χρήστες δεν προσέξουν είναι δυνατό να την πάθουν και να χάσουν τεράστια ποσά. Η Offsite News αποκαλύπτει ότι εντός Φεβρουαρίου έγιναν 25 καταγγελίες στην Αστυνομία που αφορούν την αποστολή ηλεκτρονικών συνδέσμων - απάτη που πλήττουν  τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην ουσία οι επιτήδειοι  «ψαρεύουν» δυο Κύπριους την ημέρα για να πάρουν τα χρήματά τους.

Όπως πληροφορούμαστε, κάποιοι ανυποψίαστοι συμπολίτες μας έπεσαν στην παγίδα και έχασαν μικρά χρηματικά ποσά των 15-50 ευρώ. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η Offsite News το τριήμερο 13-15 Φεβρουαρίου αποκαλύφθηκε στην Αστυνομία η κλοπή πέραν των 200.000 ευρώ  από τραπεζικούς λογαριασμούς χρήστες  του διαδικτύου.

>>>>Διαβάστε επίσης: Αστυνομία: Nέα απάτη-Κάποιοι παραμονεύουν να κλέψουν στοιχεία σας<<<<

Πώς λειτουργεί η Αστυνομία

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «μετά την καταγγελία και αφού  εντοπίσουμε τον κακόβουλο ηλεκτρονικό Σύνδεσμο προχωρούμε στην απενεργοποίηση του λογαριασμού, ενώ η  «έδρα» των δραστών είναι στην Ασία.  Ο αξιωματικός της Αστυνομίας τόνισε ότι «μετά την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού  Συνδέσμου εντός τουλάχιστον δυο ημερών τα χρήματα καταλήγουν στους επιτήδειους. Για το λόγο αυτό απενεργοποιούμε άμεσα τον λογαριασμό». 

«Βιομηχανία απάτης»

O κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για μια βιομηχανία απάτης που δρα σε παγκόσμιο επίπεδο με έδρα την Ασία και στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφής κακόβουλων  λογισμικών.

Πως λειτουργεί το phishing

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να γίνει το ψάρεμα των προσωπικών πληροφοριών είναι ο ακόλουθος.

Οι απατεώνες (που στην προκειμένη περίπτωση ονομάζονται phishers) στήνουν μια ψεύτικη ιστοσελίδα κλώνο, η οποία είναι αντίγραφο της γνήσιας σελίδας γνωστής εταιρίας (πχ paypal, ιστοσελίδες τραπεζών, facebook, amazon, ebay κλπ) για να παγιδέψουν τα υποψήφια θύματα τους.

Κατόπιν στέλνουν email σε πιθανούς χρήστες της σελίδας αυτής προτρέποντας τους να βάλουν τα προσωπικά στοιχεία τους επειδή δήθεν κάτι δεν πάει καλά με τον λογαριασμό τους ή επειδή έχουν πέσει θύμα απάτης και πρέπει να ταυτοποιήσουν τα πραγματικά τους στοιχεία. Στην πραγματικότητα τίποτε δεν έχει συμβεί και η απάτη είναι αυτό ακριβώς το μήνυμα. Αν τώρα το θύμα τσιμπήσει, η διαδικασία πάνω - κάτω είναι η ακόλουθη: Προσπαθώντας να συνδεθεί στην υποτιθέμενη σελίδα πχ του web banking της τράπεζας σας, η ψεύτικη ιστοσελίδα αποθηκεύει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης σας. Το όνομα χρήστη και ο κωδικός σας λαμβάνονται από τον απατεώνα ο οποίος μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Home