Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αστυνομικοί: Θα έχουν πάνω τους κάμερες - Θα καταγράφουν τα πάντα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
20.11.2022

Αστυνομικοί: Θα έχουν πάνω τους κάμερες - Θα καταγράφουν τα πάντα

Στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο - Προκύπτει ήδη διαφωνία για το εύρος κατακράτησης του υλικού

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Άλλο ένα μέσο θα αποκτήσει η Αστυνομία στην αντιμετώπιση των επεισοδίων και οχλαγωγιών. Στη Βουλή κατατέθηκε νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει στους αστυνομικούς να φέρουν στις αστυνομικές στολές και εξαρτύσεις τους φορητές κάμερες. Παράλληλα,  φορητες κάμερες θα τοποθετούνται στα ενδύματα μελών της Αστυνομίας που υπηρετούν με πολιτική περιβολή καθώς και στα οχήματα της Αστυνομίας, με ή χωρίς διακριτικά. 

Όπως πληροφορείται η Offsite News, το νομοσχέδιο προνοεί ότι  φορητές κάμερες στις αστυνομικές στολές και σε εξαρτήεις θα  φέρουν οι ένστολοι στην Τροχαία, στην Άμεση Επέμβαση και στη ΜΜΑΔ. Παράλληλα, παρόμοιο εξοπλισμό θα χρησιμοποιούν και μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών και στον Ουλαμό Πρόληψης Εγκλημάτων.

Οι κάμερες θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία για λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας στις ακόλουθες και μόνο περιπτώσεις:

  • Κατά τη σύλληψη ή και έρευνα οποιουδήποτε προσώπου.
  • Κατά την είσοδο σε τόπο για έρευνα και κατά τη διεξαγωγή αυτής.
  • Κατά τη καταδίωξη οποιουδήποτε προσώπου ή μεταφορικού μέσου.
  • Κατά την ανακοπή προσώπου ή και μεταφορικού μέσου για έρευνα και κατά τη διεξαγωγή αυτής ή και για καταγγελία οποιουδήποτε αδικήματος.
  • Κατά την προσέλευση μελών της Αστυνομίας σε σκηνή διάπραξης οποιουδήποτε αδικήματος.
  • Κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου.
  • Κατά τη διάρκεια οχλαγωγιών και μαζικών επεισοδίων βίας.
  • Όταν το μέλος της Αστυνομίας υφίσταται επίθεση ή αντιμετωπίζει αντίσταση ή παρεμποδίζεται κατά την εκτέλεση του καθήκοντος του.

Αυτοί είναι οι περιορισμοί

Για τη χρήση των καμερών υπάρχουν  περιορισμοί  και προϋποθέσεις ως εξής:

Το πρόσωπο για το οποίο τέθηκε η κάμερα σε λειτουργία και κάθε πρόσωπο το οποίο εισέρχεται στο πεδίο λήψης και καταγραφής της κάμερας, ενημερώνεται, όταν είναι εφικτό, για τη λειτουργία της κάμερας. Η συνεχής λειτουργία της κάμερας δεν είναι επιτρεπτή. Η λειτουργία της τερματίζεται με την ολοκλήρωση του επεισοδίου για το οποίο είχε τεθεί σε λειτουργία.

>>>>Διαβάστε επίσης: Καλό Νοέμβρη οι κάμερες στην πράσινη γραμμή-Καμία εξέλιξη με 300<<<<

Η λήψη και καταγραφή με φορητή κάμερα, σωματικής έρευνας ευαίσθητων περιοχών του σώματος ή / και προσώπου χωρίς ενδυμασία ή που είναι μερικώς ενδεδυμένο κατά τρόπο που ευαίσθητες περιοχές του σώματος του παραμένουν ακάλυπτες, δεν επιτρέπεται. Το οπτικοακουστικό υλικό που προκύπτει αποθηκεύεται κατά τρόπο που να προστατεύεται από οποιαδήποτε αλλοίωση, διαρροή, τροποποίηση ή άλλη παρέμβαση.

Οπτικοακουστικό υλικό που δεν σχετίζεται και δεν υποβοηθεί τη διερεύνηση ή δίωξη αδικημάτων καταστρέφεται το αργότερο εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία λήψης του.

Οπτικοακουστικό υλικό που αποτελεί μέρος μαρτυρίας, στην περίπτωση περάτωσης της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου ή διακοπής της διαδικασίας διερεύνησης, καταστρέφεται, όπως κάθε μαρτυρικό υλικό, σύμφωνα με τις διατάξεις πολιτικής καταστροφής του μαρτυρικού υλικού, που καθορίζει ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Mείζον θέμα  η κατακράτηση του υλικού

Όπως πληροφορείται η Offsite News μείζον θέμα αποτελεί η κατακράτηση του υλικού που θα καταγράφουν οι φορητές κάμερες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Σύνδεσμοι Αστυνομίας θα θέσουν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών την αύξηση της περιόδου κατακράτησης του υλικού για περίοδο 3 μηνών τουλάχιστον. Με βάση το νομοσχέδιο η κατακράτηση θα επιτρέπεται μόνο για 30 μέρες. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η επιμήκυνση της περιόδου κατακράτησης θα αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα για τους ίδιους ενώπιον της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά Αστυνομίας

Home