Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διαδικτυακή απάτη: Οι πιο συνηθισμένες μορφές της

Offsite Team -
13.08.2022 - 11:11

Διαδικτυακή απάτη: Οι πιο συνηθισμένες μορφές της

Γενικές συμβουλές από Αστυνομία

Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο αναζητούν συνεχώς τρόπους για να κερδίσουν χρήματα σε βάρος ανυποψίαστων θυμάτων. Άτομα και οργανισμοί συχνά πέφτουν θύματα απάτης διαφόρων μορφών.

>>> Κύπρος: Απάτη με επαύλεις - Παίρνουν λεφτά και εξαφανίζονται

Αυτές οι απάτες αποτελούν παραδείγματα για το πώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν εύκολα να παίξουν με την ψυχολογία και τις αντιλήψεις των ανθρώπων. Οι συμβουλές που παρέχονται εδώ έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε. Η ευαισθητοποίηση είναι η καλύτερη άμυνα!

Γενικές συμβουλές:

 

 • Ελέγχετε τακτικά τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς.
 • Ελέγχετε τακτικά τον τραπεζικό σας λογαριασμό και αναφέρετε τυχόν ύποπτη δραστηριότητα στην τράπεζά σας.
 • Εκτελέστε online πληρωμές μόνο σε ασφαλείς ιστότοπους (ελέγξτε τη γραμμή URL για το λουκέτο και το https) και χρησιμοποιώντας ασφαλείς συνδέσεις (επιλέξτε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αντί για δημόσιο Wi-Fi).
 • Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τράπεζά σας δεν θα σας ζητήσει ποτέ “ευαίσθητες” πληροφορίες, όπως τα διαπιστευτήρια του διαδικτυακού λογαριασμού σας μέσω τηλεφώνου ή email.
 • Εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, είναι σχεδόν πάντα απάτη.
 • Διατηρήστε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή. Να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πόσες προσωπικές πληροφορίες μοιράζεστε σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες και τις εικόνες σας για να δημιουργήσουν μια πλαστή ταυτότητα ή να σας στοχεύσουν με μια απάτη.
 • Εάν πιστεύετε ότι έχετε δώσει τα στοιχεία του λογαριασμού σας σε έναν απατεώνα, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας.
 • Πάντοτε να αναφέρετε κάθε ύποπτη ενέργεια στην Αστυνομία, ακόμα κι αν δεν πέσατε θύμα της απάτης.

OurLife.gr - Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Οι 9 πιο συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες και πώς να τις αποφύγετε:

 Γιατί πρέπει να καταγγέλλεται το Ηλεκτρονικό Έγκλημα;

 

Πολλές φορές άτομα, τα οποία έχουν «παρενοχληθεί» στο διαδίκτυο ή έχουν πέσει θύματα απάτης, δεν αναφέρουν τα περιστατικά αυτά στην Αστυνομία, είτε γιατί έχουν απειληθεί ή φοβούνται ότι θα εκτεθούν δημόσια.

Το γεγονός αυτό βοηθά τους εγκληματίες να συνεχίσουν το παράνομο έργο  τους και να παραμένουν ατιμώρητοι.

Έχοντας λοιπόν κατά νου ότι αρκετά διαδικτυακά αδικήματα τελούνται από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν ηλεκτρονικές απάτες, κλοπές προσωπικών δεδομένων, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με ποιους συνομιλούμε. Πολύ εύκολα κάποιος να αλλοιώσει τα στοιχεία του, να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε φωτογραφία και όνομα επιθυμεί και να δηλώσει οποιαδήποτε ηλικία. Επίσης, είναι πιθανό κάποιοι από αυτούς να χρησιμοποιούν ψεύτικα στοιχεία με σκοπό να παρασύρουν τα θύματά τους.

Έτσι  είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο, που μπορεί να είναι ακόμα και εγκληματίας.

Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο κίνδυνο είναι σημαντικό να επιβεβαιώσουμε ότι το πρόσωπο που συνομιλούμε μαζί του είναι γνωστό σε εμάς και ότι είναι αξιόπιστο.

Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές χρήσης του διαδικτύου κυρίως για τους νέους, οι οποίοι εντυπωσιάζονται εύκολα από διάφορες φωτογραφίες επίδειξης ή και διασκέδασης

 • Μη συνομιλείτε με αγνώστους και μην κοινοποιείτε σε αυτούς τα προσωπικά σας στοιχεία, φωτογραφίες, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.
 • Όταν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα ενός μηνύματος (email) μην το ανοίγετε και εφόσον υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά να το διαγράφετε διότι πιθανόν να πρόκειται για ιό
 • Να προτιμάτε τις ιστοσελίδες που περιέχουν το ακρώνυμο «https», το «s» σημαίνει ασφάλεια (αυτό είναι βασικό κυρίως για σκοπούς αγορών)
 • Αποφεύγετε να συμμετέχετε σε τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, καθώς πέραν από το γεγονός ότι κάποια από αυτά ενδεχομένως να είναι παράνομα, υπάρχει επιπρόσθετα ο κίνδυνος έκθεσης σε ανεπιθύμητες καταστάσεις

Από πλευράς της Αστυνομίας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των χρηστών του διαδικτύου, ενώ ο χειρισμός τέτοιων υποθέσεων γίνεται με απόλυτη εμπιστευτικότητα.

Ως εκ τούτου, το αρμόδιο Τμήμα της Αστυνομίας – η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, (7πμ – 7μμ) στο τηλέφωνο 22808200 για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές. Επίσης, το κοινό μπορεί να προβεί σε καταγγελία και μέσω της Ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελίας.

Home