Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έφερε ναρκωτικά σε κοντέινερ με μπανάνες-Ήθελε την ελευθερία του

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.10.2022 - 06:00

Έφερε ναρκωτικά σε κοντέινερ με μπανάνες-Ήθελε την ελευθερία του

Τού έριξε άκυρο το Ανώτατο

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Το Ανώτατο Δικαστήριο απασχόλησε η  γνωστή υπόθεση όπου σε εμπορευματοκιβώτιο με μπανάνες τοποθετήθηκαν 14 συσκευασίες  κοκαϊνης, συνολικού βάρους 17 κιλών και 690 γραμμαρίων. Ένα εκ των δυο προσώπων που προσέγγισε την αποθήκη όπου μεταφέρθηκαν τα ναρκωτκά υπέβαλε αίτημα certiorari θέλοντας να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψής του.

Τα ναρκωτικά δεν έφτασαν ποτέ στο λιμάνι Λεμεσού που ήταν ο τελικός τους προορισμός αφού στο λιμάνι του Πειραιά οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν τις κυπριακές Αρχές και αφού αφαίρεσαν τα ναρκωτικά τοποθέτησαν ομοιώματα κοκαϊνης και το έστειλαν στο Λιμάνι Λεμεσού.

Το εμπορευματοκιβώτιο ακολούθως μεταφέρθηκε με αρθρωτό όχημα σε αποθήκες συγκεκριμένης εταιρείας που ήταν και ο τελικός παραλήπτης του.   Επειδή οι αποθήκες βρίσκονταν σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, ζητήθηκε η συνδρομή μελών της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, αυτή δόθηκε, και συνεχίστηκε η διακριτική παρακολούθηση του εμπορευματοκιβωτίου.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αφού αμελέτησε το περιεχόμενο του όρκου, αποφάσισε ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες που συνδέουν τον ύποπτο με τα υπό διερεύνηση αδικήματα και δικαιολογούν την έκδοση του εντάλματος με βάση το Σύνταγμα, τον Νόμο και τη Νομολογία. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύλληψη στην Ισπανία για 132kg κάνναβης σε ζωοτροφές στη Λεμεσό

Συγκεκριμένα στις 3.8.2022, και ενόσω ο Αιτητής βρισκόταν υπό κράτηση,  η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων εκτελώντας το προσβαλλόμενο ένταλμα σύλληψης του Δικαστηρίου, το οποίο είχε προηγουμένως δεόντως πιστοποιηθεί (certified),  συνέλαβε τον Αιτητή για τα αδικήματα για τα οποία γινόταν αναφορά στο ένταλμα σύλληψης.

Ο εφέτης δικαστής μελετώντας τα στοιχεία αποφάνθηκε ότι δεν στοιχειοθετείται υπόθεση για παραχώρηση της άδειας προνομιακού εντάλματος ώστε να ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψης για τους εξής λόγους: 

Πρώτο: Η ανάμειξη της Αστυνομίας των Βάσεων  και οι ενέργειες της είχαν αποκαλυφθεί.  Αποκαλύφθηκε ότι οι Κυπριακές Αρχές ανέμεναν την παράδοση του Αιτητή από τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, επίσης.    

Δεύτερο: Το γεγονός ότι ο Αιτητής, για λόγους που δεν ενδιαφέρουν, δεν παραδόθηκε εν τέλει στις Κυπριακές Αρχές (ο ίδιος δεν συγκατατέθηκε σε κάτι τέτοιο), δεν αποκαλύπτει απόκρυψη εκ μέρους της Κυπριακής Αστυνομίας γεγονότων καταλυτικής σημασίας για την αναγκαιότητα έκδοσης του εντάλματος σύλληψης, 

Tρίτο: H Αστυνομία ενήργησε εντός των ορθών πλαισίων της εξουσίας και του καθήκοντος της να διερευνά και να εξιχνιάζει εγκλήματα

Home