Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επ. Νομικών: Ποινικοποιεί τα fake news - Οι πρώτες σκέψεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
08.03.2023

Επ. Νομικών: Ποινικοποιεί τα fake news - Οι πρώτες σκέψεις

Σε δυο εβδομάδες ξανά στη Βουλή - Η θέση του ΑΚΕΛ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σε δυο εβδομάδες η Επιτροπή Νομικών της Βουλής θα συζητήσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με τη χρήση των  Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Μετά από εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Νίκου Τορναρίτη τα μέλη της Επιτροπής αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα και συμφώνησαν να το ξανασυζητήσουν στη μεθεπόμενη συνεδρία.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι πριν από τη διακοπή των εργασιών λόγω των Προεδρικών Εκλογών, οι υπηρεσίες της Βουλής απέστειλαν στους βουλευτές σημείωμα για την αντιμετώπιση των fake news στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ποινικοποιούν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

>>>>Διαβάστε επίσης: Fake news: Γίνονται ποινικό αδίκημα<<<<

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ δεν θα «ποινικοποιήσουμε τη σάτιρα ή την κριτική αλλά τις ψευδείς ειδήσεις μέσω του Διαδικτύου που θίγουν προσωπικότητες». Ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι η νέα νομοθεσία δεν θα αγγίζει τα δημοσιογραφικά κείμενα, αλλά όσες αναρτήσεις αποτελούν fake news από πολίτες και επαγγελματιες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα αποδεχθεί να ενταχθεί στα fake news ο λίβελος, ενώ ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέλυσε τη δυνατότητα που έχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να αναπαράγουν και να κατευθύνουν τα fake news με παραδείγματα από το εξωτερικό.

Με βάση το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή,  πρόσωπο το οποίο μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης  αναρτά η μεταφέρει fake news είναι ένοχο αδικήματος που επισύρει ποινή έως τριετούς φυλάκισης και δεν υπερβαίνει τις €5.000. 

Home