Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επεισόδια/Μνημόσυνο Γρίβα: Πολλές ζημιές-τραυματισμοί αστυνομικών

Offsite Team -
22.01.2023 - 14:19

Επεισόδια/Μνημόσυνο Γρίβα: Πολλές ζημιές-τραυματισμοί αστυνομικών

Βίντεο από επεισόδια οπαδών στο μνημόσυνο του Γρίβα - Ζημιές σε αυτοκίνητα - Τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί & 2 πολίτες

Τραυματισμοί αστυνομικών και ζημιές σε αυτοκίνητα και προθήκες καταστημάτων προκλήθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν την Κυριακή στην περιοχή του κρησφύγετου και του τάφου του αρχηγού της ΕΟΚΑ, στη Λεμεσό, όπου τελέστηκε το τρισάγιο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο μετά τις δέκα όταν νεαροί οπαδοί ομάδων μετέβηκαν στο χώρο έξω από το κρησφύγετο του αρχηγού της ΕΟΚΑ που βρίσκεται στον οδό Γρίβα Διγενή, άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους και να προκαλούν αναταραχή. Ακολούθησαν πετροβολισμοί, ρίψη μολότοφ και διαφόρων αντικειμένων μεταξύ των οπαδών και των αστυνομικών που επιχειρούσαν να επιβάλλουν τη τάξη. Θυμίζουμε ότι όπως έγραψε νωρίτερα η Offsite, από πληροφορίες από την αστυνομία, πρόκειται για οπαδούς του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ. 

Τα επεισόδια κόπασαν μετά τις 12.00 το μεσημέρι και αφού στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις. Μέλη της αστυνομίας έχουν συλλέξει από την περιοχή των επεισοδίων τεκμήρια και ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για εντοπισμό των δραστών. Από τα σοβαρά επεισόδια έχει τραυματιστεί αριθμός αστυνομικών και έχουν προκληθεί ζημιές σε αυτοκίνητα, προθήκες καταστημάτων και κάδους σκουπιδιών. 

Για αναταραχή στο μνημόσυνο του Γρίβα, είχαν προειδοποιήσει προ ημερών, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Το τεσσαρακοστό ένατο μνημόσυνο του αρχηγού της ΕΟΚΑ τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, στη παρουσία του Υφυπουργού παρά τω προέδρω Πέτρου Δημητρίου, βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών φορέων και κόσμου. Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Στο τάφο του Διγενή τελέστηκε τρισάγιο. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ηλίας Λεοντάρης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και Εθνικός Ύμνος.

Ο Λευτέρης Κυριάκου, Υπεύθυνος ΤΑΕ Λεμεσού δήλωσε για τα επεισόδια:

«Στις 9:00 το πρωί διεξήχθη το μνημόσυνο του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Για την αστυνόμευση της εκδήλωσης, εγκατάστηθηκε γραφείο χειρισμού καταστάσεως κρίσεων. Η εκδήλωση αστυνομεύθηκε και από δύο αντιοχλαγωγικές διμοιρίες. Με την ολοκλήρωση του μνημοσύνου στην εκκλησία, περίπου 500 άτομα μετακινήθηκαν στο χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Διγενή για το τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Μερίδα οπαδών ομάδας της Λεμεσού είχε συγκεντρωθεί στο σημείο. Ενώ διεξαγόταν ομαλά το τρισάγιο, αφίχθηκε στην περιοχή μεγάλη ομάδα οργανωμένων φιλάθλων ποδοσφαιρικής ομάδας από τη Λευκωσία και εισήλθαν εντός του περιφραγμένου χώρου του μνημείου. Όταν πλησίασαν τους οπαδούς από τη Λεμεσό, ήταν οπλισμένοι με πέτρες, ρόπαλα και κροτίδες και ακολούθησε πετροπόλεμος. Απωθήθηκαν εκτός του μνημείου από την αστυνομία, και ακολούθησε αντιπαράθεση μεταξύ των 2 οχλαγωγούντων ομάδων. Η αστυνομία επενέβη και γύρω στις 11:30 κατάφερε να απομακρύνει τους οπαδούς από το χώρο. Τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί και 2 πολίτες, ζημιές σε οχήματα της αστυνομίας και ιδιωτικά οχήματα».

Υπήρχαν πληροφορίες για διεξαγωγή επεισοδίων. Υπήρχε σχέδιο δράσης;

«Λειτούργησε το κέντρο καταστάσεων κρίσεων και χρησιμοποιήθηκε τριπλάσιος αριθμός μελών μας σε σχέση με άλλες χρονιές. Ήταν πάνω από 80 αστυνομικοί και μέλη της ΜΜΑΔ. Υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση οχλαγωγούντων οπαδών οι οποίοι με πέτρες, κροτίδες, φωτοβολίδες και άλλα επιθετικά όπλα ήρθαν σε αντιπαράθεση και έγιναν σοβαρά επεισόδια. Έγινε και ανάκληση προσωπικού. Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη. Έχει συγκροτηθεί ανακριτική ομάδα για διερεύνηση της υπόθεσης και να εντοπιστούν τα άτομα που ενεπλάκησαν στα επεισόδια. Έχουμε παραλάβει υλικό από κλειστά κυκλώματα με σκοπό να εντοπιστούν και να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης».

Για τους πολίτες που τραυματίστηκαν: 

«Οι δύο πολίτες που τραυματίστηκαν δέχτηκαν πέτρες. Δεν συμμετείχαν στα επεισόδια»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home