Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φρουροί της πράσινης γραμμής σε όλες τις επαρχίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
07.07.2022

Φρουροί της πράσινης γραμμής σε όλες τις επαρχίες

Υπηρεσιακή σύσκεψη έθεσε τα βασικά ζητήματα για την πρόσληψη των 300 συμβασιούχων αστυνομικών στην γραμμή αντιπαράταξης

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σε νέα δεδομένα μπαίνει η απόφαση για την πρόσληψη 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών - «πρασινοφρουρών» που θα επιτηρούν τη γραμμή αντιπαράταξης για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Μετά την ψήφιση των κανονισμών  που θα διέπουν τον τρόπο δράσης τους η Αστυνομία αρχίζει σιγά - σιγά την ουσιαστική δουλειά. Χθες Τρίτη 05 Ιουλίου 2022 ο Αρχηγός Αστυνομίας συγκάλεσε υπηρεσιακή σύσκεψη (μόνο της Αστυνομίας) και συζητήθηκαν πολλές σημαντικές λεπτομέρειες.

Πού θα στεγάζονται

Πρώτο κρατούμενο είναι ότι οι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί θα υπάγονται στην Υπηρεσία Αλλοδαπών Μετανάστευσης και με βάση τα όσα σύμφωνα με πληροφορίες μας διαμείφθηκαν στην υπηρεσιακή σύσκεψη θα καλύψουν όλες τις επαρχίες όπου και θα στεγάζονται. Παράλληλα,έγινε αναφορά στην προκήρυξη η οποία θα κυκλοφορήσει αμέσως μετά την δημοσίευση των κανονισμών.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως ο εξοπλισμός των 300 ειδικών αστυνομικών, ο οπλισμός που θα έχουν, οι στολές αλλά και και τα οχήματα με τα οποία θα κινούνται.  Λόγω της αναγκαιότητας πρόσληψής τους το συντομότερο οι 300 θα τύχουν ταχύρυθμης εκπαίδευσης έξι εβδομάδων.

Oι «πρασινοφρουροί» θα προσληφθούν χωρίς εξετάσεις αλλά στη βάση κριτηρίων και μορίων που ξεκαθαρίζονται μέσα από τους κανονισμούς.

Θα εφαρμοστεί το μοντέλο των Συμβασιούχων Οπλιτών αφού θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με απαραίτητη προϋπόθεση οι πρώτοι 300 που θα αιτηθούν θέση να πληρούν τα κριτήρια  (μεταξύ άλλων η γνώση αγγλικής γλώσσας) Θα ισχύσει κατάλογος διάρκειας ενός έτους και μέσω του καταλόγου θα καλύπτονται οι ανάγκες.

Εάν για παράδειγμα, οι πρώτοι 375 αιτητές πληρούν τα κριτήρια θα προσληφθούν οι 300 και οι υπόλοιποι 75 δεν θα «καούν» αλλά ανά πασα στιγμή μπορεί να κληθούν αναπληρώνοντας κενά.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Δικαιοσύνης θα μπορεί να παύσει οποιονδήποτε εάν η απόδοσή του δεν ικανοποιεί. Παράλληλα, κενά μπορεί να δημιουργηθούν από την αυτόβουλη φυγή οποιουδήποτε.

>>>.Διαβάστε επίσης: Η Frontex αδειάζει το Πουρνάρα… από αέρος<<<

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα όπως:

(α) Περιπολιακή κάλυψη και ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών στην πράσινη γραμμήֹ˙

(β) Έλεγχος παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατώνֹ)˙

(γ) Μεταφορά, μετακίνηση, συνοδεία παράτυπων μεταναστώνֹ˙

(δ) Φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και /ή κέντρων πρώτης υποδοχής και ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστώνֹ˙

(ε) Απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Το μεταναστευτικό συζητήθηκε στην Ad hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό την Τρίτη όπου ο  Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως «δεξαμενή» με περιορισμένη χωρητικότητα, που αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να ξεχειλίζει και πλημμυρίζει όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρθηκε,  κίνδυνος που τίθεται για το μεταναστευτικό αφορά πλέον και την ανανέωση του πληθυσμού. Σημείωσε ότι πέρυσι στην Κύπρο υπήρξαν 10.700 γεννήσεις όταν την ίδια περίοδο υπήρξαν 13.000 και πλέον αιτήσεις ασύλου. Παράλληλα είπε ότι το α’ εξάμηνο 2022, υπήρξαν 4250 γεννήσεις στην Κύπρο, όταν τη ίδια περίοδο υπήρξαν 12.000 αφίξεις. 

Η Υπηρεσία Ασύλου, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ για την επίσπευση των διαδικασιών αλλά έχει άλλες τόσες αφίξεις.Πέρυσι εξέτασε 16.000 αιτήσεις.Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 31.315 αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και στο διοικητικό δικαστήριο διεθνούς προστασίας. Πέρσι υπήρξαν 13.000 αρνητικές απαντήσεις και ρεκόρ επιστροφών, ωστόσο οι αφίξεις και οι νέες αιτήσεις ήταν πολλαπλάσιες των επιστροφών.

Home