Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ισχυρή ψήφος στους special αστυνομικούς στην πράσινη γραμμή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
16.06.2022 - 06:00

Ισχυρή ψήφος στους special αστυνομικούς στην πράσινη γραμμή

Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής - Ενστάσεις από ΑΚΕΛ που τοποθετείται στην Ολομέλεια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το  μεταναστευτικό  είναι ένα πρόβλημα που  έλαβε τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών οδηγείται σήμερα 16 Ιουνίου 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής τροποποιητικός νόμος για την πρόσληψη 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών με σκοπό τη φύλαξη της πράσινης γραμμής από τους παράνομους μετανάστες.

Η Offsite Νews πληροφορείται ότι ο νόμος θα ψηφιστεί αφού όλοι θεωρούν ότι το μεταναστευτικό έλαβε δραματικές διαστάσεις. 

Το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια ωστόσο θα σημειώσει  ότι σε επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του κόμματος προς το Υπουργείο και τη Νομική Υπηρεσία να γνωματεύσουν για τη νομιμότητα του μέτρου δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση. Τα υπόλοιπα κόμματα θα υπερψηφίσουν το νόμο αφού θεωρούν απολύτως απαραίτητη τη φύλαξη της πράσινης γραμμής.

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα όπως

(α) Περιπολιακή κάλυψη και ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών στην πράσινη γραμμήֹ˙

(β) Έλεγχος παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατώνֹ)˙

(γ) Μεταφορά, μετακίνηση, συνοδεία παράτυπων μεταναστώνֹ˙

(δ) Φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και /ή κέντρων πρώτης υποδοχής και ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστώνֹ˙

(ε) Απέλαση παράτυπων μεταναστών.

O νόμος αποσκοπεί στα εξής: 

Nα παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσληψης στην Αστυνομία  συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, με στόχο:

Tην άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της με προσωπικό για την εκτέλεση  βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων που αφορούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας.

Με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», τροποποιείται το άρθρο 5 του βασικού νόμου και παρέχεται η δυνατότητα στον Αρχηγό Αστυνομίας, με την έγκριση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να προσλαμβάνει με σύμβαση, ως συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς, πρόσωπα τα οποία έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές, για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας δεκαοκτώ (18) μηνών η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μια μόνο φορά για χρονική περίοδο δέκα (10) μηνών. Λόγω του ότι η  εκπλήρωση στρατιωτικής υπηρεσίας δεν είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, η προϋπόθεση εκπλήρωσης της υποχρέωσης θητείας δεν θα απαιτείται για τις υποψήφιες για πρόσληψη γυναίκες.

>>>>Διαβάστε επίσης: Νουρής: Θέλει άμεσα 300 νέους αστυνομικούς για Πράσινη γραμμή<<<<

Με την ψήφιση της νομοθεσίας η Αστυνομία θα προχωρήσει σε προκήρυξη με στόχο την πρόσληψη των 300 ειδικών αστυνομικών με σκοπό την τρίμηνη εκπαίδευσή τους.

Η αμοιβή, το ωράριο εργασίας, η άδεια απουσίας με ή χωρίς απολαβές και η άδεια ασθενείας των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών καθώς επίσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα περιλαμβάνονται στην προκήρυξη των θέσεων καθώς επίσης και στην σύμβαση των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών.

Home