Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κρις: Ορθός ο διορισμός ποινικών ανακριτών για Κεντρικές Φυλακές 

Offsite Team -
28.07.2022

Κρις: Ορθός ο διορισμός ποινικών ανακριτών για Κεντρικές Φυλακές 

«Ξέρουν την δουλειά τους», λέει για ποινικούς ανακριτές ο Κρις Τριανταφυλλίδης– Κοινοβουλευτικός έλεγχος μετά την έρευνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Την χθεσινή (27/7) απόφαση του Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σάββα Αγγελίδη για τον διορισμό τεσσάρων ποινικών ανακριτών για την διερεύνηση της υπόθεση των Κεντρικών Φυλακών σχολίασε ο Νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης.

Επιπλέον, αναφερόμενος στα λεγόμενα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αρίστου Δαμιανού για εγγραφή θέματος στην Βουλή σχετικά με την υπόθεση, σημείωσε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έπρεπε να γίνει μετά το τέλος τον ερευνών.

>>> Διαβάστε επίσης: Εξελίξεις με τις Φυλακές: Διόρισε Ποινικούς Ανακριτές ο Αγγελίδης <<<

Ορθή η απόφαση για διορισμό ποινικών ανακριτών 

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Κρατικού Ραδιοφώνου, ο κ. Τριανταφυλλίδης  χαρακτήρισε τον διορισμό των τεσσάρων ποινικών ανακριτών ορθό, σημειώνοντας παράλληλα ότι τους 2 από τους 4 τους γνωρίζει ενώ θεωρεί ότι η ορθότητα της έρευνας κρίνεται από την ποιότητα των ατόμων.

«Είναι ορθή η απόφαση για ποινικούς ανακριτές, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα δεν θα ήταν σωστό η Πολιτεία να μείνει αδρανής.  Εμένα με ικανοποιεί πλήρως η ποιότητα των ανακριτών, αφού τότε σημαίνει ότι μπορείς να εμπιστεύεσαι το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

>>> Διαβάστε επίσης: Δράκου:Παρατείνει τη διαθεσιμότητα Ανώτερου Αξιωματικού<<<

Αναφορικά με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για την υπόθεση, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι η συζήτηση στην βουλή θα έπρεπε να ακολουθήσει το αποτέλεσμα των ερευνών, όταν δηλαδή υπάρχει πόρισμα.

«Δεν πρέπει να κρίνεις εκ του αποτελέσματος διότι έτσι είναι σαν προσπαθείς να βάλεις πίεση σε εκείνους που κάνουν την έρευνα», τόνισε.

>>>Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την υπόθεση<<<

Ερωτηθείς αν πιθανώς θα υπάρξει κάποια επικάλυψη μεταξύ της νέας έρευνας των τεσσάρων ποινικών ανακριτών και της έρευνας του κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, που διορίστηκε στις 20/6, ο κ. Τριανταφυλλίδης απάντησε ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. 

«Η πρώτη έρευνα του κ. Αιμιλιανίδη είναι πιο συγκεκριμένη όσο αφορά τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Φυλακών κατά του κ. Κατσουνωτού ενώ η δεύτερη είναι πιο γενική που εξετάζει εγκλήματα που ενδεχόμενος να έγιναν στην φυλακές και αφορούν χρήση τηλεφώνου και διακίνηση ναρκωτικών», εξήγησε.

Όσο αφορά το ενδεχόμενο κατά πόσο η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους θα έπρεπε να τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω του διορισμού ποινικών ανακριτών και των ερευνών, ο κ. Τριανταφυλλίδης σημείωσε ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατό γιατί τα γεγονότα που διερευνώνται είναι παρελθοντικά. 

«Για να τεθεί σε διαθεσιμότητα κάποιος δημόσιος λειτουργός θα πρέπει να είναι ο στόχος έρευνας, κάτι που δεν είναι η κα. Αριστοτέλους. Το μέγιστο το οποίο μπορούσε να γίνει, είναι αν υπάρχει η υπόνοια ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί μαρτυρικό υλικό, τότε να λείπει με άδεια. Αλλά τα γεγονότα που μιλούμε είναι παρελθοντικά», είπε πιο συγκεκριμένα.

>>> Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες Άννας: Νέα στοιχεία και παράταση μέχρι Σεπτέμβριο <<<

Κοινοβουλευτικός έλεγχος μετά τον Αύγουστο

Σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του Κρατικού Ραδιοφώνου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Νομικός  Άριστος Δαμιανού, είπε ότι ενέγραψε θέμα στην Βουλή σχετικά με την υπόθεση των Κεντρικών Φυλακών, ώστε να γίνει κοινοβουλευτικός έλεγχος.

«Κρίναμε ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πρέπει να γίνει έλεγχος. Αναμένοντας την ολοκλήρωση της πρώτης έρευνας που θα ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου, θα κληθεί η ηγεσία της Αστυνομίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και η διεύθυνση των Φυλακών για να μας εξηγήσουν και να μας ενημερώσουν για το πλαίσιο της κατάστασης», σημείωσε ο κ. Δαμιανού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μετά τον Αύγουστο θα γίνει η συζήτηση στην Βουλή, η οποία δεν θα ασχοληθεί όμως με τα γεγονότα των ποινικών ερευνών αλλά θα ζητήσει εξηγήσεις από τους αρμόδιους σχετικά με το πως διαχειρίστηκαν τα γεγονότα.

Την ίδια στιγμή ο κ. Δαμιανού εξαπέλυσε πυρά κατά της Υπουργού Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι εξαφανίστηκε το τελευταίο διάστημα και είναι ευθύνη της να τοποθετηθεί για την υπόθεση.

«Η Υπουργός εδώ και 5 μέρες είναι εξαφανισμένη, δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Όταν όμως είσαι πολιτικός προϊστάμενος υπουργείου, οφείλεις  να τοποθετηθείς», είπε συγκεκριμένα.

Καταληκτικά, σχετικά με τον διορισμό των 4 ποινικών ανακριτών, ο κ. Δαμιανού δεν ήθελε να τοποθετηθεί αναφορικά με το αν είναι σωστή ή όχι η απόφαση, αφού περιμένει το αποτέλεσμα της έρευνας και μετά να τοποθετηθεί.

«Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ, περιμένουμε να δούμε πρώτα τους όρους εντολής πρώτα. Φυσικά και χρειάζεται έρευνά αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι υπήρχε η δυνατότητα να διευρυνθεί. Εμείς αναμένουμε το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Home