Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρώτη δουλειά της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης οι Φυλακές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
26.02.2023

Πρώτη δουλειά της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης οι Φυλακές

Τα τρία στοιχήματα που αφήνει κληρονομιά η Στέφη Δράκου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τρία σημαντικά στοιχήματα αφήνει κληρονομιά στον /στην νέα Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης η απερχόμενη Υπουργός Στέφη Δράκου. Πρόκειται για το θέμα της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Επίσης, πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και ταυτοχρόνως να προχωρήσει η  αναδιάρθρωση της Αστυνομίας μέχρι το 2025.

Η πρώτη δουλειά του προσώπου που θα αναλάβει  το Υπουργείο επί της λεωφόρου Αθαλάσσας,  θα είναι να λύσει το θέμα της διεύθυνσης των Φυλακών αφού στις 09 Μαρτίου 2023 ολοκληρώνεται ο αναπληρωματικός διορισμός του Ιωάννη Καπνουλλά. Πρωτίστως, η διάδοχη κατάσταση στο Υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους η οποία απουσιάζει από τις 10 Ιανουαρίου 2023 με άδεια ασθενείας. Πρέπει επίσης να λυθεί και το θέμα της ανώτερης λειτουργού Αθηνάς Δημητρίου η οποία επίσης απουσιάζει με άδεια ασθενείας. Σημειώνεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να τελεί σε άδεια ασθενείας για έξι μήνες. Ακολούθως, το θέμα του παραπέμπεται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Εξάλλου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναμένει και τις εξελίξεις με το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, αφού εντός 15 ημερών θα κριθεί εάν το υφιστάμενο σύστημα απενεργοποίησης θα λειτουργήσει ή θα καταργηθεί. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το σύστημα απενεργοποίησης προκαλεί φραγή σε κινητά των περιοίκων που γειτνιάζουν με τις Φυλακές.

>>>>Διαβάστε επίσης: 670 υποψήφιοι ψάχνουν θέση στην Αστυνομία<<<<

Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση

Η δεύτερη εκκρεμότητα που αφήνει η Στέφη Δράκου είναι η  εφαρμογή νομοθεσιών/δράσεων και έργων για τη μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης με την κύρια ευθύνη να είναι στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ψήφιση των 4 νομοσχεδίων για εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου που συζητείται στην Επιτροπή  Νομικών.  Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στη μεταρρύθμιση των Επαρχιακών Δικαστηρίων μέσω τριών επιμέρους στόχων:

  • H επίλυση διαφορών για ποσά έως 10.000 ευρώ. από ειδικά δικαστήρια τα ούτω καλούμενα (small claims court).  Το εν λόγω τροποποιητικό νομοσχέδιο συζητείται  σε επιτροπή με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του ΠΔΣ και της ΝΥ.
  • Η αναθεώρηση της δικαιοδοσίας των διοικητικών δικαστηρίων
  • Οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών (Διαμεσολάβηση, Διαιτησία).

Αναδιάρθρωση Αστυνομίας

Στο κεφάλαιο της Αστυνομίας, θα γίνει προσπάθεια για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσής της. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση  μέχρι το 2025 με πολλές καινοτόμες αποφάσεις.

Απ’ εκεί και πέρα, αναμένεται η εφαρμογή συστήματος, που θα δίνει εικόνα σε Παγκύπρια βάση και σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να εντοπίζονται άμεσα και να τυγχάνουν διαχείρισης μια πυρκαγιά ή άλλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Θα γίνει σε 2 φάσεις, με την πρώτη να εφαρμόζεται πριν τον Ιούνιο.

Επίσης μελέτη θα γίνει για την  ανέγερση του Κτιρίου Ενιαίου Αρχειοφυλάκιου.

Εξάλλου, ενώπιον του Υπουργείου βρίσκονται και άλλα αναπτυξιακά έργα με κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Κεντρικές Φυλακές. 

Στις προτεραιότητες στην ατζέντα του Υπουργείου θα  βρίσκεται:

  • H  ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
  • Η υλοποίηση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2023-2028.
  • Η ολοκλήρωση του ενιαίου αρχείου στατιστικών στοιχείων για όλες τις μορφές βίας κατά γυναικών.
  • Η δημιουργία του ειδικού χώρου κράτησης ανηλίκων, εγκρίθηκε το κονδύλι που απαιτείται και περιλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς για το 2023.
     
Home