Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε πρόγραμμα ΕΕ για κακοποιημένα παιδιά συμμετέχει η Κύπρος

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
17.06.2022 - 06:00

Σε πρόγραμμα ΕΕ για κακοποιημένα παιδιά συμμετέχει η Κύπρος

Στο κόκκινο η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Σπίτι του παιδιού: Βοήθεια σε 1.176 παιδιά από το 2017

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με αντικείμενο τα κακοποιημένα παιδιά. Όπως πληροφορούμαστε, με έμφαση στην επιστημονική γνώση γίνεται προσπάθεια για την παροχή βοήθειας σε κακοποιημένα παιδιά, με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο να έχει αυξητικές τάσεις

Από το 2017 υπήρχε συνεχώς αυξητική τάση στις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ενώ το 2020 έγιναν 197 καταγγελίες μέχρι  το τέλος του 2021 έγιναν πέραν των 421 καταγγελιών. Για το 2022 δεν υπάρχουν στοιχεία.

Τη χώρα μας εκπροσωπεί στο ιδιαίτερης σημασίας αυτό πρόγραμμα ο εγκληματολόγος ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Άνδρος Καπαρδής ενώ συμμετέχουν ακόμα ειδικοί από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Εσθονία.

Με την ολοκλήρωση της επιστημονικής έρευνας τα πορίσματα θα δοθουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση  σκοπεύει να δώσει λύσεις και να απαντήσει σε καυτά ερωτήματα. Επίσης, θα γίνει επεξεργασία με στόχο τη διαχείριση και εκπαίδευση των ειδικών.

Οι μορφές της κακοποίησης ειναι: Σεξουαλική, σωματική, συναισθηματική και παραμέληση, που όμως, πλέον κάποιες από αυτές μπορεί να πραγματοποιούνται και με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων. Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2017 που άρχισε τη λειτουργία του το Σπίτι του Παιδιού παραπέμφθηκαν σε αυτό για βοήθεια και στήριξη 1.176 παιδιά, τα οποία υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση. 

Ευρήματα ερευνών έχουν δείξει ότι τα κορίτσια κακοποιούνται με συχνότητα 3 φορές υψηλότερη από ότι τα αγόρια, ότι τα αγόρια είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για συναισθηματική παραμέληση και σοβαρή σωματική βλάβη από ότι τα κορίτσια και ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιηθούν σεξουαλικά από τη ηλικία των 3 ετών και άνω. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Δράκου: Στήριξη ΥΔΔΤ σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών<<<<

Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν οι έρευνες.

Τα περισσότερα παιδιά θύματα κακοποίησης και παραμέλησης δεν ανιχνεύονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στη σεξουαλική κακοποίηση ειδικά, όπου δεν υπάρχουν απαραίτητα σωματικές ενδείξεις, η μυστικότητα και η ντροπή εμποδίζει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που γνωρίζουν να ζητήσουν βοήθεια.

Home