Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο κελί για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης 28χρονος

Offsite Team -
18.07.2022 - 15:18

Στο κελί για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης 28χρονος

Εντοπίστηκαν γυμνές φωτογραφίες της ανήλικης - Η θέση Κακουργιοδικείου

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή σήμερα,σε 28χρονο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, κατόπιν παραδοχής, σε έξι κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, μία κατηγορία κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας, κ και έξι κατηγορίες παραγωγής υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο,σε έξι διαφορετικές ημερομηνίες κατά την περίοδο Αυγούστου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021,ο 28χρονος  συμμετείχε σε σεξουαλική πράξη με παιδί που δεν είχε φτάσει την ηλικία συναίνεσης, ήτοι την ανήλικη 16 ετών τότε παραπονούμενη, δηλαδή ήρθε σε συνουσία μαζί της.

Επίσης, ότι στις 3.10.2021 είχε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας, ήτοι έξι αρχεία εικόνας, τα οποία απεικόνιζαν γυμνή την ανήλικη παραπονούμενη (9η κατηγορία). Τέλος, του αποδίδεται ότι σε έξι διαφορετικές ημερομηνίες κατά την ίδια περίοδο παρήγαγε υλικό παιδικής πορνογραφίας, ήτοι τα συνολικά 6 αρχεία εικόνας στα οποία απεικονιζόταν γυμνή η ανήλικη παραπονούμενη.

>>>>Διαβάστε επίσης: Έρχονται εξελίξεις με τους 300 «πρασινοφρουρούς»<<<<

Αναστάληκαν δυο κατηγορίες

Ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε και δύο άλλες κατηγορίες, όμως, η ποινική δίωξη εναντίον του αναστάληκε μετά την παραδοχή του στις πιο πάνω αναφερόμενες κατηγορίες. Η ποινική δίωξη εναντίον των κατηγορουμένων 2 και 3, γονέων της ανήλικης παραπονούμενης, επίσης αναστάληκε σε εκείνο το στάδιο.

Τα γεγονότα τα οποία συνθέτουν την υπόθεση αναλύονται με λεπτομέρεια στην απόφαση του Δικαστηρίου και συνοψίζονται ως εξής: Ο κατηγορούμενος γεννήθηκε στις 19.6.1993, κατάγεται από τη Ρουμανία και διαμένει στη Κύπρο από το 2017.

Στις 24.9.2021 λήφθηκε καταγγελία στον Κλάδο Διερεύνησης Αδικημάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων της Αστυνομίας στην οποία, ανάμεσα σε άλλα, γινόταν αναφορά ότι ο κατηγορούμενος διαμένει μαζί με την ανήλικη παραπονούμενη, από τη Ρουμανία, γεννηθείσα την 6.6.2005, σε οικία στο Δάλι και ότι έχουν δεσμό. 

Ο κατηγορούμενος συνελήφθηκε στις 3.10.2021 και αφού του εξηγήθηκαν οι λόγοι της σύλληψης του, τα δικαιώματα του και του επιστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο, αυτός απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι η παραπονούμενη είναι φιλενάδα του και κάθε βράδυ η ώρα 10:00 την μεταφέρει σπίτι της. 

Κατά τη σύλληψη του κατηγορούμενου εντοπίστηκαν στην κατοχή του δυο κινητά τηλέφωνα, τα οποία παραλήφθηκαν ως τεκμήρια και λήφθηκε συγκατάθεση από αυτόν για εξέταση του περιεχομένου τους.

Η θέση του

Ο κατηγορούμενος ανακρίθηκε την ίδια ημέρα προφορικά αφού επιστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο και ανέφερε εκ νέου ότι έχει δεσμό με την παραπονούμενη και δεν είχαν σεξουαλικές επαφές.

Την ίδια ημέρα λήφθηκε οπτικογραφημένη κατάθεση από την παραπονούμενη. Η παραπονούμενη ανέφερε ότι ήταν τότε 16 ετών, δεν πήγαινε σχολείο και πως τους τελευταίους δύο μήνες διέμενε στο Δάλι μαζί με το φίλο της, δηλαδή τον κατηγορούμενο. Οι γονείς της διέμεναν στη Λάρνακα. Διατηρούσε σχέση με τον κατηγορούμενο από τον Αύγουστο του 2020 και είχε σεξουαλικές επαφές μαζί του σε διάφορες περιπτώσεις από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι τη σύλληψη του.

Τα κινητά τηλέφωνα του κατηγορούμενου έτυχαν εξέτασης και σε αυτά εντοπίστηκαν πέντε αρχεία εικόνας που απεικόνιζαν γυμνή την παραπονούμενη.

Διατηρούσαν δεσμό

Στις 7.10.2021 λήφθηκε κατάθεση από τον κατηγορούμενο ο οποίος ανέφερε ότι διατηρεί δεσμό με την παραπονούμενη από τον Αύγουστο του 2020 και ότι ο ίδιος γνώριζε από την αρχή της σχέσης τους την πραγματική της ηλικία. Είχαν συχνές σεξουαλικές επαφές από τότε που την γνώρισε μέχρι τη σύλληψη του. Τις φωτογραφίες που εντοπίστηκαν στα κινητά του τηλέφωνα και συγκεκριμένα τις φωτογραφίες, στις οποίες η παραπονούμενη απεικονιζόταν γυμνή, τις έβγαλε ο ίδιος. Οι φωτογραφίες αυτές λήφθηκαν από τον κατηγορούμενο μεταξύ Αυγούστου του 2020 και Σεπτεμβρίου 2021.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο επεσήμανε τη σοβαρότητα των αδικημάτων σε συνάρτηση με τις προβλεπόμενες για αυτά ποινές και σημείωσε πως ο Ν. 91(Ι)/2014 και ειδικά τα άρθρα 2, 5 και 6(3) έχουν σκοπό την προστασία των παιδιών από συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης. Τονίστηκε πως εκείνο που μένει ως σταθερή παράμετρος είναι το ίδιο το θύμα και η ηλικία του, που το κοινωνικό σύνολο θέλει να προστατεύσει, ως ένα πολύτιμο αγαθό.

Το Κακουργιοδικείο σημείωσε εξ’ αρχής ότι τα γεγονότα που τέθηκαν ενώπιον του είναι ιδιαίτερα και στη βάση αυτών, η παρούσα περίπτωση δεν εμπίπτει στις σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών από αδίστακτους και επιτήδειους παιδόφιλους. Συνεπώς, διακρίνεται, από εκείνες τις υποθέσεις στις οποίες αρμόζουσα είναι η πολυετής φυλάκιση, χωρίς, βέβαια, να υποβαθμίζεται η σοβαρότητα των αδικημάτων.

Κατά την επιμέτρηση της ποινής, λήφθηκε υπόψη ότι πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατ’ επανάληψη, ήτοι έξι φορές. Η απουσία βίας όπως και το γεγονός ότι η ερωτική σχέση αναπτύχθηκε με τη θέληση της παραπονούμενης και εν γνώσει των γονέων της, λήφθηκαν επίσης υπόψη, χωρίς, όμως, τα στοιχεία αυτά να εξουδετερώνουν τη σοβαρότητα των αδικημάτων και την όλη φιλοσοφία του Νόμου που καθορίζει ως ηλικία συναίνεσης αυτή των 17 ετών. 

Σημειώθηκε, περαιτέρω, ότι ανάλογα με τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, η παραπονούμενη ήταν ηλικίας 15-16 ετών, γεγονός το οποίο ο κατηγορούμενος γνώριζε, επομένως δεν ήταν σε θέση, με βάση τις πρόνοιες του Νόμου, να δώσει τη συγκατάθεση της.

>>>>Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Του επιτέθηκαν και του έκοψαν το αυτί του<<<<

Αναφορικά με τις κατηγορίες παραγωγής και κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας που αφορούσε την ανήλικη, λήφθηκε υπόψη ο αριθμός των αρχείων, 

Προς όφελος του κατηγορούμενου προσμέτρησαν το λευκό ποινικό του μητρώο καθώς επίσης η μεταμέλεια του, ως εκφράστηκε από τον συνήγορό του και ως συνάγεται από την παραδοχή του. Περαιτέρω, λήφθηκαν υπόψη οι προσωπικές του περιστάσεις, καθώς επίσης η γνησιότητα των προθέσεων του αναφορικά με τη σχέση του με την ανήλικη.

Home