Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας - Πίεση για 12 αλλαγές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
08.07.2022 - 06:00

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας - Πίεση για 12 αλλαγές

Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων δεδομένων και επανακαθορισμός προτεραιοτήτων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η συμμαχία που στήθηκε κατά των θανατηφόρων δυστυχημάτων  είναι διαχρονική. Ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι, όπου τον Ιούνιο οι θλιβερές ειδήσεις λόγω των θανατηφόρων ήταν καθημερινές.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος θα προεδρεύσει  σήμερα σύσκεψης  του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας όπου θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων δεδομένων και  επανακαθορισμός προτεραιοτήτων. 

Όπως πληροφορούμαστε, θα τεθούν  ξανά προς συζήτηση τα   εκκρεμούντα νομοσχέδια στη Βουλή και οι αλλαγές που αφορούν:

1/ Αλλαγή στις άδειες οδήγησης. Δεν θα μπορεί κάποιος να οδηγεί επ΄αόριστον με μαθητική άδεια. Αν δεν βγάλει άδεια κανονική στα 2 χρόνια θα πρέπει να καθίσει ξανά εξετάσεις για να ανανεώσει τη μαθητική του άδεια.  Σημαντική αλλαγή για τις άδειες. 

2/ Εάν κάποιος έχει μαθητική άδεια μοτοσυκλέτας, μόνο με συνοδεία εκπαιδευτή θα μπορεί να βγει στο οδικό δίκτυο. 

3/ Αλλαγές στον προστατευτικό εξοπλισμό για ντελιβεράδες και άλλους επαγγελματικούς σκοπούς. Θα φορούν επιπρόσθετο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια, παπούτσια, παντελόνι (όχι ειδικά), γιλέκο φωσφόρο, και αερόσακο γιλέκο το οποίο σώζει ζωές. Το κόστος θα επιβαρύνει τον εργοδότη. 

4/ Επιχορήγηση για αγορά γιλέκου αερόσακου για μοτοσικλετιστές .Θα υπάρχει επιδότηση 500 ευρώ για κάθε αερόσακο.  Μόνο για τους επαγγελματίες θα είναι υποχρεωτικό. 

5/ Ετοιμάζεται ειδικό application όπου θα μπορούν οι οδηγοί και οι πολίτες γενικότερα, να δηλώνουν προβληματικά σημεία στους δρόμους. Θα είναι ειδικά για καταγραφή προβληματικών σημείων στο οδικό δίκτυο. Θα μπορουν να το φωτογραφίσουν και να το δηλώσουν και μέσω του application θα ενημερώνει τους αρμόδιους οι οποίοι θα επιδιορθώνουν το σημείο. 

6/ Τα τελευταία δύο χρόνια όταν κάποιος εντοπιστεί ότι οδηγά υπό την επήρεια ναρκωτικών, άμεσα του αναστέλλεται η άδεια και στέλνεται σε ιατροσυμβούλιο. 

7/ Στα στρατόπεδα τηρήθηκε εβδομάδα οδικής ασφάλειας και ενημέρωση στρατιωτών για τα τροχαία. Μάλιστα σε στρατόπεδα που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας η μεταφορά στρατιωτών θα γίνεται με λεωφορεία και ταξί.  Μάλιστα θα δίνεται και τιμητική άδεια στους στρατιώτες που θα χρησιμοποιούν τα λεωφορεία και τα ταξί αντί τα δικά τους οχήματα. 

8/ Ετοιμάζεται το ΜΟΤ για μοτοσικλέτες. Μέχρι τέλος του χρόνου θα αδειοδοτηθούν οι πρώτοι (μηχανικοί) και όλες οι μοτοσυκλέτες θα κληθούν να περνούν από ΜOT.  

9/ Αλλάζει ο νόμος για τους εκπαιδευτές οδηγών, τις σχολές οδηγών δηλαδή. Επικαιροποιήθηκε και αναβαθμίστηκε ο νόμος που είναι σε ισχύ από τη δεκαετία του 60'. Θα υπάρχει έλεγχος, δια βίου μάθηση, κατηγορίες σχολών Α', Β' Γ' Δ' κτλ το οποίο θα βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτών. 

10/ Πλέον κατά την εξέταση για άδεια οδηγού, θα υπάρχει GPS για να γίνεται ο σωστός έλεγχος ότι έγιναν όσα πρέπει από τον εξεταστή.

11/ Το Τμήμα Δημοσίων Έργων προχωρά σε αγορά έξυπνου βαν το οποίο θα σκανάρει τους δρόμους και θα εντοπίζει προβλήματα.  Θα κοστίσει 1 εκατομμύριο ευρώ.

12/ Έρχεται το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρικά σκούτερ που θα κυκλοφορούν μόνο σε συγκεκριμένους δρόμους και τα πρόστιμα για παραβάτες θα είναι υψηλά.

>>>>Διαβάστε επίσης: Σκούτερ: Θα βγαίνουν τελικά σε συγκεκριμένους δρόμους<<<<

Η ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών θα διασφαλίσει επιπλέον δικλείδες για μεγαλύτερη προστασία των χρηστών του οδικού δικτύου και μείωση των οδικών συγκρούσεων και των θανατηφόρων ατυχημάτων, 

Παράλληλα, ο Υπουργός θα ενημερώσει για  τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με διάφορους φορείς και κοινωνικά σύνολα με στόχο την εμπέδωση της οδικής ασφάλειας και θα καταθέσει τις δράσεις που  θα γίνουν.

Το Υπουργείο Μεταφορών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη διαφώτιση με επίκεντρο την Εθνική Φρουρά και οργανωμένα σύνολα νεολαίας. 

Στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας συμμετέχει η Υπουργός  Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου , και  το Υπουργείο Παιδείας  μέσω εκπροσώπων αλλά και η Αστυνομία.

Home