Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνεχίζεται η απεργία των δεσμοφυλάκων (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Offsite Team -
20.09.2022 - 14:57

Συνεχίζεται η απεργία των δεσμοφυλάκων (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό το πρωί της Τετάρτης

Συνεχίζεται η επ’ αόριστον απεργία των δεσμοφυλάκων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόδρομος Χριστοφή, Πρόεδρος του ΔΣ της Συντεχνίας «Ισότητα», ζητώντας να τους αποδοθεί αυτό που δικαιούνται. Οι δηλώσεις του κ. Χριστοφή έγιναν στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των δεσμοφυλάκων, το πρωί της Τρίτης έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι δεσμοφύλακες συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος απέρριψε το αίτημά τους. Εν συνεχεία, οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν πορεία πέριξ του Υπουργείου, φωνάζοντας συνθήματα που αφορούσαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ακόμη, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό το πρωί της Τετάρτης.

1

Ο κ. Χριστοφή εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι ο λόγος για τον οποίο απεργεί το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» είναι η απόρριψη του αιτήματός του για παροχή ειδικού επιδόματος από το Υπουργείο Οικονομικών και η μη προώθηση του αιτήματός του για αναβάθμιση των κλιμάκων των δεσμοφυλάκων από Α2-5-7 σε Α3-5-7 και για αναγνώριση όλων των ετών προϋπηρεσίας τους, «για να μπουν εκεί που θα βρίσκονταν αν δεν συνέβαιναν οι παγοποιήσεις». 

Ακόμη, σημείωσε ότι το παλαιότερο σχέδιο υπηρεσίας των δεσμοφυλάκων προέβλεπε την ένταξή τους στις κλίμακες Α3-5-7. Εκείνο το σχέδιο υπηρεσίας, επεσήμανε, τροποποιήθηκε για να αναβαθμίσουν κάποιες υψηλότερες κλίμακες, με αποτέλεσμα τη μείωση της μισθοδοσίας των κατώτερων θέσεων, δηλαδή των δεσμοφυλάκων. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι ανήθικο. Δεν μπορεί να γίνεται τέτοια δέσμευση και συμφωνία με συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα επηρεάσει δυσμενώς όσους θα προσληφθούν, αφ’ ης στιγμής θα εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με το υφιστάμενο προσωπικό. Επομένως, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει διόρθωση αυτής της αδικίας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Συντεχνίας «Ισότητα».

Ο κ. Χριστοφή ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2022 ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων το Υπουργείο Δικαιοσύνης έπρεπε να προωθήσει το αίτημά μας για ειδικό επίδομα στο Υπουργείο Οικονομικών και μας υποσχέθηκε ότι ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των κλιμάκων των αστυνομικών θα γινόταν και αναβάθμιση των κλιμάκων των δεσμοφυλάκων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ελήφθη η απόφαση της Κυβέρνησης για αναβάθμιση των κλιμάκων των αστυνομικών, αλλά για τους δεσμοφύλακες δεν υπήρξε κάτι. 

«Προσπαθήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά μας», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Συντεχνίας «Ισότητα». Μετά τη σύγκληση γενικής συνέλευσης κατόπιν απαίτησης των μελών του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων και τη λήψη ομόφωνης απόφασης για επ’ αόριστον απεργία, ο ΓΔ του Υπουργείου Δικαιοσύνης προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Χριστοφή «και με πατερναλιστικό τρόπο να μας υποβάλει να σταματήσουμε τις απεργίες», πρόσθεσε. «Ο ίδιος μού είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί γραπτώς για οτιδήποτε. Εκείνο που ήταν ξεκάθαρο ήταν ότι αναλώθηκε χρόνος χωρίς να έχουμε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Εμείς θεωρούσαμε ότι το θέμα είχε κλείσει από τον Μάρτιο του 2022», είπε.

Ερωτηθείς τι περιμένει από το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Χριστοφή επεσήμανε ότι το εν λόγω Υπουργείο έχει καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία. «Εκείνο απέρριψε το αίτημά μας για ειδικό επίδομα στους δεσμοφύλακες ένεκα των ιδιαζουσών συνθηκών εργασίας τους, αφού εργάζονται σε κλειστό χώρο, δεν έχουν επικοινωνία με τον εξωτερικό χώρο και διατρέχουν κινδύνους σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Αυτό τουλάχιστον μάς ειπώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών στο αίτημα των δεσμοφυλάκων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Συντεχνίας «Ισότητα» ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Οικονομικών για να απορριφθεί το αίτημα. «Ξέρουμε όμως ότι οι δεσμοφύλακες υποαμείβονται για την πραγματική προσφορά τους. Εκείνο που ζητούμε είναι να τους αποδοθεί εκείνο που θεωρούμε ότι δικαιούνται», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προθέσεις των δεσμοφυλάκων εάν το Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να απορρίπτει το αίτημά τους, ο κ. Χριστοφή επανέλαβε ότι η απόφαση είναι για επ’ αόριστον απεργία, υποδεικνύοντας ότι, για να αλλάξει η απόφαση, πρέπει να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του Κλάδου Δεσμοφυλάκων για διαφορετικό τρόπο δράσης. «Με τα δεδομένα που υπάρχουν, θα συνεχίσουμε την επ’ αόριστον απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν και τα δύο αιτήματά μας. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση νοουμένου ότι θα υπάρξει γραπτή δέσμευση για τον τρόπο έκβασης της διαφοράς. Εάν υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις, αυτό δεν μας ικανοποιεί», κατέληξε. 

Έτοιμη να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων για τους δεσμοφύλακες δηλώνει η ΠΑΣΥΔΥ

Έτοιμη να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων για τα προβλήματα που απασχολούν τους δεσμοφύλακες δηλώνει μέσω ανακοίνωσής της η ΠΑΣΥΔΥ.

Η Συντεχνία χαιρετίζει «την υπεύθυνη στάση της πλειοψηφίας του προσωπικού των φυλακών» κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών που συγκλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, «με την οποία ουσιαστικά δίνεται χώρος στον διάλογο».

Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει την εκτίμησή της για τη στήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Διεύθυνσης των Φυλακών στα προβλήματα των συναδέλφων και δηλώνει την ετοιμότητά της προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών με στόχο την εξεύρεση των ρυθμίσεων εκείνων που θα επαναφέρουν την ομαλότητα στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών και θα ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού.

ΚΥΠΕ

Home