Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Απάτη με δήθεν γιατρούς: 10 καταγγελίες σε 4 μέρες - Ενημερώθηκαν και τράπεζες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
28.03.2023

Απάτη με δήθεν γιατρούς: 10 καταγγελίες σε 4 μέρες - Ενημερώθηκαν και τράπεζες

Ιδιαίτερη έξαρση στη Λευκωσία - Ο τρόπος δράσης τους

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η απάτη με τους δήθεν γιατρούς που αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες συνεχίζει να ταλαιπωρεί. Όπως πληροφορείται η Offsite News από την περασμένη Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 μέχρι χθες στην Αστυνομία καταγγέλθηκαν 10 υποθέσεις. Οι πλείστες από αυτές ήταν απόπειρες. Πάντως σε δυο περιπτώσεις αποσπάστηκαν πάνω από €20.000.

Πρόκειται για υποθέσεις όπου επιτήδειοι προσποιούμενοι τους γιατρούς, τηλεφωνούν σε πολίτες αναφέροντας τους ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχρηζε άμεσης ιατρικής περίθαλψης και εξασφαλίζουν από αυτούς χρηματικά ποσά. 

Έξαρση στη Λευκωσία

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε, οι υποθέσεις αυτές εμφανίζουν ιδιαίτερη έξαρση στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας με υποψήφια θύματα συνήθως ηλικιωμένους. Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας λαμβάνει τα παράπονα, όμως είναι δύσκολη η εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων αφού οι γιατροί «μαϊμού» βρίσκονται στο εξωτερικό.

Πώς ενεργούν

Με βάση τον τρόπο δράσης τους, οι επιτήδειοι τηλεφωνούν τυχαία σε συγκεκριμένους αριθμούς και με τέχνασμα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά με «όπλο» την πειθώ ότι κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο έχει υποστεί ατύχημα και χρειάζεται ιατρικής περίθαλψης. Το τέχνασμα που χρησιμοποιούν είναι ότι για να αποτρέψουν τους πολίτες να τους καταγγείλουν αφήνουν ανοιχτή την τηλεφωνική γραμμή μέχρι να πετύχουν το σκοπό τους. Συνήθως, οι επιτήδειοι δίνουν οδηγίες ώστε τα χρήματα να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο σημείο πλησίον της κατοικίας και ως επί το πλείστον σε καλάθους σκουπιδιών σε  χώρους Ιερών Ναών. Στη συνέχεια, η απάτη αποκαλύπτεται όταν το υποψήφιο θύμα συναντά το συγγενικό του πρόσωπο το οποίο χαίρει άκρας υγείας.

Εφόσον «τσιμπήσουν» επαναλαμβάνουν το τηλεφώνημα

Οι επιτήδειοι είναι και επίμονοι. Σε περίπτωση που κάποια από τα υποψήφια θύματα«τσιμπήσουν» και ακολουθήσουν τις οδηγίες των επιτήδειων τότε θα δεχθούν νέα κλήση μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Ενήμερες και οι τράπεζες

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στην Offsite News ότι «για την απάτη είναι ενήμερα και τα τραπεζικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όταν ζητείται μεγάλο ποσό για ανάθεση οι τραπεζικοί υπάλληλοι έχουν οδηγίες να ζητούν το λόγο. Εάν η απάντηση που δίνεται έχει σχέση με εγχείρηση συγγενικού προσώπου τότε αυτομάτως η Τράπεζα θα παραδίδει όλα τα στοιχεία στην Αστυνομία.

Τον περασμένο Μάϊο η υπόθεση είχε νέα έξαρση με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει σε 3 συλλήψεις. Ωστόσο, όπως φαίνεται μέσα από τα δεδομένα οι υποθέσεις του Μαϊου δεν συνδέονται καθόλου με τις υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Μοναδικό κοινό στοιχείο είναι ότι οι φερόμενοι ύποπτοι είναι αλλοδαποί κυρίως από χώρες των Βαλκανίων (όχι την Ελλάδα), όμως μιλούν ελληνικά.

Με αφορμή την πιο πάνω υπόθεση, η Αστυνομία απευθύνει έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και καχύποπτο σε τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις. Καλεί επίσης τους πολίτες, σε περίπτωση που δεχθούν παρόμοιου τύπου τηλεφωνήματα, να ενημερώσουν άμεσα την Αστυνομία, επικοινωνώντας με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή με τη Γραμμή του Πολίτη, στον τηλεφωνικό αριθμό 1460.  

Home