Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αστυνομία: Ξετρύπωσε 67.000 εντάλματα και εισέπραξε 10.5 εκ. ευρώ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
22.03.2023

Αστυνομία: Ξετρύπωσε 67.000 εντάλματα και εισέπραξε 10.5 εκ. ευρώ

Το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας για εκτέλεση των ενταλμάτων

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Αστυνομία με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου προχώρησε σε εκπόνηση έργου διαχείρισης και εκτέλεσης ενταλμάτων προστίμων, που ανέλαβε η διεύθυνση Τμήματος Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού. Σύμφωνα ,με στοιχεία που εξασφάλισε η Offsite News το 2022 εκτελέστηκαν 67.845 εντάλματα που αντιστοιχούν σε 10.477.000 ευρώ μέσω εξωδίκων. Οι εκτελέσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 9.260 εντάλματα σε σχέση με το 2021 όπου εκτελέστηκαν 59.447 εντάλματα. Το ποσό που εξασφαλίστηκε ήταν αυξημένο κατά 1.202.734 ευρώ το 2022 συγκριτικά με το 2021.

Η Οffsite News πληροφορείται ότι η εκτέλεση ενταλμάτων αφορά 13 κατηγορίες με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα εντάλματα για καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων. Απ’ εκεί και πέρα πολλά εντάλματα αφορούσαν ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις, τροχαία αδικήματα, αστικά χρέη, καθυστερημένους φόρους σε δημαρχεία, καθυστερημένο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, καθυστερημένη καταβολή Φόρου Εισοδήματος, αργοπορημένη καταβολή διατροφών, μικροπραβάσεις, διατάγματα για χρηματικές ποινές από το στρατιωτικό δικαστήριο και χρέη στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

>>>>Διαβάστε επίσης: Άρχισαν πάλι τα τηλεφωνήματα απάτη από δήθεν γιατρούς<<<<

Μιλώντας στην Offsite News ο Αστυνόμος Α διευθυντής Τμήματος Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι το έργο της διαχείρισης και εκτέλεσης των ενταλμάτων έγινε για τους εξής λόγους:

  • Βελτίωση της επικοινωνίας με τους Ουλαμούς Εκτέλεσης Ενταλμάτων σε συνεργασία  με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους καθώς  και με το Πρωτοκολλητείο του Ανωτάτου Δικαατηρίου για επίλυση των διαφόρων θεμάτων / προβλημάτων.
  • Δραστηριοποίηση στις εκτελέσεις ενταλμάτων προστίμου όλων των κατηγοριών.
  • Έλεγχος στο Μηχανογραφημένο Σύστημα της Αστυνομίας για τον αριθμό των ενταλμάτων σύμφωνα με τις διαδικασίες.

Με την ανάληψη υλοποίησης του έργου έγιναν ενέργειες για να βελτιωθεί η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς, ώστε τα εν λόγω προβλήματα να επιλύονται άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιστραφεί στο Δικαστήριο μέχρι στιγμής 1822 εντάλματα για το ποσό των 3.3 εκ. ευρώ που αφορούν σε εταιρείες οι οποίες είτε έχουν διαγραφεί, είτε έχουν διαλυθεί, είτε βρίσκονται υπό το καθεστώς εκκαθάρισης.

Γίνεται διακανονισμός 

Έχοντας υπόψη ότι για  όσα εντάλματα δεν εκτελεστούν προνοείται φυλάκιση των οφειλετών γίνονται ενέργειες και προσπάθειες για να παρέχονται ευκολίες στους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Με οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας εφαρμόζεται διακανονισμός (πληρωμή με δόσεις) για τους οφειλέτες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν εξ ολοκλήρου το ποσό του εντάλματος.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι «από πλευράς Αστυνομίας γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στις εκτελέσεις ενταλμάτων. Όπως είπε, «από τις μέχρι τώρα εμπειρίες είναι σημαντικό οι οφειλέτες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, με την εφαρμογή του συστήματος διακυβέρνησης των Δικαστηρίων (e-justice) αρκετά από τα ζητήματα αναμένεται να επιλυθούν προς όφελος όλων όσων ασχολούνται με τη διαχείριση των ενταλμάτων.

 

Home