Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βγαίνει άσπρος καπνός για το application που θα μας ενημερώνει για φωτιά και πλημμύρες

Γιώργος Μιχαηλίδης -
29.05.2023

Βγαίνει άσπρος καπνός για το application που θα μας ενημερώνει για φωτιά και πλημμύρες

Ανακοινώνεται από την Πολιτική Άμυνα η κοινοπραξία που θα αναλάβει το project - Εντός του 2024 έτοιμο το σύστημα

Το σημαντικότερο βήμα για να αποκτήσει η Κύπρος μια νέα καινοτομία που θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να ενημερώνονται αμέσως εάν υπάρχει πυρκαγιά,  έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα, καταιγίδα… ακόμα και πυρηνική επίθεση μπαίνει από τις αρχές της εβδομάδας σε πορεία υλοποίησης. Στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας θα αναρτηθεί το όνομα της εταιρείας - κοινοπραξία ή συνεργασία εταιρειών κυπριακών και ξένων συμφερόντων που θα αναλάβουν την υλοποίηση της σύμβασης ώστε το Φεβρουάριο του 2024 η Κύπρος να αποκτήσει αυτό το σύστημα. 

Την Παρασκευή η Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων παρέδωσε το πιστοποιητικό συμβατότητας με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιτυχούσα προσφοροδότη εταιρεία. Τη σύμβαση διεκδίκησαν έξι κοινοπραξίες μέσω προσφορών. Όλες αποτελούνταν από κυπριακές και ξένες εταιρείες με έδρα την Ευρωπαίκη Ένωση, αλλά και Αμερικανικές. Τη Δευτέρα  η Πολιτική Άμυνα θα ανακοινώσει με τον πιο επίσημο τρόπο την κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό ανεβάζοντας στον ιστότοπό της την αλληλογραφία και τα έγγραφα για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια,.

Ωστόσο, τα συμβόλαια θα υπογραφούν με το πέρας 15 ημερών από τη Δευτέρα αφού θα δοθεί χρόνος στις εταιρείες που δεν πλειοδότησαν να υποβάλλουν προσφυγή στην αρμόδια Αρχή Προσφορών. Εάν δεν υπάρξουν προσφυγές στα μέσα Ιουνίου θα υπογραφεί η σύμβαση.

Η εγκατάσταση του συστήματος θα αγγίξει το ποσό των 3.5 εκ. ευρώ και η συντήρησή του από την εταιρεία που θα αναλάβει την προσφορά θα κοστίσει άλλο 1.5 εκ. Ευρώ.

>>>>Διαβάστε επίσης: Το 2024 application θα μας ενημερώνει για φωτιά & πλημμύρες<<<<

Εμπλοκή στην εφαρμογή του νέου πρωτοποριακού app θα έχουν πέραν της Πολιτικής Άμυνας η, Αστυνομία, η  Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες υπηρεσίες.  

Πώς θα λειτουργεί

Το νέο application θα λειτουργεί σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Άμυνα  ως εξής:

Η προειδοποίηση θα γίνεται μέσω του συστήματος το οποίο θα συνδέεται με κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενημερώνοντας όσους συνδρομητές είναι χρήστες του application.

Η ενημέρωση θα γίνεται σε τοπικό και όχι παγκύπριο επίπεδο. Παγκύπρια η ενημέρωση θα γίνεται με βάση τους σχεδιασμούς όταν προκύπτει κίτρινη και κόκκινη προειδοποίηση για έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι πέραν της προειδοποίησης το application θα δίνει συμβουλές  για λήψη μέτρων και αντιμετώπισης των φαινομένων.

Γιώργος Μιχαηλίδης

Home