Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βία στα γήπεδα: Η Αστυνομία ζητά 6 μέτρα για «πόλεμο»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
28.03.2023

Βία στα γήπεδα: Η Αστυνομία ζητά 6 μέτρα για «πόλεμο»

Ξανά στην επιφάνεια η λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων - Ζητούν αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα τραγικά επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στον ημιτελικό αγώνα μπάσκετ Aπόλλων - Ανόρθωσις φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της λήψης άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων κατά της βίας στα γήπεδα.

Όπως πληροφορούμαστε τα εν λόγω μέτρα θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών, αλλά ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στις επόμενες μέρες είναι η τροποποίηση της κάρτας φιλάθλου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σύνδεσμοι Αστυνομίας ζητούν τροποποίηση του νόμου ώστε οι έλεγχοι στις εισόδους να γίνονται από μέλη της Αστυνομίας.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί ζητούν όπως η διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου, αλλά και κλειστού χώρου (καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και χειροσφαίρισης) να γίνονται σε γήπεδα που διαθέτουν κατάλληλο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και ticketing system για να υπάρχει πλήρης έλεγχος των φιλάθλων που βρίσκονται στα γήπεδα.

Ελεγχόμενη μετακίνηση οπαδών

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση είναι η ελεγχόμενη μετακίνηση οπαδών. Όπως πληροφορούμαστε, η Αστυνομία θα ζητεί 24 ώρες πριν από κάθε αγώνα τα ονόματα όλων όσων αγόρασαν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει προέλεγχος των κατόχων εισιτηρίων και αποκλεισμός όλων όσων έχουν ποινικό μητρώο ή ενεπλάκησαν ξανά σε επεισόδια.

Τι ζητούν οι αστυνομικοί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αστυνομίας «ΙΣΟΤΗΤΑ» Νίκο Λοϊζίδη οι αστυνομικοί ζητούν μόνιμο αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό, αντιοχλαγωγικά αυτοκίνητα και ατομικό εξοπλισμό. Παράλληλα, ο κ. Λοϊζίδης ζήτησε όπως η ηγεσία της Αστυνομίας σταθεί δίπλα στους αστυνομικούς και να σταματήσουν οι πειθαρχικές καταγγελίες με ψευδείς καταγγελίες.

Το πρωί της Δευτέρας  η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου - Προκοπίου συγκάλεσε σύσκεψη στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου. Η σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Αρχηγού της Αστυνομίας, του Βοηθού Αρχηγού αρμόδιου για θέματα ποδοσφαίρου και αθλητικών εκδηλώσεων και του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ετοιμασία έκθεσης γεγονότων. προς την Υπουργό, η οποία θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Παράλληλα, μέσα από τη σύσκεψη αποφασίστηκε να ληφθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα κατά της βίας στις επόμενες μέρες, ενώ αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς και τους συνδέσμους οπαδών στις επόμενες μέρες.

Όπως έγραψε η OffsiteNews προηγουμένως, με απόφαση της Υπουργού τέθηκε σε διαθεσιμότητα αστυνομικός που εντοπίστηκε σε λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του Απόλλωνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διερευνάται εναντίον του πειθαρχική υπόθεση, για αδικήματα που αφορούν σε ανάρμοστη συμπεριφορά, αμέλεια καθήκοντος, παράβαση και παράλειψη.

Επίσης, είπε ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα για περίοδο ενός μήνα, μέχρι να ολοκληρωθεί η πειθαρχική έρευνα.

Εάν υπήρξαν παραλείψεις θα αξιολογηθούν 

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπήρχαν παραλείψεις από πλευρά της Αστυνομίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας απάντησε ότι «αν υπήρχαν παραλείψεις θα αξιολογηθεί από την ανάλυση του υπηρεσιακού σχεδίου που θα γίνει».

«Εμείς» ανέφερε ο κ. Ανδρέου «θεωρούμε ότι από τις πληροφορίες που είχαμε, αξιολογήθηκε ο αγώνας ως τέτοιος, που τοποθετήθηκαν 86 μέλη της αστυνομίας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την έναρξη του καλαθοσφαιρικού αγώνα. Ανταποκριθήκαμε εντός του σταδίου. Στη συνέχεια όταν εξήλθαμε του γηπέδου ξεκίνησε ο πετροβολισμός των αστυνομικών από απόσταση. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε συλλήψεις, γιατί δεν υπήρχε εγγύτητα», εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει όλους, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας, ενώ θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, για καταπολέμηση του φαινομένου από όλους τους φορείς που εμπλέκονται.

«Εμείς ως Αστυνομία», σημείωσε, «προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με κάθε τρόπο είτε στον κατασταλτικό τομέα, είτε στον τομέα της πρόληψης, για να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο».

Υπενθυμίζεται ότι από τα επεισόδια, καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία προκατασκευασμένα κτίρια της εταιρείας λεωφορείων CPT, λόγω φωτιάς που τέθηκε κακόβουλα μετά από ρίψη μολότοφ, ενώ παράλληλα προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε πέντε αστυνομικά οχήματα και οχήματα πολιτών, που ήταν σταθμευμένα στον χώρο του σταδίου.

Επιπλέον, από τα επεισόδια μέλη της δύναμης δέχθηκαν επίθεση με τη χρήση φωτοβολίδων, μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών, πήραν εξιτήριο.

Δεν υπάρχει κλειστό κύκλωμα στο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Σημειώνεται ότι στο Στάδιο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δεν λειτουργεί το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Ως εκ τούτου αυτό δυσκολεύει και το έργο της Αστυνομίας για εντοπισμό των δραστών.

Home