Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Βουλή θα «ελέγχει» την Άννα κάθε 2 μήνες για τη βία στα γήπεδα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.04.2023

Η Βουλή θα «ελέγχει» την Άννα κάθε 2 μήνες για τη βία στα γήπεδα

Η Υπουργός Δικαιοσύνης θα ενημερώνει τη Βουλή για τα μέτρα - Μελέτη για τα κλειστά κυκλώματα - 95 συλλήψεις φέτος

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας θα έχει η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου - Προκοπίου με την Επιτροπή Νομικών της Βουλής για το θέμα της βίας στα γήπεδα. Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής όπου βρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πλην των Συνδέσμων Φιλάθλων που ενώ ήταν καλεσμένοι δεν παρέστησαν, συμφωνήθηκε όπως κάθε δυο μήνες  η Υπουργός ενημερώνει για την πορεία των μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση την Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι τα 9 μέτρα που πρέπει να τύχουν νομοθετικής ρύθμισης είναι:

1. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αύξηση της ποινής αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα (10) έτη.

2. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ, για σκοπούς πλήρους εφαρμογής της απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους και σε γειτνιάζουσες αυτών περιοχές, προσώπων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών.

3. Εντατικοποίηση σωματικού ελέγχου των φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία.

4. Εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία.

5. Συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας.

6. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου.

7. Εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές. Τροποποίηση νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.

8. Στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τροποποίησης Στης σχετικής νομοθεσίας, ώστε η σύσταση της Αστυνομίας προς την οικία Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, να καθίσταται δεσμευτική. Σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων.

9. Επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα σωματεία. 

Mελέτη για κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης σε όλα τα γήπεδα

Η συνεδρία αναλώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην καταλληλότητα των γηπέδων από πλευράς ασφάλειας και τη χρήση των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης. Ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων Γιώργος Καράς ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική από το ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για τη χρήση των καμερών CCTV σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα έως 2000 θεατών  τόνισε ότι πρέπει να γίνει ειδική μελέτη. Σύμφωνα με τον κ. Καρά, η μελέτη αυτή θα πρέπει να γίνει μαζί με τον ΚΟΑ για την κάλυψη των Σταδίων με κατάλληλα κυκλώματα που θα διαθέτουν τον ανάλογο φωτισμό, αλλά και  ευκρίνεια. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Συμφωνία μνημονίου για βία στα γήπεδα ανακοίνωσε η Υπ. Δικαιοσύνης<<<<

Η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι μέσα στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό υπάρχει η εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές. ανεξαρτήτου χωρητικότητας. Παράλληλα, η Υπουργός είπε ότι όλα τα μέτρα έχουν ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Τόνισε ακόμα ότι θα εκπονηθεί μακροχρόνιο πλάνο όπου θα εμπλακούν τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και το Υφυπουργείο Πρόνοιας. Η κα Κουκκίδου - Προκοπίου ξεκαθάρισε: Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ασφάλεια των πολλών για τα τερτίπια των λίγων.

Έγιναν 95 συλλήψεις - Καταδικάστηκαν 11

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο έγιναν πολλές προσπάθειες από την Αστυνομία για πάταξη της βίας. Μια από τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για πάταξη του χουλιγκανισμού ήταν η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων που έγινε αποδεκτή από την ΚΟΠ μέσα από αποφάσεις της Δικαστικής. Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε όμως ότι η χρήση των προβληματικών κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης CCTV  χωρίς ευκρίνεια και καλό φωτισμό, αλλά και η χρήση κουκούλων από χούλιγκανς δεν βοηθά την Αστυνομία.

Ο Αρχηγός ανέφερε ότι από τον Μάϊο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 έγιναν 95 συλλήψεις για υποθέσεις βίας στα γήπεδα ενώ σε 11 περιπτώσεις υπήρξε καταδίκη οπαδών με μέγιστη ποινή τον 1 χρόνο. Ακόμα σε 28 περιπτώσεις εκδόθηκαν διατάγματα απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα.

Παρόντες στη συνεδρία ήταν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Ποδοσφαίρου, Καλαθόσφαιρας, Πετόσφαιρας και Χειροσφαίρισης που μίλησαν για την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων. 

Ακόμα οι εκπρόσωποι των σωματείων ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωσις, ΑΕΚ, ΑΕΛ, Απόλλων και Ομόνοιας τόνισαν την ανάγκη της αστυνόμευσης των αγώνων.Ο εκπρόσωπος του ΑΠΟΕΛ Θύμιος Αγαθοκλέους ζήτησε όπως η κάρτα φιλάθλου επεκταθεί και για ανήλικους κάτω των 14 ετών. Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομόνοιας Ανδρέας Δημητρίου ανέφερε ότι το σωματείο έστειλε εξασέλιδο υπόμνημα στη Βουλή με τις θέσεις της.

Home