Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πέτυχαν τα έξυπνα φώτα - Μπαίνουν σε 75 σημεία στη Λευκωσία & 51 στη Λεμεσό

Σωτήρης Νικηφόρου -
18.04.2023

Πέτυχαν τα έξυπνα φώτα - Μπαίνουν σε 75 σημεία στη Λευκωσία & 51 στη Λεμεσό

Μέσα στον Μάιο βγαίνει το έργο σε προσφορές - Προς το τέλος του 2025 θα λειτουργήσουν - Τι ακριβώς θα κάνουν

Πετυχημένο θεωρείται το… πείραμα με τα έξυπνα φώτα στη Λεμεσό, αφού σύμφωνα με μετρήσεις που διαθέτει το Υπουργείο Μεταφορών, έχει μειωθεί πάνω από 50% ο χρόνος διαδρομής στους δρόμους που επηρεάζονται από την λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος. Θυμίζουμε ότι τα έξυπνα φώτα λειτουργούν από το 2021 στον Κυκλικό Κόμβο Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό. 

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η βελτίωση στον αναμενόμενο χρόνο διαδρομής στο βόρειο τμήμα, από τα ορεινά μέχρι το βόρειο τμήμα του κυκλικού κόμβου.

Έξυπνα φώτα σε 75 σημεία στη Λευκωσία και 51 στη Λεμεσό

Το σύστημα λοιπόν ως γνωστό επεκτείνεται αφού παρόμοιας τεχνολογίας θα είναι και τα έξυπνα φώτα που θα λειτουργήσουν σε 126 φωτοελεγχόμενες συμβολές σε Λευκωσία και Λεμεσό. Πιο συγκεκριμένα το «Νέο Περιφερειακό Σύστημα Ελέγχου της Κυκλοφορίας / Urban Traffic Control (UTC)» θα λειτουργήσει σε 75 φωτοελεγχόμενες συμβολές στο αστικό δίκτυο της Λευκωσίας 51 στο αστικό δίκτυο της Λεμεσού.

Αυτή την περίοδο το Τμήμα Δημοσίων Έργων βρίσκεται σε διαδικασία για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιητικά συμβατότητας για τα έξυπνα φώτα. Παράλληλα ετοιμάζονται τα έγγραφα του διαγωνισμού και οι τελικές τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος με βάση και σχετική διαβούλευση που έγινε με ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς. 

Μάιο ή Ιούνιο οι προσφορές

Αναμένεται ότι αφού εξασφαλιστούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά θα προχωρήσει η διαδικασία για προκήρυξη προσφορών μέσα στον ερχόμενο Μάιο ή τον Ιούνιο. Η διάρκεια εκτέλεσης του Έργου είναι 24 μήνες και το συμβόλαιο θα περιλαμβάνει προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, λειτουργία και 5ετη συντήρηση του νέου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου της Αστικής Κυκλοφορίας (UTMC). Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €6,65εκ. και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ της Ε.Ε. 

Τι ακριβώς θα κάνει το Σύστημα

Πρόκειται για κεντρικό σύστημα το οποίο συλλέγει κυκλοφοριακά δεδομένα από αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου σε αστικές περιοχές, τα επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο (real time) και δίνει οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας των φώτων τροχαίας. 

Συγκεκριμένα:

  • Προσαρμόζει τον χρόνο του πρασίνου ανάλογα με την κυκλοφορία για μείωση των καθυστερήσεων
  • Συντονίζει γειτονικές φωτοελεγχόμενες συμβολές σε κύριους οδικούς διαδρόμους ώστε να μειώνεται το φαινόμενο «ξεκινώ-σταματώ» δημιουργώντας πράσινα κύματα με την παράλληλη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών αέριων ρύπων.
  • Μπορεί να δίνει προτεραιότητα στα λεωφορεία και σε οχήματα εκτάκτου ανάγκης.
  • Ενημερώνει άμεσα για βλάβες σε φώτα τροχαίας (άμεση επέμβαση, πρόληψη οδικών συγκρούσεων)
  • Επιτρέπει την εφαρμογή στρατηγικών (π.χ. περιορισμός πρόσβασης σε συγκεκριμένες περιοχές και ώρες)
  • Παρακολούθηση και δυνατότητα επέμβασης από το κέντρο ελέγχου (π.χ. παράκαμψη οδικών έργων, οδικών συγκρούσεων, κ.λπ.).

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, εκτιμάται ότι τα έξυπνα φώτα θα λειτουργούν στις 126 φωτοελεγχόμενες συμβολές προς τα τέλη του 2025. 

Home