Φάκελος Βουλευτικές 1976: Η συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΠΑ - ΕΔΕΚ

Φάκελος Βουλευτικές 1976: Η συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΠΑ - ΕΔΕΚ

H Offsite παρουσιάζει τις αναμετρήσεις για εκλογή στο Κοινοβούλιο

Οι Βουλευτικές της 30ης Μαϊού θα είναι η δωδέκατη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκλογή μελών του Κοινοβουλίου.

Η Offsite ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης παρουσιάζει τις Βουλευτικές εκλογές που προηγήθηκαν, τον αριθμό κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτές αλλά και πόσοι Βουλευτές εκλέγηκαν από κάθε κόμμα και πόσοι ανεξάρτητοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Οι βουλευτικές εκλογές του 1976 ήταν η 3η εκλογική αναμέτρηση για εκλογή Βουλευτών στην Κύπρο και διεξήχθησαν στις 5 Σεπτεμβρίου 1976 για την εκλογή των 35 εκ των 50 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις εκλογές συμμετείχαν 2 συνδυασμοί κομμάτων και 11 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

>>>>>>>>>>>>>> Φάκελος Βουλευτικές: Οι πρώτες Βουλευτικές του 1960

Ο πρώτος συνδυασμός αποτελείτο από το ΑΚΕΛ με 9 υποψήφιους, την ΔΗΠΑ (μετέπειτα ΔΗΚΟ)με 21 υποψήφιους και την ΕΔΕΚ  με 6 υποψήφιους. Επιπλέον, τα τρία κόμματα υποστήριξαν στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας τον ανεξάρτητο υποψήφιο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο δεύτερος συνδυασμός αποτελείτο από τον ΔΗΣΥ και το Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα (ΔΕΚ). Ο συνδυασμός κατήλθε με κοινούς υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, με 34 υποψήφιους. Επιπλέον, στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας υποστήριξε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Κλεάνθη Γεωργιάδη.

>>>>>>>>> Φάκελος Βουλευτικές: Οι εκλογές 1970 - Τα κόμματα που συμμετείχαν

Ανεξάρτητοι υποψήφιοι ήταν: Τάσσος Παπαδόπουλος, Μίκης Τεμβριώτης, Ηρακλής Χατζηηρακλέους, Γεώργιος Μαυρογένης, Λοΐζος Σέππος, Ηρόδοτος Νικολαΐδης, Κλεάνθης Γεωργιάδης, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Χρίστος Κρασίδης, Δημήτριος Αλλαμένος και Αγαθάγγελος Πρωτοπαπάς.

Ο συνδυασμός ΑΚΕΛ-ΔΗΠΑ- ΕΔΕΚ κέρδισε όλες τις έδρες εξαιτίας του πλειοψηφικού συστήματος που υπήρχε τότε στην Κύπρο. Ο συνδυασμός πήρε τότε ποσοστό 71,20% , με το ΑΚΕΛ να παίρνει 9 έδρες, η ΔΗΠΑ 21 έδρες και η ΕΔΕΚ τέσσερις έδρες. Επιπλέον, έδρα πήρε και ο ανεξάρτητος Τάσσος Παπαδόπουλος που είχε την υποστήριξη των τριών κομμάτων.

Ο Δεύτερος συνδυασμός ΔΗΣΥ - ΔΕΚ ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 27,60% δεν πήρε καμία έδρα.

Home