Φάκελος Βουλευτικές: Οι εκλογές 1970 - Τα κόμματα που συμμετείχαν

Φάκελος Βουλευτικές: Οι εκλογές 1970 - Τα κόμματα που συμμετείχαν

H Offsite παρουσιάζει τις αναμετρήσεις για εκλογή στο Κοινοβούλιο

Οι Βουλευτικές της 30ης Μαϊού θα είναι η δωδέκατη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκλογή μελών του Κοινοβουλίου.

Η Offsite ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης παρουσιάζει τις Βουλευτικές εκλογές που προηγήθηκαν, τον αριθμό κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτές αλλά και πόσοι Βουλευτές εκλέγηκαν από κάθε κόμμα και πόσοι ανεξάρτητοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για εκλογή Βουλευτών πραγματοποιήθηκε το 1970 10 χρόνια μετά την πρώτες βουλευτικές του 1960 καθώς λόγω της έκρυθμης κατάστασης που ακολούθησε τα δραματικά γεγονότα του 1963  δε διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 1965 αλλά στις 5 Ιουλίου 1970, αφού η θητεία των μελών της Βουλής παρατεινόταν κάθε χρόνο με σχετική νομοθεσία. 

Στις Βουλευτικές του 1970  συμμετείχαν 5 συνδυασμοί κομμάτων και 18 ανεξάρτητοι υποψήφιοι και συγκεκριμένα τα κόμματα:

  • Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) με 9 υποψήφιους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες
  • Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα (ΔΕΚ) με 19 υποψήφιους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες
  • Ενιαία Δημοκρατική Ένωση Κέντρου (ΕΔΕΚ) με 20 υποψήφιους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες
  • Ενιαίον Κόμμα με 34 υποψήφιους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες
  • Προοδευτική Παράταξις με 35 υποψήφιους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Οι 18 ανεξάρτητοι υποψήφιοι ήταν: Ιωσήφ Γιαμάκης, Μόδεστος Πίτσιλλος, Γιάννης Ρωσσίδης, Λοϊζος Σέππος, Θεοφάνης Παρασκευά, Λεύκιος Ροδοσθένους, Συμεών Σιμιλλίδης, Χρίστος Τζαπούρας, Γεώργιος Κουλουμπρίδης, Γιαννάκης Δρουσιώτης, Ερατοσθένης Λιασίδης, Ηρόδοτος Νικολαΐδης, Ιάκωβος Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Μαραθεύτης, Αρίσταρχος Σκούρος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Φειδίας Παρασκευαΐδης και Σίμος Σχίζας.

Στην εκλογική αναμέτρηση το ΑΚΕΛ κέρδισε εννέα έδρες, η ΕΔΕΚ δύο έδρες, το Ενιαίον Κόμμα 15 έδρες, η Προοδευτική Παράταξις επτά έδρες ενώ έδρα κέρδισαν και δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι οι Ηρόδοτος Νικολαΐδης και Φειδίας Παρασκευαΐδης.

Home