Φάκελος Βουλευτικές: Οι πρώτες Βουλευτικές του 1960 

Φάκελος Βουλευτικές: Οι πρώτες Βουλευτικές του 1960 

H Offsite παρουσιάζει τις αναμετρήσεις για εκλογή στο Κοινοβούλιο

Οι Βουλευτικές της 30ης Μαϊού θα είναι η δωδέκατη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκλογή μελών του Κοινοβουλίου.

Η Offsite ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης παρουσιάζει τις Βουλευτικές εκλογές που προηγήθηκαν, τον αριθμό κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτές αλλά και πόσοι Βουλευτές εκλέγηκαν από κάθε κόμμα και πόσοι ανεξάρτητοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. 

>>>>>>>>>> Όλες οι εξελίξεις για τις Βουλευτικές εδώ

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση για εκλογή μελών του Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου και συγκεκριμένα την 31η Ιουλίου 1960.  Ο αριθμός των βουλευτών, σύμφωνα με το σύνταγμα, οριζόταν στους πενήντα, από τους οποίους οι τριάντα πέντε (70%) εκλέγονταν από την ελληνική κοινότητα και οι δεκαπέντε (30%) από την τουρκική κοινότητα.

Τις βουλευτικές εκλογές 1960 διεκδίκησαν από πλευράς Ελληνοκυπρίων   οι συνδυασμοί του Πατριωτικού Μετώπου και του ΑΚΕΛ με το Πατριωτικό Μέτωπο να παίρνει 30 έδρες και το ΑΚΕΛ 5 έδρες.

>>>>>>>>>> Όλες οι πολιτικές εξελίξεις της ημέρας εδώ 

Το Πατριωτικό Μέτωπο πλεονεκτούσε λόγω του πλειοψηφικού συστήματος. Πριν τις εκλογές πρότεινε στο ΑΚΕΛ τον διαμερισμό των εδρών.

Τα δύο κόμματα προέβησαν σε διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν το Πατριωτικό Μέτωπο να πάρει 30 έδρες και το ΑΚΕΛ 5 έδρες, σε περίπτωση που δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι ή ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Υποψηφιότητα υπέβαλαν τριάντα υποψήφιοι του Πατριωτικού Μετώπου, πέντε υποψήφιοι του ΑΚΕΛ και δέκα ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Λόγω της ύπαρξης και ανεξάρτητων υποψηφίων έπρεπε να διεξαχθεί ψηφοφορία, η οποία ωστόσο δεν απειλούσε τον διαμοιρασμό των εδρών μεταξύ των δύο κομμάτων. Για την ιστορία στις εκλογές το Πατριωτικό Μέτωπο πήρε ποσοστό 56,1% ενώ το ΑΚΕΛ 35%.

Οι μοναδικές με συμμετοχή Τ/κ

Σημειώνεται ότι οι Βουλευτικές του 1960 ήταν οι μοναδικές που συμμετείχαν και οι Τουρκοκύπριοι με τις 15 έδρες της τουρκοκυπριακής κοινότητας να καταλαμβάνει η Εθνική Τουρκική Ένωση Κύπρου υπό τον Φαζίλ Κιουτσούκ.

Μετά τις διακοινοτικές ταραχές που σημειώθηκαν το Δεκέμβριο του 1963 οι δεκαπέντε Τουρκοκύπριοι βουλευτές αποχώρησαν και έκτοτε οι έδρες τους παραμένουν κενές.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που ακολούθησε τα δραματικά γεγονότα του 1963 οι επόμενες βουλευτικές εκλογές δε διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 1965 αλλά στις 5 Ιουλίου 1970, αφού η θητεία των μελών της Βουλής παρατεινόταν κάθε χρόνο με σχετική νομοθεσία. 

Home