ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Στοιχεία και Πληροφορίες για τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ και Υποψήφιο Λευκωσίας (Αρ 5) Μιχάλη Δαμιανό

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Μιχάλης Δαμιανός γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο και κατάγεται από τον Πολύστυπο.

Είναι δικηγόρος, κάτοχος πτυχίου νομικής (LLB) με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Southampton (και κάτοχος βραβείου καλύτερης ακαδημαϊκής επίδοσης από το ίδιο πανεπιστήμιο), κάτοχος μεταπτυχιακού πτυχίου νομικής (LLM) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge με εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο (και κάτοχος βραβείου καλύτερης ακαδημαϊκής επίδοσης από το Fitzwilliam College του Πανεπιστημίου του Cambridge) και κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου Solicitor του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας & Ουαλίας. 

Εργάστηκε σε διεθνείς νομικούς οίκους στο Λονδίνο, με ειδίκευση σε εταιρικά/εμπορικά και ενεργειακά θέματα. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, εργάστηκε για γνωστό δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας και το 2010 ίδρυσε το δικηγορικό γραφείου που φέρει το όνομά του και ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες και εξαγορές επιχειρήσεων (Μ&Α) και άλλα εμπορικά θέματα.

Είναι νυμφευμένος με τη δικηγόρο Μαρία Παπαευσταθίου και έχουν δύο παιδιά.  

Όσον αφορά στην πολιτική του δράση:

Είναι Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος από τον Ιούνιο του 2018.

Την περίοδο 2014-2018, διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ (Πολιτικά Υπεύθυνος της Επιτροπής Θεσμών), Μέλος των Ομάδων Μελετών του ΔΗΚΟ και της Ομάδας Ειδικών Συμβούλων του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Παλαιότερα, εκλέγηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ (2009-2014), Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου (2011-2016), Οργανωτικός Γραμματέας της Τ.Ε. Χρυσελεούσας (2009-2014) και Βοηθός Οργανωτικός Γραμματέας της Τ.Ε. Χρυσελεούσας (2008-2009). Διετέλεσε επίσης μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΝΕΔΗΚ Λευκωσίας/Κερύνειας. 

Υπηρέτησε το φοιτητικό κίνημα την περίοδο 1995-2007 και από διάφορες θέσεις, περιλαμβανομένων των θέσεων Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων, Ταμία, Οργανωτικού Γραμματέα, Αντιπροέδρου και Προέδρου της ΔΗ.ΠΑ.Κ.Φ. Αναγέννησης Ηνωμένου Βασιλείου (2001-2004), και του Μέλους, Αντιπροέδρου και Προέδρου της ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου (2002-2005).

ω

5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

  • 1/ Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε θέση στη Βουλή;

Ως Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και ως ενεργό κομματικό στέλεχος τα τελευταία 20 χρόνια δεν θα μπορούσα να απουσιάζω από αυτή την εκλογική διαδικασία. Η εκλογή μου στη θέση του Αντιπροέδρου και προηγουμένως σε άλλες θέσεις και αξιώματα, προϋποθέτει ότι ως μέλος της ηγεσίας έχω υποχρέωση να βρεθώ στην πρώτη γραμμή. Οι βουλευτικές εκλογές, ιδιαίτερα για την ηγεσία του κόμματος, έχουν και παραταξιακό χαρακτήρα. Επιδιώκουμε ως κόμμα την Αλλαγή και μόνο με ανάλογα εκλογικά αποτελέσματα μπορούμε να το πετύχουμε. 

  • 2/ Γιατί με το συγκεκριμένο κόμμα;

Όπως έχω ήδη αναφέρει έχω ενταχθεί σε αυτό το κόμμα για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Δεν πρόκειται για μια παροδική σχέση ή συνεργασία . Έχω ταυτιστεί με τις αρχές και τις αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι κομμάτι της ζωής μου και ο πραγματικός λόγος παρουσίας μου στην πολιτική. Έχω ανδρωθεί πολιτικά στο ΔΗΚΟ και νιώθω περήφανος που κατέχω τη θέση του Αντιπροέδρου αλλά και τη θέση του υποψήφιου βουλευτή. 

  • 3/ Πείτε μας τις τρεις προτεραιότητές σας που θα προωθήσετε στην Βουλή των Αντιπροσώπων σε περίπτωση εκλογής σας

Οι τρεις προτεραιότητες που θα θέσω σε περίπτωση εκλογής μου είναι: 

  • Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εν μέσω πανδημίας. Να δοθούν κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις που θα δίνουν ώθηση στον αγώνα τους για επιβίωση. 
  • Η προώθηση ουσιαστικών μέτρων κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Μεταξύ άλλων, να αντιληφθούν τα δημόσια πρόσωπα που κατέχουν θέσεις και αξιώματα πως η ιδιωτικότητά τους είναι σχεδόν μηδενική. 
  • Η οικονομική μεταρρύθμιση και μέτρα που να θέτουν στο επίκεντρο τις μάζες και όχι  τους λίγους και τους ευνοούμενους. Όπως για παράδειγμα, αύξηση συντάξεων, ιδιαίτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιπλέον, υποχρεωτικά ταμεία προνοίας και φοροαπαλλαγές για όσους συνεισφέρουν  για τους υπαλλήλους τους.
  • 4/ Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος είναι η διαχείριση της πανδημίας και η αντιμετώπιση των σοβαρών της επιπτώσεων. Θέλω να επικεντρωθώ στο ζήτημα του αντίκτυπου στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα στις πληγές που άφησε αυτή η περίοδος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σίγουρα τα επιδόματα και κάποια μέτρα που ληφθήκαν,  βοήθησαν την κατάσταση. Αυτό όμως ήταν η λογική αντίδραση της στιγμής. Δυστυχώς, αυτό που απουσιάζει είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική με ουσιαστικά μέτρα και κίνητρα για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα καταθέσαμε σειρά μέτρων τα οποία δυστυχώς η κυβέρνηση ούτε συζητά αλλά ούτε υιοθετεί. Μεταξύ άλλων, προτείναμε, επιδότηση  ενοικίου όσων πλήττονται από τα απαγορευτικά διατάγματα, επιδότηση παγίων λειτουργικών εξόδων, επέκταση της αναστολής στην καταβολή δόσεων δανείων, κρατική επιδότηση τριών δόσεων δανείων, επαναφορά  του νομοσχεδίου παροχής κρατικών εγγυήσεων, επέκταση των σχεδίων στήριξης εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2021, σύσταση  και λειτουργία Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αναστολή πληρωμής του ετήσιου τέλους €350 για όλες τις εταιρείες, με ταυτόχρονη μείωση του τέλους στα €100 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επέκταση του ανεργιακού επιδόματος στους 12 μήνες. 

Η προσήλωση αυτή την περίοδο στη διαχείριση της πανδημίας και των κοινωνικό-οικονομικών της επιπτώσεων, σε καμία περίπτωση δεν μας αποπροσανατολίζει από το διαχρονικό μας στόχο για απελευθέρωση της πατρίδας μας. Χωρίς  εκπτώσεις σε θέσεις και αρχές, επιδιώκουμε μια λύση βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική.

  • 5/ Ποιο το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;

Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι.  Αυτό είναι το πρώτο και βασικό ζήτημα που θα πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες.  Από τα λόγια μπορούμε και πρέπει να περάσουμε στις πράξεις και από τις θεωρίες στα έργα. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί θέτουμε προτεραιότητες και καταθέτουμε προτάσεις, χωρίς να αναζητούμε δικαιολογίες.

Οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι σοβαρές. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε: Πώς ακριβώς στηρίζουμε τος μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον απλό πολίτη. Αν μου δώσει τη δύναμη η πλατιά μάζα της κοινωνίας και ιδιαίτερα οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ, με αυτές τις σκέψεις και προτεραιότητες θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στη Βουλή. Γιατί αυτό  που χρειάζεται είναι η Αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Κάνουμε την αρχή στις βουλευτικές εκλογές, στηρίζοντας  τις αγνές, ειλικρινείς και  πατριωτικές  δυνάμεις. Χωρίς συμβιβασμούς, να εργαστούμε για την κοινωνία και την απελευθέρωση της πατρίδας μας, διεκδικώντας μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού

SOCIAL MEDIA

- Twitter account – @MichaelDamianos

- Facebook account - MichaelDamianosOfficial  

- YouTube account - Μιχάλης Δαμιανός 

Home