Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

26 άνθρωποι διαθέτουν ίδιο πλούτο με το φτωχότερο 50% του πλανήτη

Offsite Team
- 21.01.2019

26 άνθρωποι διαθέτουν ίδιο πλούτο με το φτωχότερο 50% του πλανήτη

Thumbnail
Οι περιουσίες συνδυαστικά των 26 πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως άγγιξαν τα 1,4 τρισ. δολάρια πέρυσι

Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη γίνονται κατά 2,5 δισεκατομμύρια πλουσιότεροι καθημερινά, την ίδια ώρα που το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού βλέπει την καθαρή του αξία να συρρικνώνεται.

Ενδεικτικό είναι ότι οι περιουσίες συνδυαστικά των 26 πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως άγγιξαν τα 1,4 τρισ. δολάρια πέρυσι, ποσό που ισοδυναμεί με το συνολικό πλούτο 3,8 δισεκατομμυρίων φτωχών ανθρώπων.

Οι δισεκατομμυριούχοι, που σήμερα ανέρχονται στον αριθμό ρεκόρ των 2.208, έχουν περισσότερο πλούτο από ποτέ άλλοτε, σύμφωνα με λίστα της Oxfam που δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα. Από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Η ετήσια μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στο οποίο συναντιούνται μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους, με τη μεγαλύτερη επιρροή, στον πλανήτη. Η μελέτη είναι 106 σελίδες και στοχεύει στο να επιστήσει την προσοχή στο χάσμα που συνεχώς διευρύνεται, ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

1

Οι περισσότεροι από τους υπερ-πλούσιους είναι Αμερικανοί, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes που χρησιμοποιεί η Oxfam. Σε αυτή περιλαμβάνονται ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, οι περιουσίες των οποίων συνολικά αξίζουν 357 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Forbes.

Η Oxfam συνιστά τα κράτη να φορολογούν τον πλούτο σε δικαιότερα επίπεδα, να αυξάνουν τα ποσοστά του προσωπικού εισοδήματος και των εταιρικών φόρων και να εξαλείφουν τη φοροαποφυγή από τις εταιρείες και τους υπερ-πλούσιους. Προτείνει ακόμα την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης παγκοσμίως, της εκπαίδευσης και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και τη διασφάλιση ότι και οι γυναίκες και τα κορίτσια επωφελούνται. Επίσης, προτείνει την επένδυση σε δημόσιους φορείς –νερό, ηλεκτρικό, παιδική φροντίδα- για τον περιορισμό των ωρών που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται.

1

Υπό αμφισβήτηση το φορολογικό σύστημα

Η μελέτη αντανακλά τις θέσεις που υιοθέτησαν οι νεοεκλεγέντες Δημοκρατικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι υποστηρίζουν παρόμοιες μεταρρυθμίσεις.

«Θα υπάρξει ευρεία δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ και διεθνώς για το πώς είναι ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα διαφέρει πολύ από το σημερινό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Oxfam στις ΗΠΑ, Paul O’Brien.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, η νεότερη γυναίκα του Κογκρέσου, έχει προτείνει τη φορολόγηση των πλουσίων έως και 70%, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα σχέδιο για την κλιματική αλλαγή που προωθεί, με την ονομασία "Green New Deal".

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, ανάμεσά τους ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, προωθούν την «Ιατρική Περίθαλψη για Όλους», για να διευρύνουν τον αριθμό των Αμερικανών με ασφάλεια υγείας.

1

Αυτά τα ζητήματα είναι παγκόσμια. «Σε πολλές χώρες, η βασική εκπαίδευση ή η ποιότητα στο σύστημα Υγείας, έχει γίνει πολυτέλεια για τους πλούσιους. Καθημερινά, 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν επειδή στερούνται την πρόσβαση στο σύστημα Υγείας», επισημαίνει η Oxfam.

Ο αντίκτυπος είναι δυσανάλογα αισθητός στις γυναίκες. «Τα κορίτσια σταματούν το σχολείο όταν δεν φτάνουν τα χρήματα, ενώ οι γυναίκες δουλεύουν υπεράριθμές ώρες απλήρωτης εργασίας και φροντίζουν τους άρρωστους συγγενείς τους, αντικαθιστώντας το σύστημα Υγείας», σημειώνει ο οργανισμός και εκτιμά ότι «εάν όλη η απλήρωτη φροντίδα που παρείχαν οι γυναίκες σε ολόκληρη την υφήλιο, πραγματοποιούταν από μία μόνο εταιρεία, θα είχε ετήσιο κύκλο εργασιών 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό σε χώρες όπως η Ινδία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία παγκοσμίως. Η χώρα διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης παγκοσμίως, με τα πρόσφατα στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα να δείχνουν ότι μόλις το 27% των γυναικών ηλικίας 15 και άνω, είναι καταγεγραμμένες ως εργαζόμενες ή να αναζητούν ενεργά εργασία.

Σύμφωνα με μια περσινή έκθεση του Ινστιτούτου McKinsey Global, η Ινδία θα μπορούσε να προσθέσει 770 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της, αυξάνοντας την ισότητα των φύλων, ενώ η Ασία στο σύνολό της θα μπορούσε να ενισχύσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της έως και 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν προστεθούν περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό.

Home