Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

9000 συλλήψεις συμμοριτών σε 15 ημέρες στο Ελ Σαλβαδόρ

Offsite Team
- 11.04.2022

9000 συλλήψεις συμμοριτών σε 15 ημέρες στο Ελ Σαλβαδόρ

Μετά τις δεκάδες δολοφονίες στα τέλη του Μαρτίου

Οι σαλβαδοριανές αρχές συνέλαβαν πάνω από 9.000 φερόμενα ως μέλη συμμοριών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που επέβαλε έπειτα από έξαρση των δολοφονιών με 87 θύματα από την 25η ως την 27η Μαρτίου.

«Πάνω από 9.000 μέλη συμμοριών (συνελήφθησαν) σε μόλις 15 ημέρες. Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο εναντίον των συμμοριών», διεμήνυσε μέσω Twitter ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος επικρίνεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις, εντός και εκτός χώρας, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αστυνομία από την πλευρά της ανέφερε πως από την έναρξη του «πολέμου κατά των συμμοριών», έστειλε 9.120 φερόμενους ως κακοποιούς πίσω από τα σίδερα.

Είναι η πρώτη φορά σε μια εικοσαετία που οι αρχές του Σαλβαδόρ προχωρούν σε χιλιάδες συλλήψεις φερόμενων ως κακοποιών μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον των «μάρας», των συμμοριών που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών και εκβιάσεις και κατηγορούνται για το πρόσφατο κύμα φόνων.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμους που πενταπλασίασαν τη βαρύτερη ποινή για τη συμμετοχή σε συμμορία (από τα εννέα στα 45 χρόνια κάθειρξη) και προβλέπουν την επιβολή ποινών ως και 15 χρόνων κάθειρξης σε όσους μεταδίδουν μηνύματα των μάρας μέσω των ΜΜΕ.

Μετά τις δεκάδες δολοφονίες στα τέλη του Μαρτίου, το κοινοβούλιο του Σαλβαδόρ, στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα του προέδρου, οι Νέες Ιδέες, ενέκρινε την επιβολή κατάστασης εξαίρεσης.

Η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13), η Μπάριο 18 και άλλες συμμορίες μετρούν κάπου 70.000 μέλη στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, κατά τις αρχές. Τον Μάρτιο, ήταν φυλακισμένοι περίπου 16.000 εξ αυτών· όμως πλέον, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις, ο αριθμός τους έχει πλέον ξεπεράσει τους 25.000 εγκλείστους.

Tο 2021 στο Σαλβαδόρ καταγράφηκαν 1.147 φόνοι, ή 18 ανά 100.000 κατοίκους.

ΚΥΠΕ

Home