Αλβανία:Την αποπομπή του Ιλίρ μέτα από προεδρία αποφάσισε η Βουλή

Αλβανία:Την αποπομπή του Ιλίρ μέτα από προεδρία αποφάσισε η Βουλή

Η απόφαση ελήφθη με 104 ψήφους υπέρ, επτά κατά και τρεις αποχές.

Την παραπομπή του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του προέδρου ψήφισε η Βουλή της Αλβανίας υπό το φως κατηγοριών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον Έντι Ράμα για παραβίαση του Συντάγματος, με αιχμή του δόρατος τις δημόσιες παρεμβάσεις του στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία. Για «ντισυνταγματική και γελοία απόφαση» κάνει λόγο ο ίδιος.

 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η απόφαση ελήφθη με 104 ψήφους υπέρ, επτά κατά και τρεις αποχές.

Η διαδικασία αποπομπής του Ιλίρ Μέτα ξεκίνησε δέκα μέρες μετά τις εκλογές της 25ης Απριλίου και ολοκληρώθηκε εντός 40ημερών.

Την τελική απόφαση θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο θα πρέπει να έχει επίσημα την απόφαση στο «τραπέζι» εντός πέντε ημερών και θα πρέπει να αποφασίσει σε τρεις μήνες.

Η τρέχουσα θητεία του προέδρου της Αλβανίας λήγει τον Ιούλιο του 2022.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του αναφέρεται ότι ο Ιλίρ Μέτα δεν έχει «καμία ανησυχία από μια αντισυνταγματική και γελοία απόφαση της μονοκομματικής Βουλής, η οποία, παρά το γεγονός ότι η θητεία της έχει λήξει με τις εκλογές της 25ης Απριλίου λαμβάνει αποφάσεις σε βάρος ενός άλλου κρατικού θεσμού».

Είναι η πρώτη φορά στην εκατοανταετή και πλέον (109 χρόνια) διαδρομή του αλβανικού κράτους που η Βουλή αποφασίζει την αποπομπή του προέδρου της χώρας από το αξίωμά του.

Παρόμοια διαδικασία κατά του Ιλίρ Μέτα είχε ξεκινήσει από το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα και πριν ένα χρόνο με την ίδια κατηγορία, αλλά αναδιπλώθηκε μετά και από παρέμβαση δυτικών παραγόντων.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο Ιλίρ Μέτα είναι ο μόνος πολιτικός στη χώρα που στα 30 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία κατείχε τα τρία υψηλότερα αξιώματα στην κρατική πυραμίδα της χώρας. Διετέλεσε πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι μόλις 52 ετών.

Πηγή: cnn.gr 

Home