Ανάλυση: «Αβύθιστο θωρηκτό» η Σαουδική Αραβία

Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τις συλλήψεις στη Σαουδική Αραβία;
Οι ισορροπίες και οι δυναμικές μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ο οποίος σκοτώθηκε στις 2 Οκτωβρίου από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο φόνος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου πήρε άμεσα διεθνείς διαστάσεις, με το Ριάντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο.

To Ριάντ αφού αρχικά αρνήθηκε τον φόνο του δημοσιογράφου, μετά την πίεση και την κριτική που του ασκήθηκε, εξήγησε πως ο Κασόγκι σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας κρατικής «επιχείρησης που βγήκε εκτός ελέγχου» και την οποία επέβλεπαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που έχουν έκτοτε καθαιρεθεί. 

Στο μεταξύ, ο Σαουδάραβας Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί θανατική ποινή σε πέντε από τους ένδεκα υπόπτους που κατηγορούνται για τον φόνο του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Ζήνωνα Τζιάρα, παρά τη δημόσια κατακραυγή και τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα, η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική που έχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και να συντηρεί τα οικονομικά της συμφέροντα με τις μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, υπάρχει προσπάθεια παραγκωνισμού του Ριάντ από την Τουρκία, η οποία από την πρώτη στιγμή επεδίωξε να δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα γύρω από την Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αποδείξει στις ΗΠΑ πως δεν είναι αξιόπιστος εταίρος όπως είναι η Κυβέρνηση Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιάρα, η Τουρκία είχε κάθε λόγο να κινηθεί με αυτό τον τρόπο ενάντια στο Ριάντ, καθώς υπάρχουν, μεταξύ άλλων, αρκετές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών στα γεωπολιτικά παιχνίδια της περιοχής.

Τρανό παράδειγμα η συμμαχία της Τουρκίας με το Κατάρ με το οποίο παραδοσιακά υπάρχουν παρασκηνιακές συγκρούσεις.

kasogki

Επιπλέον, χώρες όπως η Αίγυπτος, η Συρία και το Ιράν, προσπαθούν να περιορίσουν την δυναμική της Σαουδικής Αραβίας στην Μέση Ανατολή, χωρίς ωστόσο να έχουν σημαντικά αποτελέσματα. 

Εκτός από τις ΗΠΑ που είναι διαχρονικός σύμμαχος της χώρας, φαίνεται πως και το Ισραήλ ασκεί την δική του επιρροή στο καθεστώς του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε πως παρά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ριάντ, οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να καταστρέψουν την παγκόσμια οικονομίας και τις συμφωνίες δισεκατομμυρίων που έχουν με την Σαουδική Αραβία.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τζιάρας, ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία παραμένει ως έχει.

Ακόμη διατηρεί τον πόλεμο στην Υεμένη όπου εξοπλίζει τους σουνίτες οι οποίοι συγκρούονται με τους σιίτες με χιλιάδες νεκρούς-τραυματίες, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει να εξοπλίζει ανενόχλητη την Αλ Κάιντα και να διατηρεί σοβαρό ρόλο στον περσικό κόλπο.

Μέχρι στιγμής, οι μόνες χώρες που επέκριναν πρακτικά το Ριάντ ήταν η Γερμανία και η Γαλλία οι οποίες ανακοίνωσαν την ανάκληση όλων των εξαγωγών οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, όχι μόνο για την δολοφονία Κασόγκι αλλά κυρίως για την εμπλοκή της στην κρίση της Υεμένης όπου εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.

12