Ανάλυση: Tο επόμενο βήμα του Ερντογαν στην Λιβύη

Ανάλυση: Tο επόμενο βήμα του Ερντογαν στην Λιβύη

ΥΠΑΜ Τουρκίας : «Ανατρέψαμε το παιγνίδι στη Λιβύη» - Ανάλυση Διεθνολόγου Πάμπου Χρυσοστόμου

Aπαρέγκλιτα χωρίς αμφιταλαντεύσεις και προσκόμματα έστω και αν η κατάσταση στην οικονομία της είναι τραγική συνεχίζει η Τουρκία τους σχεδιασμούς της διαλύοντας τους όποιους ευσεβοποθισμούς διατυπώνουν Ελλάδα- Κύπρος και Ευρωπαική ένωση περί συμμόρφωσης της. 

Η τελευταία της επιτυχία, όπως την μεταφέρει ο διεθνολόγος ΠΑΜΠΟΣ ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΥ που ασχολείται επισταμένα και προχωρεί σε βάθος ανάλυση και μελέτη της όλης κατάστασης είναι η εδραίωση της με ξεκάθαρη πλέον και ομολογημένη στρατιωτική παρέμβαση στην Λιβύη μέσω του υποχείριου της που ονομάζεται Σάρατζ. Ο κ. Χρυσοστόμου με σαφήνεια και καθαρότητα μεταφέρει και τις προεκτάσεις της επικράτησης στην Λιβύη που αγγίζουν την Κρήτη… 

 Σε έκτακτη σύσκεψη, λοιπόν που είχε την Τετάρτη στην προεδρική κατοικία στον Βόσπορο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. O Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ νωρίτερα, συναντήθηκε με τους αξιωματικούς  και αναφέρθηκε στη Λιβύη, με έμφαση, λέγοντας πως η Τουρκία αναγνωρίζει την επίσημη αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ, δηλαδή τον Σάρατζ. Από την άλλη, ομολόγησε την στήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη και είπε χαρακτηριστικά: «Ανατρέψαμε το παιχνίδι.»

«Στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράψαμε με τους Λίβυους αδερφούς μας, οι άνθρωποί μας κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία και αυτή η συμβολή μας έφερε αποτελέσματα.» είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. 

Ο διεθνολόγος Παμπος Χρυσοστόμου σημείωσε στην Οffsite ότι οι δηλώσεις Ακαρ είναι η επίσημη επιβεβαίωση της παράνομης εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη με την παραβίαση του εμπάργκο στρατιωτικής στήριξης προς τις αντιμαχόμενες πλευρές του Λιβυκού εμφυλίου. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση με τη πανδημία και προχώρησε στη αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και μισθοφόρων τζιχαντιστών από τη Συρία προς τη Λιβύη για ενίσχυση, του εκλεκτού της Αγκύρας, Σάρατζ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του Σάρατζ έναντι του Χαφτάρ και την αλλαγή των δεδομένων επί του εδάφους σημειώνει ο διεθνολόγος 

Η προώθηση του στρατού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) –στενού συμμάχου της Άγκυρας- και η υπαναχώρηση των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), έχουν σκορπίσει αισιοδοξία στην τουρκική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος είχε επισκεφθεί και την Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο όλης της λιβυκής επικράτειας, ενώ έχει διαβεβαιώσει ότι πολύ σύντομα θα εισέλθει και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα 

Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ υπαναχώρησαν από την Τρίπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.. Από περιοχές και συνοικίες της Τρίπολης υπαναχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), εν μέσω της συνεχιζόμενη εμφύλιας διαμάχης στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα στρατεύματα του LNA έχασαν ένα από τα κύρια οχυρά στη λιβυκή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν σε οπισθοχώρηση Μηδενικές οι πιθανότητες επικράτησης του LNA, σύμφωνα με την GNA.

Ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσόστομου υπογραμμίζει ότι αυτό αποτελεί και στρατιωτική αλλά κυρίως πολιτική νίκη της Τουρκίας. Η διάσωση του Σαρατζ στη Τρίπολη βοήθα τον Ερντογάν να προχωρήσει στην υλοποίηση του παράνομου τουρκο-λυβυκού μνημονίου για τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

Εκτιμάται, υπογραμμίζει ο κ Χρυσοστόμου ότι η επόμενη κίνηση Ερντογαν- Σαρατζ είναι η αδειοδότηση της Τουρκικής εταιρίας ενέργειας TPAO για διενέργεια γεωτρήσεων στη Νότια περιοχής της Κρήτης. Η παράνομη αυτή αδειοδότηση θα βασίζεται σε ένα μνημόνιο που δεν έχει διεθνή νομιμότητα με βάση το δίκαιο της θάλασσα θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη περιοχή και θα αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως στης Κρήτης.

Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο υπογραμμίζει ο Πάμπος Χρυσοστόμου και η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Η ελληνική διπλωματία επένδυε στο Χαφταρ και στη κατάληψη της Τριπολης και την κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, φαίνεται όμως ότι  δεν επήλθαν τα αναμενόμενα αποτελέσματά .

Home