Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανάλυση: Η επόμενη μέρα στην Τουρκία και οι προκλήσεις Ερντογάν

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 06.04.2019

Ανάλυση: Η επόμενη μέρα στην Τουρκία και οι προκλήσεις Ερντογάν

Thumbnail
Πως διαμορφώνεται το σκηνικό στην Τουρκία εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης

Μπροστά σε στρατηγικά διλήμματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά και το τέλος των δημοτικών εκλογών, όπου για πρώτη φορά αν και «νικητής» παράλληλα μετρά και πληγές.

Παρόλο που ο Τούρκος Πρόεδρος έχασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζει να είναι πανίσχυρος με βάση τις εξουσίες που έχει στην Τουρκία από την αναθεώρηση του συντάγματος το 2017. Την ίδια ώρα, έχει μπροστά του τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης χωρίς άλλη εκλογική αναμέτρηση, και μπορεί να ασκήσει τις εξουσίες του όπως αυτός κρίνει. 

Ο Τούρκος πρόεδρος προσωποποίησε αυτές τις εκλογές με ρεκόρ προεκλογικών συγκεντρώσεων, κάτι που δείχνει πόσο σημαντικές τις θεωρούσε, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στον στόχο που επιδίωκε.

Η Κυβέρνηση Ερντογάν αναμένεται πως θα εντείνει σταδιακά την πίεση που ασκεί στον έλεγχο της Δικαστικής εξουσίας, καθώς επίσης και τον «πόλεμο» ενάντια σε όσους θεωρεί Γκιουλενιστές. Παράλληλα, μπροστά στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα είναι λογικό πως θα επιδιώξει να σταθεροποιήσει τις σχέσεις του με τη Δύση.

Το δίλημμα στο εσωτερικό

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, Χαράλαμπο Χρυσοστόμου, στο εσωτερικό της χώρας, πέραν από το μήνυμα που έστειλε η κοινωνία ειδικά με τα αποτελέσματα σε Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ερντoγάν είναι η οικονομική κρίση, η μείωση της ισοτιμίας της λίρας, ο πληθωρισμός, τα προβλήματα των επιχειρήσεων και η πτώση του βιοτικού επιπέδου μεγάλης μάζας του πληθυσμού.

Να σημειώσουμε πως, μία μέρα μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και την θεωρητική νίκη του Ερντογάν, η τούρκικη λίρα κατέγραψε πτώση 2,5% έναντι του δολαρίου, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα την μή εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς έναντι στην διακυβέρνηση Ερντογάν.

Όπως επισημαίνει ο διεθνολόγος, εάν καταφέρει να το διαχειριστεί αυτό ο Ερντογάν τότε θα συνεχίσει να έχει την απήχηση στις μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Εάν όμως, η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε θα συνεχίσει να μεγαλώνει η δυσαρέσκεια και η απόσταση των ψηφοφόρων από το κόμμα του AKP. 

Είναι επίσης πιθανόν, ο Τούρκος Πρόεδρος να προχωρήσει και σε μία αλλαγή στον Κυβερνητικό σχηματισμό προκειμένου να «τιμωρήσει» κυβερνητικά στελέχη για την κατάληξη που είχαν οι εκλογές.

trump erdogan

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις στην Εξωτερική πολιτική

Όσον άφορα την εξωτερική πολιτική, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει τρεις μεγάλες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, η πρώτη πρόκληση είναι η όξυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με τελευταίο περιστατικό τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Συγκριμένα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος έθεσε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, ζήτημα παραμονής της Τουρκίας στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, κάτι που θεωρείται ως έκπληξη ακόμη και αν έγινε για σκοπούς πίεσης.

Το μήνυμα αυτό έχει να κάνει ξεκάθαρα με την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει τους πυραύλους S-400 από την Ρωσία, με τις ΗΠΑ μάλιστα να έχουν προχωρήσει σε εμπάργκο στην πώληση των μαχητικών F-35 προς την Τουρκία.

Δεύτερο ζήτημα σύμφωνα με τον διεθνολόγο, είναι το ανοιχτό μέτωπο στο Συριακό και κατά πόσον η Τουρκιά θα επιχειρήσει εισβολή στο πλαίσιο επίλυσης του συριακού ζητήματος. Πάντως, στην πρόσφατη τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον των «δυνητικά καταστροφικών συνεπειών» της ενδεχόμενης «μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης» στη Συρία.

Τρίτο «εμπόδιο» που θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν που και πάλι βρίσκει μπροστά του τις ΗΠΑ, είναι τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αφορά άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στα ενεργειακά της περιοχής, και την στήριξή τους για δημιουργία εναλλακτικού διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου δημιουργεί αρκετούς «πονοκεφάλους» για τις επιδιώξεις του Τούρκου Προέδρου στον «πλούτο» της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, η όξυνση στην ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας του Ταγίπ Ερντογάν που είδαμε για τα θέματα της Αγίας Σοφίας, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι παράνομες NAFTEX στην Κύπρο, η σκληρή αντιπαράθεση με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, οι δηλώσεις για Ισλαμπούλ, αναμένεται το επόμενο διάστημα να μειωθεί.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση γεωπολιτική που αν διαλέξει το στρατόπεδο της Ουάσινγκτον θα έχει πρόβλημα με την Μόσχα, και αν διαλέξει το Κρεμλίνο θα έχει πρόβλημα με τον Λευκό Οίκο. Παρόλα αυτά δεν θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αφού δεν αλλάζει ακόμη και όταν αλλάξει η Κυβέρνηση της χώρας, πόσο μάλλον με την ίδια Κυβέρνηση Ερντογάν και τις αυξημένες εξουσίες που έχει τα τελευταία χρόνια.  

Home