Ανάλυση: Τα οφέλη και οι πληγές ΗΠΑ από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μαίνεται για 4η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία με την Ρωσία να κατακτά την μια περιοχή μετά την άλλη και παρά την έκκληση του Ουκρανού Προέδρου για εκεχειρία για την ώρα αυτό δεν έχει συμβεί. Μάλιστα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις προηγούμενες μέρες εξέφρασε την δυσαρέσκεια του ότι η Δύση άφησε μόνη της την Ουκρανία. 

Με την εισβολή της Ρωσίας να είναι σε εξέλιξη ήδη άρχισαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις δυνάμεις οι οποίες είναι οι κερδισμένες από αυτό τον πόλεμο.

Μάλιστα μέσα στους κερδισμένους σύμφωνα με αναλύτες είναι και η Αμερική με την Ευρώπη να αναμένεται να στραφεί προς  τις ΗΠΑ για αγορά φυσικού αερίου. Παράλληλα οι πόλεμοι γενικότερα αυξάνουν τις ανάγκες για στρατιωτικό εξοπλισμό κάτι που επίσης βολεύει την Αμερική.

Μιλώντας στην εκπομπή Offsite on air την Παρασκευή 25/2 ο Διεθνολόγος, Πάμπος Χρυσοστόμου ανέφερε ότι η Αμερική είναι κερδισμένη καθώς τις οικονομικές επιπτώσεις  από τις κυρώσεις θα τις εισπράξει κυρίως η Ευρώπης και  όχι οι ΗΠΑ.

Παράλληλα όπως ανέφερε αν και μέχρι και πριν από λίγους μήνες, ακόμα και ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ έκανε λόγο ότι το ΝΑΤΟ έχει κλείσει τον κύκλο του. Βλέπουμε τώρα την ανάγκη των χωρών του ΝΑΤΟ για την Αμερικανική παρουσία να είναι πιο έντονη από ποτέ. Άρα ο ρόλος ο ισχυρός των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή άμυνα ενισχύεται αυτή την στιγμή και ενισχύεται και η ανάγκη των χωρών αυτών να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. 

Άρα από αυτή την άποψη είναι κερδισμένες οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον κύριο Χρυσοστόμου, όπως επίσης κερδισμένες είναι και με την αύξηση στις πωλήσεις του φυσικού αερίου εξαιτίας αυτής της κρίσης. 

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ αποκτούν μεγάλο όφελος και από την ματαίωση του Nord Stream 2, o αγωγός από την Ρωσία στην Γερμανία ο οποίος ήταν ένας διακαής πόθος των Αμερικανών εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης. 

Οι πληγές για ΗΠΑ

Την ίδια ώρα ο κύριος Χρυσοστόμου ανέφερε ώστοσο ότι οι ΗΠΑ έχουν και πληγές όπως το πλήγμα στην αξιοπιστία της. 

Μάλιστα  αναφέρθηκε στην αναφορά Ζελένσκι ότι «είμαστε μόνοι μας», ο οποίος όπως ανέφερε στέλνει το μήνυμα ότι οι χώρες που είναι μαζί και αναπτύσσουν σχέσεις, στρατηγικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ, την κρίσιμη στιγμή αφήνονται μόνες τους. 

Αυτό το είδαμε σύμφωνα με τον ίδιο και σε προηγούμενες περιπτώσεις, όταν άδειασαν τους Κούρδους στην Συρία για τα μάτια της Τουρκίας, όταν αποχώρησαν από το Αφγανιστάν και όλους αυτούς τους φιλοαμερικανούς τους άφησαν έρμαιο των Ταλιμπάν. 

Καταληκτικά σημείωσε ότι έχει και ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος τις δικές του ευθύνες καθώς αν υπολόγιζε ότι οι Αμερικανοί θα έστελναν έστω και ένα στρατιώτη και θεωρούσε ότι θα είχε την στρατιωτική συνδρομή των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύρραξης με την Ρωσία σημαίνει ότι είχε λανθασμένες εκτιμήσεις.