Ανάλυση: Τα… θρύψαλα που αφήνει ο Τραμπ

Ανάλυση: Τα… θρύψαλα που αφήνει ο Τραμπ

Αναλυτές και ιστορικοί έχουν, ωστόσο, ήδη αποφανθεί για τον πρώην πρόεδρο

Τον Ντόναλντ Τραμπ θα τον κρίνει η Iστορία σε λίγο καιρό, όταν θα υπάρχει κάποια χρονική απόσταση από την προεδρία του και όταν θα έχει ολοκληρωθεί η δίκη του στη Γερουσία.

Αναλυτές και ιστορικοί έχουν, ωστόσο, ήδη αποφανθεί για τον πρώην πρόεδρο. Το BBC σταχυολογεί ορισμένες απόψεις ειδικών, που αναφέρονται στην πολιτική «κληρονομιά» που αφήνει πίσω του ο Τραμπ:

Η σχέση του με την Ακροδεξιά. Ο Μάθιου Κοντινέτι, μέλος του ινστιτούτου American Enterprise, τονίζει πως αυτό που αφήνει πίσω του ο Τραμπ θα είναι πρωτίστως, οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν με το αμερικανικό κίνημα της Aκροδεξιάς. Ο τρόπος που υποδαύλισε τις βίαιες διαδηλώσεις των ακραίων στοιχείων, που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσου όπλα, αλλά και πώς ενίσχυσε τις συνωμοσιολογικές θεωρίες.

Η διπλή παραπομπή. Ο ίδιος αναλυτής υπογραμμίζει πως πολλοί εντός και εκτός Αμερικής θα θυμούνται πως παραπέμφθηκε δύο φορές σε δίκη – μια ιστορική πρωτιά. Η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του για τις παραινέσεις προς το πλήθος να εξεγερθούν κατά της «κλοπής των εκλογών», γεγονός που οδήγησε στα αιματηρά επεισόδια του Καπιτωλίου. Αν ο Τραμπ ακολουθούσε το παράδειγμα των προκατόχων του και οδηγούσε τη χώρα σε ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας -υπογραμμίζει ο αναλυτής-, θα είχε μείνει στη συλλογική μνήμη ως ένας λαϊκιστής ηγέτης, ο οποίος έκανε και ορισμένες καλές κινήσεις.

Υποχώρηση της διεθνούς επιρροής των ΗΠΑ. Αυτό είναι το πιο καταστροφικό από όσα αφήνει ο Τραμπ πίσω του ως παρακαταθήκη για την Λόρα Μπελμόντε, καθηγήτρια Iστορίας και κοσμήτορα στο Τεχνολογικό Κολέγιο Ανθρωπίνων Σπουδών της Βιρτζίνια, ειδική επί των διεθνών σχέσεων.

Η ίδια φέρει ως παράδειγμα την κοινή συνέντευξη Τύπου του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Πούτιν στο Ελσίνκι, όπου φάνηκε η υποχώρηση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, ενώ τονίζει πως ο θαυμασμός του σε ηγέτες όπως ο Ταγίπ Ερντογάν και οι επαφές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν άφησαν την εντύπωση πως επικροτεί αυταρχικά καθεστώτα. Επίσης, η αποχώρηση από διεθνείς οργανισμούς και καταγγελία διεθνών συνθηκών εκ μέρους του Τραμπ έφερε την Αμερική σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς απομόνωσης και απώλειας δυτικών συμμαχιών.

Υπέβαλε σε… τεστ τη Δημοκρατία, αμφισβητώντας τα ΜΜΕ. Αυτό υπογραμμίζει η Κάθριν Μπρόουνελ, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Purdue. Οπως αναφέρει, η περιφρόνηση της προεδρίας Τραμπ απέναντι στην ενημέρωση, ενίσχυσε τις περιθωριακές ομάδες και τις συνωμοσιολογικές θέσεις. Για την ίδια, η κατάσταση που επικρατούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στην Αμερική θυμίζει τα χρόνια του Νίξον και το Γουότεργκέιτ. Η καθηγήτρια αναφέρεται και σε περιστατικά από την επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου – όπως οι ανακρίβειες της εκπροσώπου Κέλιαν Κόνγουεϊ, όταν συνέκρινε το πλήθος στην ορκωμοσία του Τραμπ με εκείνη του Ομπάμα.

Η παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι το πιο αρνητικό στοιχείο της προεδρία Τραμπ για την καθηγήτρια αμερικανικής Ιστορίας Μέρι Φράνσις Μπάρι, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Οπως αναφέρει, φρόντισε να διοριστούν δικαστές της επιλογής του, που να επηρεάσουν τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ τα επόμενα 20 χρόνια!

Η αμφισβήτηση των εκλογών είναι το πιο αρνητικό στοιχείο της προεδρία Τραμπ για τη Μάργκαρετ Ο΄ Μάρα, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, που σημειώνει ότι είναι μοναδικό παράδειγμα ακόμη και ανάμεσα σε εκείνους του προέδρους που δεν δέχθηκαν με καλό τρόπο την ήττα τους. Επίσης τονίζει ότι είχε περιορίσει την αμερικανική εξουσία σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων, που εμπιστευόταν, περιφρονώντας τους θεσμούς.

Η ενίσχυση της επιρροής της Κίνας είναι το αποτέλεσμα της λαϊκίστικης πολιτικής Τραμπ, κατά τον καθηγητή Νομικής Σαϊκρίσνα Πράκας. Ο ίδιος εκφράζει ανησυχία μήπως ασπαστούν τις λαϊκίστικες ιδέες και στρατηγικές του κι άλλοι Ρεπουμπλικανοί.

eleftherostypos.gr

Home