Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναξιόπιστη η Ρωσία για τη συμφωνία με τα σιτηρά, λέει η Πολωνία

Offsite Team -
27.07.2022 - 21:45

Αναξιόπιστη η Ρωσία για τη συμφωνία με τα σιτηρά, λέει η Πολωνία

Δυστυχώς έτσι είναι η Ρωσία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι

Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστη ότι θα τηρήσει τη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από την Οδησσό, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, έπειτα από μια πυραυλική επίθεση της Μόσχας στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

«Την επομένη της υπογραφής [ενν. της συμφωνίας], οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στην Οδησσό», είπε την Τετάρτη ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου.

«Συνεπάγεται ότι τέτοιες συμφωνίες δεν μπορούν να θεωρηθούν πλήρως αξιόπιστες, γιατί δυστυχώς έτσι είναι η Ρωσία», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με στόχο την προετοιμασία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών.

«Σε σχέση με την υπογραφή της συμφωνίας για την άρση αποκλεισμού (από τη Ρωσία) ουκρανικών λιμανιών για την εξαγωγή σιτηρών, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εκ νέου στα λιμάνια της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και του Πιβντένι», ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό σε ανάρτηση στο Facebook.

«Η αναχώρηση και άφιξη πλοίων στα θαλάσσια λιμάνια θα πραγματοποιηθεί με τον σχηματισμό ενός καραβανιού που θα συνοδεύει το προπορευόμενο πλοίο» πρόσθεσε.

Στην Κωνσταντινούπολη το κέντρο συντονισμού των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών

Το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC), που έχει επιφορτισθεί με τον έλεγχο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εγκαινιάστηκε επίσημα στην Κωνσταντινούπολη, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στις 22 Ιουλίου.

Το κέντρο, που έχει εγκατασταθεί σε μια στρατιωτική ακαδημία, θα διευθύνεται από «πέντε εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, καθώς και της Τουρκίας, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολίτες», διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής.

Με βάση τις συμφωνίες που υπογράφηκαν για τέσσερις μήνες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το JCC θα διεξάγει επιθεωρήσεις πλοίων κατά την αναχώρηση και την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν μεταφέρουν κάτι άλλο εκτός από σιτηρά.

Περίπου 25 εκατ. τόνοι σιτηρών, ιδιαίτερα σιταριού, που παραμένουν αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, λείπουν από τις παγκόσμιες αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Home