Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Ante Portas» η «Γαλάζια Πατρίδα» και τα βλέμματα στο Κυπριακό

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
25.02.2019

«Ante Portas» η «Γαλάζια Πατρίδα» και τα βλέμματα στο Κυπριακό

Thumbnail
Η προοπτική μίας νέας διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό περνά μέσα από την «Γαλάζια Πατρίδα»

Σε μία κομβική στιγμή για τις εξελίξεις του Κυπριακού η Τουρκία ετοιμάζεται για την ίσως μεγαλύτερη άσκησή της με πραγματικά πυρά εν ονόματι «Γαλάζια Πατρίδα», σε μία «πρόβα πολέμου» όπως την χαρακτηρίζουν τα τούρκικα ΜΜΕ.

Η Τουρκία στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει δεσμεύσει με NAVTEX περιοχή όπου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κομμάτι νοτιοανατολικά της Κύπρου σε οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Μαρτίου, με την συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, ομάδες κομάντος, χερσαίες δυνάμεις, της τουρκικής ακτοφυλακής και ότι άλλο διαθέτει στο οπλοστάσιό της.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» που επικαλείται η Τουρκία μέσων του Τούρκου Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αποτελείται από περιοχή 462 χιλιομέτρων στην οποία περιλαμβάνεται περιοχή της Μεσογείου, του Αιγαίο και της Μαύρης Θάλασσας.

Μέσα σε αυτά τα 462 χιλιόμετρα η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από την Κυπριακή ΑΟΖ καθώς επίσης και νησιά/βραχονησίδες στο Αιγαίο, τα οποία κατά την Τουρκία βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη αμφισβητώντας με κάθε ευκαιρία την συνθήκη της Λωζάννης.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ήδη ένα μέρος του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο στο πλαίσιο ασκήσεων, καθώς επίσης και για να παρακολουθεί από κοντά την άσκηση της Τουρκίας.

ellas tourkia

Ο «πλούτος» της Κυπριακής ΑΟΖ και το Αιγαίο

Η «Γαλάζια Πατρίδα» έρχεται σε μία εποχή όπου οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αφήνουν αισιόδοξα αποτελέσματα, με την Τουρκία να ασκεί τις δικές της πιέσεις προκειμένου να διασφαλίσει όπως υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τ/κ αλλά και της Τουρκίας.

Σε κάθε του δήλωσει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προειδοποιεί  πως καμιά ευκαιρία επιτυχίας δεν θα έχει οποιαδήποτε κίνηση στην Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Τονίζει επίσης, πως ο Τούρκικος Στρατός δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, το ίδιο έντονος και αποφασιστικός είναι στις δηλώσεις του και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης,  ο οποίος έστειλε ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Τουρκία ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Αναμφίβολα η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» στοχεύει στο να στείλει αυστηρά μηνύματα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ. Tρεις χώρες με άριστη συνεργασία, ειδικότερα στα θέματα της Ενέργειας (βλ. EastMed), με την Τουρκία την ίδια ώρα να παραμένει στην «γωνιά», κάτι που φυσικά δεν την αφήνει καθόλου ικανοποιημένη την στιγμή που στο εσωτερικό αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

AOZ

Οι προσδοκίες για το Κυπριακό

Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, καθώς επίσης και τα τελεσμένα που φαίνεται να προσπαθεί να επιβάλει ο Τούρκικος στρατός στα κατεχόμενα Στροβίλια, συναντώνται αύριο, 26 Φεβρουαρίου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να κατέλθουν στην συνάντηση με διαφορετική ατζέντα, ωστόσο η «αποκέντρωση των εξουσιών», το «αμφιλεγόμενο» Πλαίσιο Γκουτέρες αλλά και τα θέματα της Ενέργειας είναι ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Επιδίωξη της Ε/κ πλευράς ήταν ανέκαθεν τα θέματα της Ενέργειας να μείνουν εκτός των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού επικαλούμενοι την συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ. Παρόλα αυτά η Τουρκία η οποία κινεί τα νήματα στα κατεχόμενα, επιδιώκει με κάθε τρόπο να επιβάλει τις δικές της θέσεις προκειμένου να κερδίσει μερίδιο από τον φυσικό πλούτο της Κύπρο και μετά να συζητήσει λύση του Κυπριακού.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» έρχεται να συμπλήρωση την άσκηση «Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019» που πραγματοποίησαν οι Τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις στα μέσα Φεβρουαρίου, όπου συμμετείχαν επίσης οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, της Βοσνία Ερζεγοβίνη, του Κατάρ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Home